• Ο επικεφαλής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει τετ-α-τετ αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
  • Ο Τσίπρας λέει “ναι” σε όποιο debate, ο Μητσοτάκης λέει “όχι” σε debate μεταξύ των δύο.

Αναφορικά με τις fake φήμες που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει απαντήσει καθαρά για τη διεξαγωγή debate με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, το κυβερνών κόμμα υπενθυμίζει τις απαντήσεις που έδωσε σε συνεντεύξεις της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, τις τελευταίες ημέρες:

  • Συνέντευξη στο ραδιόφωνο NEWS24/7 την Πέμπτη 13/06/2019

-Ερώτηση: Θα δεχτείτε debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς;
-Απάντηση: Εμείς είμαστε ανοιχτοί για οποιοδήποτε debate, προφανώς και θα προχωρήσουμε στο debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει και ένα debate μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών οι οποίοι διεκδικούν την πρωθυπουργία της χώρας. Να ξεκαθαριστούν προγραμματικά ζητήματα και να φανεί το πόσο διαφορετικά είναι τα δύο πολιτικά σχέδια, το διλημματικό δηλαδή ζήτημα προκειμένου να λάβει και ο λαός τις καθαρές του αποφάσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρύβεται κάποιος, εκτός εάν έχει κάποιο σχέδιο το οποίο δεν θέλει να μαρτυρήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό.

  • Συνέντευξη στο ΑΠΕ την Κυριακή 09/06/2019

-Ερώτηση: Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει απρόθυμη σε debate των δύο βασικών αντιπάλων, φοβούμενη ότι η συζήτηση θα παρεκτραπεί. Αντιτείνει δε, αντιπαράθεση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Θα προσέλθει σε αυτήν ο κ. Τσίπρας;
-Απάντηση: Η θέση ότι ένα debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς αποτελεί επιλογή πόλωσης, είναι κατά τη γνώμη μου μία αστεία δικαιολογία που μετέρχεται η ΝΔ για να αποφύγει την προγραμματική αντιπαράθεση. Όταν μάλιστα μία τέτοια συζήτηση χαρακτηρίζεται ως “rodeo”, τότε επιβεβαιώνεται ότι η ΝΔ όχι μόνο αποφεύγει, αλλά μάλλον φοβάται την προγραμματική αντιπαράθεση. Αν τα παραπάνω δεν ισχύουν, δεν έχει κανέναν λόγο ο κ. Μητσοτάκης να μην θέλει τη σύγκριση των προγραμμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και την προγραμματική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό.
Όσον αφορά στο debate με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, προφανώς ο πρωθυπουργός θα προσέλθει, και πιστεύω ότι η συζήτηση σε αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Δεν νομίζω όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτή την καθιερωμένη και καθ’ όλα χρήσιμη διαδικασία, για να αποφύγει το debate με τον πρωθυπουργό.

Άλλωστε, η κ. Αχτσιόγλου έστειλε προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, επιστολή με την οποία αιτείται την άμεση σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής, με θέματα: α) τη διεξαγωγή debate, και, β) τους όρους προβολής των κομμάτων στα ΜΜΕ.