Ο Ιλχάν Αχμέτ ζητά ενίσχυση των καπνοπαραγωγών που “εν μέσω πανδημίας βρίσκονται στα χωράφια τους”

"Οι καπνοκαλλιεργητές βρίσκονται σε τεράστια και αποδεδειγμένη οικονομική δυσπραγία συνεπεία και της σημερινής κατάστασης".
ΙΛΧΑΝ ΚΑΠΝΑ

Κατατέθηκε η με αριθμό 5359/1.4.2020 ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ για την ένταξη των καπνοπαραγωγών της Θράκης και των ποικιλιών καπνού που καλλιεργούν, στους ΚΑΔ που θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ.

Μεταξύ άλλων ο βουλευτής τονίζει: “Εν μέσω πανδημίας και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου στην Θράκη λόγω κορωνοϊού, οι καπνοπαραγωγοί αυτή την εποχή βρίσκονται στα χωράφια τους καθώς η φυτεία καπνοσπορείων βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως γνωρίζετε από προγενέστερο κοινοβουλευτικό έλεγχο από την εσοδεία του 2018 προέκυψε για τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης μια απώλεια στην παραγωγή τους της τάξης του 55% και άνω, γεγονός που συνεπάγεται μια εκτεταμένη απώλεια εισοδήματος που δημιούργησε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Σε αυτό το γεγονός θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι μειωμένες τιμές παραγωγού στον καπνό κατά την περασμένη εσοδεία. Όλα τα παραπάνω επισημαίνονται και από τους ίδιους τους εκπροσώπους των αγροτών με σχετική επιστολή που εστάλη προς εσάς από το Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης”.

Από τον Ιλχάν Αχμέτ ερωτώνται οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης:

“1) Προτίθεσθε να αλλάξετε την επιλεκτική σημερινή διαδικασία και να επεκτείνετε άμεσα τη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων και των αγροτικών δραστηριοτήτων που χρήζουν στήριξης, όπως έχει ήδη δεσμευθεί η Κυβέρνησή σας;

2) Ειδικότερα, προτίθεστε να περιλάβετε ήδη πληττόμενους κλάδους σε περιοχές υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, όπως είναι και αυτός των καπνοπαραγωγών των ποικιλιών καπνού που καλλιεργούνται στην Θράκη και βρίσκονται σε τεράστια και αποδεδειγμένη οικονομική δυσπραγία συνεπεία και της σημερινής κατάστασης;

2) Προτίθεσθε να προσδιορίσετε μια νέα ημερομηνία υποβολής δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”, ώστε να έχουν τη δυνατότητα και οι αγρότες να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί σε αυτούς αυτή η δυνατότητα αλλά μόνο στους λοιπούς εργοδότες και επαγγελματίες, για τις επιχειρήσεις και το προσωπικό τους;”

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Αθήνα, 1-4-2020

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Μέτρα ελάφρυνσης και επίδομα 800 ευρώ για καπνοπαραγωγούς
Εν μέσω πανδημίας και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου στην Θράκη λόγω κορωνοϊού, οι καπνοπαραγωγοί αυτή την εποχή βρίσκονται στα χωράφια τους καθώς η φυτεία καπνοσπορείων βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως γνωρίζετε από προγενέστερο κοινοβουλευτικό έλεγχο από την εσοδεία του 2018 προέκυψε για τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης μια απώλεια στην παραγωγή τους της τάξης του 55% και άνω, γεγονός που συνεπάγεται μια εκτεταμένη απώλεια εισοδήματος που δημιούργησε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Σε αυτό το γεγονός θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι μειωμένες τιμές παραγωγού στον καπνό κατά την περασμένη εσοδεία. Όλα τα παραπάνω επισημαίνονται και από τους ίδιους τους εκπροσώπους των αγροτών με σχετική επιστολή που εστάλη προς εσάς από το Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης.
Δεδομένου ότι, αυτή τη στιγμή οι αγρότες πλήττονται συνολικά και δραματικά από τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού και αποτελούν, δυστυχώς, για την Κυβέρνηση δευτερεύουσας σημασίας κατηγορία επαγγελματιών.
Δεδομένου ότι παραγωγικοί κλάδοι του πρωτογενούς τομέα έχουν συμπεριληφθεί μέχρι στιγμής στους ΚΑΔ που χρήζουν στήριξης των 800 ευρώ ενώ άλλοι που καταφανώς πλήττονται από την υφιστάμενη κατάσταση- και μάλιστα βρίσκονται σε αποδεδειγμένη οικονομική δυσπραγία όπως είναι οι καπνοπαραγωγοί- έχουν εξαιρεθεί αδικαιολόγητα.
Δεδομένου ότι, η αξιολόγηση των αγροτικών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων που βρίσκονται στη μεγαλύτερη ανάγκη και χρήζουν ενίσχυσης μπορεί να γίνει από την Κυβέρνηση μέσω της ΑΑΔΕ και της πλατφόρμας taxisnet όπου αναρτώνται τα τιμολόγια πώλησης των παραγωγών και γίνονται άμεσα ορατά τα έσοδα και τα έξοδά τους.
Ερωτάσθε:
1) Προτίθεσθε να αλλάξετε την επιλεκτική σημερινή διαδικασία και να επεκτείνετε άμεσα τη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων και των αγροτικών δραστηριοτήτων που χρήζουν στήριξης, όπως έχει ήδη δεσμευθεί η Κυβέρνησή σας;
2) Ειδικότερα, προτίθεστε να περιλάβετε ήδη πληττόμενους κλάδους σε περιοχές υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, όπως είναι και αυτός των καπνοπαραγωγών των ποικιλιών καπνού που καλλιεργούνται στην Θράκη και βρίσκονται σε τεράστια και αποδεδειγμένη οικονομική δυσπραγία συνεπεία και της σημερινής κατάστασης;
2) Προτίθεσθε να προσδιορίσετε μια νέα ημερομηνία υποβολής δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”, ώστε να έχουν τη δυνατότητα και οι αγρότες να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί σε αυτούς αυτή η δυνατότητα αλλά μόνο στους λοιπούς εργοδότες και επαγγελματίες, για τις επιχειρήσεις και το προσωπικό τους;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood