Τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει ενδεχόμενων πλημμυρών ξανά στον Έβρο, κρούει ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Περιφερειακό Συμβούλιο Χρήστος Τρέλλης, θέτοντας τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και τον αρμόδιο χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, προ των ευθυνών τους.

Ο κ. Τρέλλης επικαλείται σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου η «ΕΝΟΤΗΤΑ», και σε Επερώτησή του προς τους Χρ. Μέτιο και Δημ. Πέτροβιτς, τονίζει:

Με βάση την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου η «ΕΝΟΤΗΤΑ», ο κίνδυνος για να ξαναχτυπήσει ο εφιάλτης των πλημμυρών στις παρέβριες περιοχές με νέες τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες, υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, οδοποιία κ.λπ., ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ.

 • Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου συνεχίζει να παραμένει ανοχύρωτη μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα.
 • Η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι ανεπαρκής.
 • Τα σπασμένα φράγματα από τις προηγούμενες πλημμύρες παραμένουν ανοιχτά, τα δε αποστραγγιστικά δίκτυα παραμένουν για δεκαετίες ακαθάριστα.

Την κύρια ευθύνη γι’ αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση, δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, και τώρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια πολιτική δραστικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα. Άλλωστε οι επιλογές της Ε.Ε. που με ευλάβεια υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντίθετα, η Ε.Ε. με την πολιτική της επιδιώκει τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, γι’ αυτό και έργα όπως αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά, κ.λπ., κρίνονται μη επιλέξιμα.

ΤΡΕΛΛΗΣ
Ο κ. Χρήστος Τρέλλης.

Μεγάλες είναι διαχρονικά και οι ευθύνες των στελεχών τους στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, που από τη μια στηρίζουν τις αντιαγροτικές πολιτικές, και από την άλλη κλαψουρίζουν για τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.

Οφείλουν να απαντήσουν:

 • Γιατί η αρμόδια υπηρεσία ΕΔΥΕ είναι υπό διάλυση;
 • Γιατί οι κοίτες των ποταμών για δεκαετίες είναι ακαθάριστες;
 • Γιατί τα αποστραγγιστικά δίκτυα είναι επίσης ακαθάριστα για δεκαετίες, εμποδίζοντας κυριολεκτικά την απορροή των υδάτων;

Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση που επανειλημμένα έχει καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με:

 • Δημιουργία δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού μας.
 • Ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία και Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Έβρου και του Άρδα.
 • Σχεδιασμό και εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν, και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.
 • Συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής και των προβλημάτων που δημιουργούν οι χείμαρροι.
 • Νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για ένα κρατικό κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο.

Επερωτώνται ο κ. Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Έβρου:

 • με τι μέτρα άμεσα θα παρέμβουν ώστε να ξεπεραστεί κάθε διαδικαστικό-γραφειοκρατικό εμπόδιο και να κλείσουν τα ρήγματα στα αναχώματα του ποταμού Έβρου, να καθαριστούν οι κοίτες των ποταμών, οι χείμαρροι, τα αποστραγγιστικά δίκτυα, για να προστατευθούν οι περιουσίες των αγροτών και να μη βρεθούμε πάλι στο ίδιο έργο θεατές;

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου η «ΕΝΟΤΗΤΑ», καταγγέλλει οτι “ο χειμώνας έρχεται και τα ρήγματα στα αναχώματα Ψαθάδων και Πραγγίου παραμένουν ανοιχτά”, και αποδίδοντας ευθύνες για το γεγονός σε “κυβέρνηση και περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης», τις καλεί “άμεσα να παρέμβουν”. Όπως τόνισε δε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο πρόεδρός της Γιάννης Μαργαριτίδης, “οι αγρότες ήδη ανησυχούν, υπάρχει κίνδυνος για ενδεχόμενες πλημμύρες και στον κάμπο αλλά και σε χωριά. Μέχρι τώρα δεν έχουν κλείσει τα κύρια αναχώματα, και σε ορισμένα σημεία είναι ανοιχτό και το υπερβλητό ανάχωμα. Μέσα στον χειμώνα δεν γίνονται αυτές οι εργασίες, πάλι θα υπάρχει κίνδυνος να σπάσει”.