Ενημερωτική επίσκεψη πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από το εμπορικό σήμα ZAGORIN, στον βρεφονηπιακό σταθμό της 1ης Στρατιάς στο Στρατόπεδο “Νικολάου Πλαστήρα” στη Λάρισα.

Η 1η Στρατιά  αποτελεί τον μεγαλύτερο σχηματισμό του ελληνικού στρατού και τη μόνη εν ενεργεία στρατιά στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει ένα Σώμα Στρατού, μία Μεραρχία Πεζικού και μία Μεραρχία Μηχανοκίνητου Πεζικού.

Στον βρεφονηπιακό σταθμό φοιτούν περίπου εβδομήντα μαθητές, τέκνα Ελλήνων στρατιωτικών. Η διευθύντρια της σχολικής μονάδας, Αντισυνταγματάρχης (ΥΝ) Χρυσάνθη Νιάκα προσκάλεσε τον Συνεταιρισμό για παρουσίαση της επιχείρησης και των υγιεινών προϊόντων διατροφής στους μαθητές. Σημαντικό στοιχείο της δράσης, κρίνεται το γεγονός ότι πρόκειται για παιδιά που δεν έχουν σταθερό τόπο διαμονής, λόγω των συχνών μεταθέσεων των στρατιωτικών γονέων, συνεπώς η παραμονή τους στη Λάρισα θεωρήθηκε μία ευκαιρία γνωριμίας με τον αιωνόβιο Συνεταιρισμό του όμορου Νομού Μαγνησίας.

Ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς είναι σταθερά προσηλωμένος στην αρχή της συνεργασίας και γνωριμίας με τις επόμενες γενιές καταναλωτών, αλλά και στην άποψη ότι η ενημέρωση για τον σημαντικό ρόλο του μήλου και των άλλων φρούτων στην υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα είδος επένδυσης για την ίδια την κοινωνία.

zagorin stratia 2Συνεπώς με ιδιαίτερη τιμή αποδέχθηκε την πρόταση για παρουσίαση στους μικρούς μαθητές.

Η αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού αποτελούνταν από τον Πρόεδρο κ. Αντώνη Λάσκο και τον κ. Αντώνη Πολίτη, στέλεχος επικοινωνίας της Οργάνωσης. Μέσα από παρουσίαση σύγχρονου φωτογραφικού υλικού του Συνεταιρισμού, αλλά και από πολύπτυχο έντυπο που είχε δημιουργηθεί με αφορμή τις επετειακές δράσεις των 100 ετών, το 2016, από μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Ζαγοράς, όπως και από τη μεγάλη βιωματική εμπειρία, προσπάθησαν να εμφυσήσουν στα παιδιά πολλαπλές έννοιες. Το βασικότερο σκέλος των ιδεών που προσπάθησαν να μεταφέρουν ήταν η αξία της αγροτικής παραγωγής, η ιδέα του συνεργατισμού, η χειρωνακτική καλλιεργητική διαδικασία με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και θέματα πιστοποίησης ποιότητας και γνησιότητας των μήλων. Όλα αυτά μεταφέρθηκαν στους μαθητές με λόγο κατανοητό για την ηλικία τους αλλά κυρίως με εικόνες.

Παρών σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης ήταν και ο Συνταγματάρχης (ΜΧ) Δημήτριος Κωστόπουλος ως εκπρόσωπος του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη.

Στον Συνεταιρισμό προσφέρθηκαν συμβολικά δώρα με μηλιές κατασκευασμένα από το προσωπικό του σταθμού. Ο Συνταγματάρχης Κωστόπουλος απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Λάσκο εκ μέρους του Διοικητή της 1ης Στρατιάς.

Ο Συνεταιρισμός προσέφερε μήλα για τα παιδιά και το προσωπικό, το έντυπο των μαθητών Νηπιαγωγείου που αναφέρεται στην Ολοκληρωμένη και στη Βιολογική Διαχείριση της παραγωγής, το παραμύθι των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς για τον πρώτο παιδικό συνεταιρισμό, κασετίνες με την έκδοση, και το ντοκιμαντέρ με την ιστορία του Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

H επίσκεψη στα παιδιά των στρατιωτικών της 1ης στρατιάς ήταν η πρώτη δημόσια δράση του Συνεταιρισμού για το 2019.