Στις 20 Μαΐου 2020, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ξεκίνησε, στο πλαίσιο της θέσης του σε δοκιμαστική λειτουργία (commissioning), την εισαγωγή φυσικού αερίου και στο τελευταίο τμήμα του αγωγού στην Ελλάδα, από την Π.Ε. Σερρών έως την Ιεροπηγή Καστοριάς και τα ελληνο-αλβανικά σύνορα.
Η εισαγωγή αερίου και στα 550 χλμ του ελληνικού τμήματος του αγωγού, διαδικασία που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, συνιστά σημαντικό ορόσημο στο δρόμο για την ολοκλήρωση του έργου. Κατά τη διαδικασία του commissioning ελέγχεται ότι η υποδομή είναι ασφαλής και έτοιμη για λειτουργία, σύμφωνα με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του commissioning και μετέπειτα, στη φάση εμπορικής λειτουργίας του αγωγού, εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι 24ωρης παρακολούθησης και πραγματοποιούνται έλεγχοι για τη διατήρηση της ακεραιότητας και ασφάλειάς του.
Ταυτόχρονα, όμως, είναι απαραίτητη η συμβολή και συνεργασία όλων όσων δραστηριοποιούνται ή πραγματοποιούν εργασίες κοντά στον αγωγό ΤΑΡ. Για αυτό, όσοι σχεδιάζουν εργασίες πλησίον του αγωγού και/ή των εγκαταστάσεών του, παρακαλούνται να ακολουθούν τις σχετικές Οδηγίες ασφαλείας που είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΑΡ.
Στις Οδηγίες αυτές υπάρχουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες που μπορούν ή όχι να πραγματοποιηθούν κατά μήκος της όδευσης του αγωγού, τις Ζώνες «Περιορισμών Κυριότητας» και «Περιορισμού Δόμησης» του ΤΑΡ, αλλά και για τις απαραίτητες ενέργειές τους σε περίπτωση εργασιών ή έκτακτης ανάγκης.
Επίσης, ο ΤΑΡ έχει θεσπίσει τη Γραμμή Επικοινωνίας και Αναφορών 213 010 4500 (αστική χρέωση, Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-17:00) στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι πριν ξεκινήσουν εργασίες πλησίον του αγωγού, καθώς και τις 24ωρες Γραμμές Έκτακτης Ανάγκης 210 555 0040 (αστική χρέωση) ή 800 118 1881 (κλήσεις μόνο από σταθερά, χωρίς χρέωση) για έκτακτα περιστατικά.
-
Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)