“Προσκλητήριο” αθανάτων επωνύμων πεσόντων της Ροδόπης, περιλάμβανε ο Πανηγυρικός της Ημέρας που εκφώνησε μετά το πέρας της Δοξολογίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαριγούλα Κοσμίδου.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίστηκε με νόημα προς πάσα κατεύθυνση οτι: Εδώ, σε αυτά τα εδάφη, ήταν, που οι ήρωες πολεμούν σαν τους Έλληνες… Να το θυμούνται αυτοί που τρέφουν όνειρα για νέα επεκτατικά κινήματα…”.

Δείτε απόσπασμα και διαβάστε ολόκληρο τον Πανηγυρικό της κ. Κοσμίδου:

“Από της 6ης και 30 πρωινής Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους.

80 χρόνια πριν.. ξημερώματα Δευτέρας

είχαν περάσει μόνο 20 χρόνια από τη χρονιά που η Θράκη μας γινόταν και πάλι ελληνική.

Ενηλικίωση για τη νέα Ελλάδα..

18 χρόνια στη νέα πατρίδα

ΣΤΉΣΑΜΕ το νέο μας σπίτι εδώ.. να απαλύνει ο πόνος της απώλειας, να σβήσουν οι εικόνες από τις γενοκτονίες, να μείνουν όλα πίσω.. πίσω…

18 χρόνια για νέους γείτονες και νέες φιλίες..

στα σπίτια προσπαθούσαμε να αποκτήσουμε τα απαραίτητα.. ..

πίσω το όνειρο για την μεγάλη Ελλάδα..

μπροστά η ελπίδα για έναν κόσμο δίκαιο.

Έναν κόσμο ειρηνικό.

Έναν κόσμο που τα έθνη θα αυτό-διαχειρίζονταν τις τύχες τους… γιατί αυτό σήμαινε η διάλυση των μεγάλων αυτοκρατοριών και η δημιουργία των νέων μικρών κρατών.

Τέλος του 1ου παγκόσμιου πολέμου.. η Γερμανία χάνει εδάφη και αναγκάζεται να πληρώσει αποζημιώσεις. Ηττημένη, Ντροπιασμένη αποζητά εκδίκηση…

Μαθαίναμε, ακούγαμε, διαβάζαμε, .. Ο Χίτλερ έχει καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία, ο Μουσολίνι στην Ιταλία. Ο Φασισμός ο ναζισμός και ο επεκτατισμός  απειλούσαν και πάλι την ειρήνη.

Στην Ελλάδα, κόσμος γεμάτος φτώχεια, αλλά τα παλικάρια κάτω από αυγουστιάτικα φεγγάρια υποσχέθηκαν μια καλύτερη ζωή στα κορίτσια τους,

κορίτσια που κεντούσαν τις προίκες δίπλα στο αγιόκλημα..

είχαμε μαζέψει τις σοδειές είχαμε σπείρει δυό σποριές για την καινούργια τη χρονιά

το κερασό στον ήλιο είχε πάρει το χρώμα του

μαθαίναμε, βλέπαμε ..Ο εθνοσοσιαλισμός μεγάλωνε τα τελευταία χρόνια.. λαοί είχαν πιστέψει ; είχαν φοβηθεί;

ακολούθησαν φανατικούς ηγέτες και ματοκύλισαν την Ευρώπη.

Ο φθινοπωρινός ευρωπαϊκός ουρανός σκεπάζεται από τα Σύννεφα του πολέμου. Ο Χίτλερ διατυπώνει ότι «Αποστολή τους είναι να υποτάξουνε τους άλλους λαούς… ότι Η διεθνής δικαιοσύνη εφαρμόζεται μόνο με τη δύναμη του κατακτητή και την υποταγή του αδύνατου…» εξοπλίζεται πυρετωδώς δημιουργεί μια φοβερή πολεμική μηχανή και το Σεπτέμβριο του 1939 επιτίθεται.

80 χρόνια πριν.. από τον Αύγουστο φαινόταν ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά.. χωρίς navtex τότε .. κυκλοφορούσαν υποβρύχια ύπουλα.. μας είχαν άλλωστε δείξει την επεκτατική τους πολιτική οι Ιταλοί από το 1912 και όλοι γνωρίζουμε την στάση τους το 1919..τώρα χτυπούσαν ύπουλα..

η τορπίλη στόχευσε το αντιτορπιλικό  ΕΛΗ αλλά και την ζωή της συμμαχίας.

Εκεί οι πρώτοι μας νεκροί.. μες τη γαλάζια θάλασσα

Αξημέρωτα χτύπησαν και με θράσος ζήτησαν να πάρουν αυτό που όλοι μας αποκαλούμε πατρίδα.

«Όχι» δια στόματος Μεταξά.. ένα «όχι» στο στρατόπεδο του εθνοσοσιαλισμού

και

ένα «Ναι» ! ναι θα πολεμήσουμε για την πατρίδα!

Ναι, ποτέ πια φασισμός.

Ναι, ποτέ πια όνειρα επεκτατισμού.

Η είδηση του πολέμου και της επιστράτευσης κυκλοφόρησε γρήγορα σε όλη την Ελλάδα· Γενική επιστράτευση από κλάσεως 1917

– 43 χρονών άνδρες – και νεοτέρων,  –

μόνο στη Θράκη – έναντι της υπόλοιπης Ελλάδας όπου σταματούν στην κλάση του 1926…

Σειρήνες και κωδωνοκρουσίες. Δευτεριάτικο πρωινό. Ανήσυχες μορφές στα παράθυρα. Κοιτάζονται οι γείτονες, συνεννοούνται με το βλέμμα και μένουν σύμφωνοι. Τα πάντα για την Τιμή.  Από αγάπη προς αυτήν την Ειρήνη. Κακός είναι ο πόλεμος.

Τι είναι πόλεμος μπαμπά; Ρωτάει η μικρή Νανά. Πόλεμος παιδί μου είναι όταν δεν αγαπιούνται οι άνθρωποι.

Πρώτη φορά στην σύγχρονη ..Ελλάδα Ως ΚΡΑΤΟΣ και Έλληνες Ως ΠΟΛΙΤΕΣ ταυτίζονται σχεδόν καθ ολοκληρίαν.

πυκνοί οι επόμενοι μήνες, σφράγισαν τη συλλογική μνήμη, επιφέροντας ριζική αλλαγή στη ζωή όσων βρέθηκαν στο μέτωπο, όσων έμειναν πίσω, όσων ΕΠΈΖΗΣΑΝ ΤΟΥ ΠΟΛΈΜΟΥ..

Ο Πανηγυρικός λόγος της Μ. Κοσμίδου για την 28η Οκτωβρίου: "Προσκλητήριο" αθανάτων πεσόντων-"Εδώ οι ήρωες πολεμούν σαν τους Έλληνες"Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ ΗΓΕΙΤΑΙ

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ 28 ΟΚΤΩΒΡΗ – 11 ΝΟΕΜΒΡΗ

Μάχη που άλλαξε τον ρου της ιστορίας

«Αέρα» βροντοφώναξαν οι στρατιώτες μας …τους πήραμε φαλάγγι

Σημειώνει στο ημερολόγιο ο  Άγγελος Τερζάκης :18/11 Φεύγουμε για το Μέτωπο. Κυριακή απόγευμα Λυπάμαι τους συναδέλφους μου που δεν γνώρισαν τέτοιες στιγμές.

19/11/1940
Συναντήσαμε πρωί-πρωί ένα τραίνο με τραυματίες. Τα παιδιά γίνονται μελαγχολικά. Οι ελαφρά τραυματισμένοι είναι όρθιοι και μας χαιρετούνε γελώντας. Ρωτούν τι σύνταγμα είμαστε. Ένας τους φωνάζει: «Τους φάγαμε».

20//11/1940
Όλα τα πράγματα γίνονται πολύτιμα: Ένα κομμάτι σπάγγου, ένα κομμάτι εφημερίδα, ένα σπίρτο. Βρέχει. Κλεισμένοι στ’ αντίσκηνο τρώμε καρύδια και κουραμάνα. Οι αρβύλες μας έχουν οκάδες τη λάσπη.

ο Ελύτης αποτυπώνει.. νύχτα πάνω στη νύχτα βαδίζαμε ασταμάτητα ένας  πίσω απ τον άλλο, ίδια τυφλοί.. χωμένοι μες στις ρεματιές γέρναμε το κεφάλι από το μέρος το βαρύ όπου δε βγαίνουνε όνειρα. Ψιχάλιζε μες στην ψυχή μας..

Όμως το γέλιο κάηκε, όμως η γη κουφάθηκε,

Όμως κανείς δεν άκουσε την πιο στερνή κραυγή

Όλος ο κόσμος άδειασε με τη στερνή κραυγή.΄

Είχαν όνομα.. κατάγονταν από την Κομοτηνή που τους θρήνησε, χωρίς την τύχη να θαφτούν, παρ εκτός ενός, στην αγκαλιά της Γής της.

 1. ΤΑΚΑΣ Λάζαρος του Δημητρίου. Εφ. Ανθυπασπιστής, γεννήθηκε το 1917, της ΧΙV Ομάδος Αναγνωρίσεως. Πνίγηκε στον Ποταμό Κούρο Τσάι στις 10 Δεκεμβρίου 1940
 2. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Ζαχαρίας του Ηρακλή. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1916, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 20 Δεκεμβρίου 1940.
 3. ΑΛΗΣ ΟΓΛΟΥ Χασάν του Αλή. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1916, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Χωριό Ψάρι Κλεισούρας στις 11 Μαρτίου  1941.
 4. ΑΜΗΡΑΣ Θεόδωρος του Αθανασίου. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1915 του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Υψ. ΒΔ Πόγραδετς στις 27 Δεκεμβρίου 1940.
 5. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Χρήστος του Κων/νου. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1912, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Υψ. Σεντέλι στις 10 Μαρτίου 1941

Άδειο το κράνος, λασπωμένο το αίμα,

Στο πλάϊ το μισοτελειωμένο μπράτσο

Αθάνατοι αλλά όχι ανώνυμοι

 1. ΒΑΣΔΕΚΗΣ Κίμων του Βασιλείου. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1913, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς 6 Δεκεμβρίου 1940.
 2. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ Θεόδωρος του Νικολάου. Δεκανέας, γεννήθηκε το 1919, του 29 Σ. Π. Φονεύθηκε στο Υψ. Σεντέλι στις 10 Μαρτίου 1941.
 3. ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ Μιχαήλ του Ιωάννη. Δεκανέας, γεννήθηκε το 1917, του 29 Σ.Π. Πέθανε στο 3ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στις 16 Ιανουαρίου 1941.
 4. ΓΕΜΕΝΕΤΖΗΣ Γρηγόριος του Δημητρίου. Δεκανέας, γεννήθηκε το 1911, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Υψ. Σεντέλι (ΒΑ. Τεπελενίου) στις 9 Μαρτίου 1941.
 5. ΓΕΡΑΜΙΑΝ Σιμόν του Μαρδερός. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1910, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου 1940.

Στα γράμματα Η μάνα γράφει : «Χαίρομαι που είσαι καλά. Τη φωτογραφία σου τη λάβαμε. Δε σου στείλαμε δικές μας,. Ο πατέρας σου κι οι αδερφάδες σου, σε χαιρετούν και προσμένουν να γυρίσεις.». Δεν έχει στρατόπεδο αυτό το γράμμα. Ίδια η ευχή της μάνας όποια σημαία κι αν κρατά ο στρατιώτης, έλληνας είναι ή ιταλός δεν έχει διαφορά.

Αθάνατοι αλλά όχι ανώνυμοι

 1. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Μιχαήλ του Βασιλείου. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1907, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου 1940.
 2. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Κων/νος του Συμεών. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1913, του 29 Σ. Π. Φονεύθηκε σε τοποθεσία Δυτ. Πόγραδετς στις 5 Δεκεμβρίου 1940.
 3. ΓΚΑΡΕΤΟΣ Ανέστης του Παναγιώτη. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1919, της 840 Μονάδος 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 5 Δεκεμβρίου 1940.
 4. ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΟΓΛΟΥ Οσμάν του Γιουσούφ. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1918, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου  1940.
 5. ΓΚΟΥΡΔΟΓΛΟΥ Ιωακείμ του Βασιλείου. Λοχίας, γεννήθηκε το 1909, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου 1940.

Στις 7/1/1941 σημειώνει και πάλι ο Τερζάκης
Ποιος θα μου δώσει ποτέ πίσω τους μήνες αυτούς, τους μοναδικούς, που το παιδάκι μου μεγαλώνει, που κάθε μέρα του, κάθε στιγμή του είναι και μια καινούργια λέξη, μια καινούργια νόηση, μια καινούργια χαρά, και που εγώ δεν θα την ξαναβρώ ποτέ, δεν θα τις χαρώ ποτέ μου;

Αθάνατοι αλλά όχι ανώνυμοι

 1. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος του Δημητρίου. Δεκανέας, γεννήθηκε το 1906, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου 1940.
 2. ΔΟΥΚΑΛΗΣ Τρύφων του Ιωάννη. Δεκανέας, γεννήθηκε το 1907, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Υψ. Σεντέλι (ΒΑ Τεπελενίων) στις 8 Μαρτίου 1941.
 3. ΖΑΓΚΟΥΡΙΔΗΣ Κων/νος του Γεωργίου. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1916 του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 9 Δεκεμβρίου 1940.
 4. ΙΜΠΡΑΗΜ ΟΓΛΟΥ Μουσταφά του Ιμπραήμ. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1918, του 29 Σ.Π. Πέθανε στο XVII Πεδινό Χειρουργείο (Πόγραδετς) στις 6 Δεκεμβρίου 1940.
 5. ΚΑΒΑΤΖΗΣ Ιωάννης του Γεωργίου. Λοχίας, γεννήθηκε το 1907, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου 1940

Αθάνατοι αλλά όχι ανώνυμοι

21. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ Δημοσθένης του Γεωργίου. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1904, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Υψ. Μετζγκοράνη στις 9 Μαρτίου 1941.

22. ΚΑΤΣΙΚΗΣ Χαρίλαος του Δημητρίου. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1920, του Στρατοπέδου Συγκεντρώσεως Τμίμι όπου και φονεύθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1944.

23. ΚΟΥΜΙΔΗΣ Μωυσής του Ισαάκ. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1915, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου 1940.

24. ΚΟΥΤΣΟΠΑΝΤΕΛΗΣ Χαράλαμπος του Κων/νου. Στρατιώτης, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου 1940.

25. ΚΟΥΦΙΔΗΣ Δημήτριος. Στρατιώτης, της ΧΙ Ομάδος Αναγνωρίσεως. Πέθανε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής στις 25 Φεβρουαρίου 1941.

Των εχθρών τα φουσάτα περάσαν.. πέρασαν και έκαψαν..στον πόλεμο της Αλβανίας χάθηκαν συνολικά 13.479 αξιωματικοί και οπλίτες, ενώ υπήρξαν 1823 αγνοούμενοι,

Αθάνατοι αλλά όχι ανώνυμοι

26. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Στέφανος. Λοχίας, γεννήθηκε το 1907, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου 1940

27. ΜΑΒΙΔΗΣ Θεόδωρος του Κων/νου. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1914, του 29 Σ.Π. Πέθανε στην Τζεράβα Πόγραδετς στην 1 Φεβρουαρίου 1941.

28. ΜΠΑΧΑΡ Σολομών του Σαμπετάι. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1907, του  29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετςστις 6 Δεκεμβρίου 1940.

29. ΜΠΕΡΜΠΕΡΙΑΝ Σιχπούχ του Στεπάν. Στρατιώτης,γεννήθηκε το 1905, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου 1940.

30. ΜΠΟΡΜΠΙΔΗΣ Ιωάννης του  Τριαντάφυλλου. Λοχίας, το 1909, της ΙΙΙ Ε.Ο.Τ. Πέθανε από πολεμικό τραύμα στο 2ο Καναδικό Σταθμό Επιδέσεως (Ιταλία) στις 16 Σεπτεμβρίου 1940

Αθάνατοι αλλά όχι ανώνυμοι

Απ’ όλες τις συρράξεις της νεοελληνικής Ιστορίας, ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41 παρουσιάζει μια μοναδική ιδιαιτερότητα: ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ τις πρώτες μέρες μετά την ιταλική εισβολή, οι πολεμικές επιχειρήσεις διεξήχθησαν στην επικράτεια όχι των εμπολέμων αλλά ενός τρίτου λαού…

31. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Ιωάννης του Κων/νου. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1908, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου 1940.

32. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Στέφανος του Γεωργίου. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1914, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Υψ. Σεντέλι στις 8 Μαρτίου 1941.

33. ΝΤΟΓΡΑΜΑΤΖΙΑΝ Καραμπέτ του Σαρκίς. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1910, του 29 Σ Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 1940.

34. ΟΣΚΑΝΙΑΝ Χαζαρώς του Αβάντι. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1910, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου 1940.

35. ΟΣΜΑΝ ΟΓΛΟΥ Χασάν του Οσμάν. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1916, του 82 Σ.Π. Φονεύθηκε στη Σιάτιστα Κοζάνης στις 15 Απριλίου 1941.

36. ΟΤΑΤΖΗΣ Νικόλαος του Ηλία. Δεκανέας, γεννήθηκε το 1912, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου 1940.

28 /10/2020 ρωτώ εδώ από αυτό το βήμα.. Ποιος θα δώσει στη μάνα μου, τη μάνα σου, τη μάνα του τα χάδια που δεν ευτύχησαν να νιώσουν; Το ζεστό φιλί επιβράβευση στην επιτυχία; Την ευχή στο γάμο της; Το ταχτάρισμα στο μωρό της; Ποιος θα δώσει όσα στέρησαν από αυτές τις μάνες; Ποιος θα φέρει πίσω τον πατέρα που έφυγε; Ποιος θα σταθεί δίπλα στο ορφανό να δώσει συμβουλές πέρα από αγάπη; Ποιος θα μας δώσει πίσω ανθρώπους και ευκαιρίες που χάσαμε;

37. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Θεόδωρος του Αποστόλου. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1908, του 65 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Υψ. 1736 (Γκούρι Πρερ) στις 13 Φεβρουαρίου 1941.

38. ΠΑΡΤΣΟΓΛΟΥ Φίλιππος του Ευαγγέλου. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1910, του 29 Σ.Π. Πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Κορυτσάς στις 5 Δεκεμβρίου 1940.

39. ΠΕΝΟΣ Θεόδωρος του Ιωάννη. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1914, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου 1940.

40. ΠΕΤΡΙΔΗΣ Φίλιππος του Σωτηρίου. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1920, του ΙΙΙ Τάγματος Ηρακλείου. Φονεύθηκε στο Ηράκλειο (μάχη Κρήτης) στις 21 Μαΐου 1941.

ΚΟΡΥΤΣΑ, ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ, ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ, ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ, ΧΕΙΜΑΡΑ

6 Απριλίου του 1941, η Γερμανία, έσπευσε σε βοήθεια. Ο «Άξονας»- έπρεπε να παραμείνει αρραγής

Ο ελληνικός στρατός αντιμετώπισε με τον ίδιο ενθουσιασμό, την ίδια αυταπάρνηση τις μεραρχίες του Χίτλερ.

Αυτό δεν ήταν αρκετό.

41. ΣΑΛΗ ΟΓΛΟΥ του Σαρμπά. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1905, του 80 Σ.Π. Πέθανε στο Σ1 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδής στις 29 Μαρτίου 1941.

42. ΣΙΡΑΓΑΣ Κων/νος του Ιωάννη. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1915, του 29 Σ.Π. Πέθανε στο XVII Πεδινό Χειρουργείο (Κορίτσα) στις 8  Δεκεμβρίου 1940.

43. ΣΚΑΡΛΑΤΙΔΗΣ Γεώργιος του Κοσμά. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1905, του 29 Σ.Π. Πέθανε στο ΧΙΙ Πεδινό Χειρουργείο στις 6 Νοεμβρίου 1940.

44. ΣΚΑΡΝΕΤΟΣ Ανέστης του Παναγιώτη. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1920,  του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου 1940.

45. ΣΟΥΚΟΥΖΗΣ Γαβριήλ του Κων/νου. Στρατιώτης, το 1919, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου 1940.

Εδώ σε αυτά τα εδάφη ήταν που οι ήρωες πολεμούν σαν τους Έλληνες… Να το θυμούνται αυτοί που τρέφουν όνειρα για νέα επεκτατικά κινήματα…

46. ΤΑΧΣΙΝ ΟΓΛΟΥ Ρεσάτ του Ταχσίν. Στρατιώτης, γεννήθηκε, το 1905, του 87 Σ.Π. Φονεύθηκε στην Κλεισούρα στις 10 Μαρτίου 1941.

47. ΤΕΡΖΙΔΗΣ Ευστράτιος του Κων/νου. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1915, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στα  Τρία Αυγά (Βινάν) στις 10 Μαρτίου 1941.

48. ΤΕΦΗΚ ΟΓΛΟΥ Νεβρές του Τεφήκ. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1915, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Υψ. Μπάλι (Τρεμπεσίνας) στις 8 Μαρτίου 1941.

49. ΤΡΥΦΩΝΑΣ Αλέξανδρος του Σταύρου. Λοχίας, το 1901, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου 1940.

50. ΤΣΑΓΚΑΡΙΔΗΣ ή ΤΖΙΓΙΕΡΟΓΛΟΥ Βασίλειος του Γεωργίου. Δεκανέας, γεννήθηκε το 1908, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο ψάρι (Κλεισούρας – Τρεμπεσίνας) στις 10 Μαρτίου 1941.

Οι αγωνιστές των 21 συνολικά μόνιμων οχυρών Μεταξά, σε μήκος 215 χιλιομέτρων, 7000 άνδρες, παραδόθηκαν στις 10 Απριλίου. 21ο το οχυρό Νυμφαία.

27 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα

51. ΤΣΟΤΣΟΣ ή ΚΟΤΣΗΣ Δημήτριος του Γεωργίου. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1917, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Υψ. Σεντέλι (ΒΑ Τεπελενίων) στις 10 Μαρτίου 1941.

52. ΧΑΜΨΑΣ Αλέξανδρος του Ηλία. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1905, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Υψ. Σεντέλι (ΒΑ Τεπελενίων) στις 10 Μαρτίου 1941.

53. ΧΑΣΑΝ ΟΓΛΟΥ Μεχμέτ του Χασάν. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1919, της  840 Μονάδος. Φονεύθηκε στο Αλβανικό Μέτωπο στις 13 Δεκεμβρίου 1940.

54. ΧΑΣΑΝ ΟΓΛΟΥ Σατίκ του Χασάν. Δεκανέας, γεννήθηκε το 1919, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στο Υψ. 1211 (Δ. Πόγραδετς) στις 10 Δεκεμβρίου 1940.

55. ΧΟΥΣΕΪΝ ΟΓΛΟΥ Σεραφεδίν του Χουσεΐν. Δεκανέας, γεννήθηκε το 1919, του 29 Σ.Π. Φονεύθηκε στη μάχη ΒΔ Πόγραδετς στις 9 Δεκεμβρίου 1940.

56. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΚΑΚΗΣ Αθανάσιος του Φωτίου. Στρατιώτης, γεννήθηκε το 1902, του 29 Σ.Π. – 840 Μονάδος. Πέθανε στο 5ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο στις 29 Δεκεμβρίου 1940.

57. ΨΑΡΡΑΣ Αθανάσιος του Σπυρίδωνος. Στρατιώτης, το 1893, του Στρατοπέδου Υποδοχής Χαλεπίου. Τραυματίστηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα μεταξύ Χαμ Χανές και Χουμ Χανές Συρίας και πέθανε στο Γαλλικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ALBERT FOUZNIER) στις 8 Φεβρουαρίου 1943.

Από πού του φυγε η ζωή. Μην πήτε πώς

Μην πήτε πώς ανέβηκε ψηλά ο καπνός του ονείρου

Ήρωες!! Αθάνατοι!!! Έγραψαν Ιστορία

31η Μαΐου 1941 Η κατάληψη της Ελλάδας ολοκληρώθηκε με την κατάληψη της Κρήτης από τα Γερμανικά στρατεύματα.

Ακολούθησαν δύσκολα χρόνια

Για την Ροδόπη μας η πιο στυγνή κατοχή! Η Βουλγαρική!!

Για ολάκερη την Ελλάδα μια περίοδος Κατοχής όπου χάθηκαν 760000 άτομα.. πιθανότητα επιβίωσης 1 στα 10 παιδιά.. χιλιάδες ορφανά, ασιτία ψείρες,

Μια περίοδος που ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε επίσης με θάρρος, αγωνιστική διάθεση, με ομόψυχη Εθνική Αντίσταση

Για την Ευρώπη Για την ανθρωπότητα

Κατοχή, πείνα, απώλειες, νταχάου, ατομική βόμβα,,,

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, ο αιματηρότερος όλων των εποχών, η πιο εκτεταμένη γεωγραφικά και δαπανηρή σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους ένοπλη σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας,  κόστισε περίπου 75,5 εκατομμύρια ζωές. Χαρακτηρίστηκε και ως φυλετικός πόλεμος υπό την έννοια της προσηλωμένης στόχευσης κυρίως από πλευράς Γερμανίας συγκεκριμένων εθνοτήτων .. Εβραίοι, Σλάβοι ..Ρομά..

Κράτησε ευτυχώς λίγο.

Για την Ελλάδα, που και πάλι βρέθηκε στο στρατόπεδο των δίκαια νικητών, ήταν θυσίες που ευτυχώς δεν πήγαν χαμένες, που της έδωσαν τα νέα της και τελευταία εδάφη..το αίμα των ηρώων ξεπλήρωσε τα λίτρα της χρόνιας αρπαγής και οδήγησε στην επιστροφή των Δωδεκανήσων.. χώματα που μοσχοβολούν αρχαίο ελληνισμό επέστεψαν στην αγκαλιά της μάνας Ελλάδας..

Το «ΟΧΙ» είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων.

σταθμός με βαθύ νόημα

 αιώνια συμβολίζει την πάλη του δίκαιου με το άδικο,

την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας.

Είναι  Μια επέτειος, ένας θρύλος, μια μνήμη κι ένα χρέος

χρέος και καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας.

Υπερήφανοι να νιώθουμε για αυτούς τους ήρωες γιατί δεν ήταν παρά

οι πατεράδες και οι παππούδες μας

Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς του έπους του ’40.

Τιμή και δόξα σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

Τιμή και δόξα σ’ αυτούς που αντιστάθηκαν.

Αθάνατοι αλλά όχι ανώνυμοι!

Όλο αυτό είναι η ιστορία μας. Το αύριο είναι η επιλογή μας!!!

Σας ευχαριστώ”.