Με την παράδοση των δύο τελευταίων απορριμματοφόρων, στον Δήμο Καστοριάς, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), ολοκλήρωσε την 3η φάση του διαπεριφερειακού του προγράμματος “ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ | Δωρεά Οχημάτων Κοινής Ωφέλειας”, που υλοποιεί προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων στη βόρεια Ελλάδα.

langadas
Από αριστερά: Ο Υπεύθυνος Τοπικών Κοινωνιών του ΤΑΡ για την Κεντρική Μακεδονία, Θάνος Σκρέκας | ο Δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης | η Διευθύντρια του Προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του ΤΑΡ, Βασιλική Σωτηροπούλου | και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου του Δήμου Λαγκαδά, Στάθης Γεωργιάδης

Οι πιο πρόσφατες δωρεές αφορούν σε 17 συνολικά απορριμματοφόρα, τα οποία παραδόθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2018 στους Δήμους Αλεξανδρούπολης (1), Κομοτηνής (1) και Νέστου (1) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης· Σερρών (1), Λαγκαδά (4), Ωραιοκάστρου (1), Πέλλας (1) και Σκύδρας (1) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας· και Εορδαίας (3), Αμυνταίου (1), Καστοριάς (2) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

eordaia
Ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης (αριστερά), με τον Υπεύθυνο Τοπικών Κοινωνιών του ΤΑΡ για τη Δυτική Μακεδονία, Μιχάλη Γκοσλιόπουλο.

Στόχος του προγράμματος είναι τα καινούρια αυτά οχήματα να βελτιστοποιήσουν τη διαχείριση απορριμμάτων από τους Δήμους της βόρειας Ελλάδας, τις υπηρεσίες καθαριότητας των οποίων ο ΤΑΡ στηρίζει επίσης με τη δωρεά κάδων και ειδικών οχημάτων για το πλύσιμο και τη συντήρησή τους.

Τα 17 απορριμματοφόρα προστίθενται στα 32 ασθενοφόρα και τα 15 εκχιονιστικά μηχανήματα που ο ΤΑΡ έχει ήδη παραδώσει στις τοπικές κοινότητες κατά τις πρώτες δύο φάσεις της πρωτοβουλίας “ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ”. Πρόκειται για ένα από τα πιο εκτεταμένα προγράμματα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων που υλοποιούνται κατά μήκος της όδευσης του αγωγού, το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2017.

nestos
Από αριστερά: Ο Αντιδήμαρχος Νέστου για την Καθαριότητα και το Περιβάλλον, Χαράλαμπος Καϊντατζόπουλος |ο Δήμαρχος Νέστου, Βαγγέλης Τσομπανόπουλος | και ο Υπεύθυνος Τοπικών Κοινωνιών του ΤΑΡ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Σπύρος Νάκος

Τα τελευταία οχήματα του προγράμματος (σάρωθρα καθαρισμού, πυροσβεστικά και δασικά οχήματα πολιτικής προστασίας), έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν εντός του 2019, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η μεγάλη δωρεά που προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, περιβαλλοντικής διαχείρισης και καθαριότητας, ενώ συμβάλλει επίσης στην οδική ασφάλεια και προστασία.

proorismos i prostasia 001

Σχολιάζοντας την πιο πρόσφατη παράδοση, ο σύμβουλος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΤΑΡ, Γιάννης Μαλεγγάνος, σχολίασε: «Είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο του προγράμματος “ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ”. Σε διάστημα περίπου 18 μηνών από την ανακοίνωσή του έχουμε ξεπεράσει σε παραδόσεις τα 2/3 των οχημάτων. Μέσω αυτής της δωρεάς ο ΤΑΡ απαντά σε ουσιαστικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, κάτι σημαντικό για μας. Και συνεχίζουμε με τον ίδιο στόχο».

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία. Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία. Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να έχουν ξεκινήσει, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020. Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%). Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP: www.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline