Δια του Προέδρου του, Αλέξανδρου Τσαπέκου, ο οποίος σημειώνει οτι καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που (τον) ρωτάνε για τον κορωνοϊό, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης ενημερώνει το κοινό για τα συμπτώματα και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε:

a9e55a62 koronoios 6

1. Δεν χρειάζεται πανικός. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει κανείς!
2. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://eody.gov.gr/neos-koronaios-2019-ncov-kina/ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας όπου θα βρείτε πάρα πολλές πληροφορίες και απαντήσεις στα ερωτήματα και τις απορίες σας.
3. Ο κορωνοϊός ανήκει στην ομάδα των ιών που μολύνουν κυρίως τα ζώα. Κάποιοι τύποι του όμως μπορεί να μολύνουν και ανθρώπους. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για τον ιό αυτόν.
4. Δεν καταπολεμάται με αντιβιώσεις!
5. Ο γιατρός σας, στον οποίο πρέπει να απευθυνθείτε εάν έχετε τα παρακάτω συμπτώματα, θα κρίνει την αντιμετώπιση της ίωσης.
6. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Υψηλός πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκός πόνος και κόπωση.
7. ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Γίνεται με σταγονίδια που μεταφέρονται με την αναπνοή, τον βήχα ή το φτέρνισμα.

0c735b49 nosokomeio aleksandroupolis ekav askisi koronoiou tsolakis thanasis 18. ΕΠΩΑΣΗ: Εκτιμάται ότι η περίοδος επώασης είναι από 2 έως 14 μέρες.
9. ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: Όχι άσκοπες μετακινήσεις και εκδρομές σε περιοχές με τεκμηριωμένη μετάδοση του ιού.
10. ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ πάντα και αυστηρά τους κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών με σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα, τήρηση των κανόνων υγιεινής στα τρόφιμα, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε σε χαρτομάντηλο που στη συνέχεια το πετάμε, ή στην εσωτερική μεριά των αγκώνων μας.
11. Αποφεύγουμε επαφές με ασθενείς και γενικώς τις πολλές χειραψίες και τις επαφές των χεριών με το στόμα, τα μάτια και τη μύτη.
12. Αποφεύγουμε επαφή με ζώα (ζωντανά ή νεκρά) και τα σωματικά υγρά τους.
13. Δεν επισκεπτόμαστε αγορές ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης, πουλερικών και θαλασσινών.
14. Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στα τηλ. 210521200, 2105212054, τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για να σας καθοδηγήσει.