Ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ εκπροσώπησε το Κίνημα Αλλαγής στη δεξίωση που παρατέθηκε για τον εορτασμό της Ημέρας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.

Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν διατηρούν διμερείς διπλωματικές σχέσεις. Το Αζερμπαϊτζάν έχει πρεσβεία στην Αθήνα και η Ελλάδα στο Μπακού.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Ιλχάν Αχμέτ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν είναι μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία της Ευρώπης καθώς και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου, ενώ τόνισε πως “η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήθελε άμεσα να εισάγει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν”. Όπως πρόσθεσε, δε, “με την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού TAP η Ελλάδα καθίσταται κομβικός χώρος για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη”. Επίσης, επισήμανε πως “και οι δύο χώρες απολαμβάνουν πρόσφατα ανεπτυγμένες στενές σχέσεις με το εμπόριο, τον πολιτισμό και την οικονομία”, συμπληρώνοντας πως “η ελληνική διασπορά στο Αζερμπαϊτζάν συγκεντρώνεται στο Μπακού και ανέρχεται στα 250-300 άτομα περίπου, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι απόγονοι των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα μετανάστευσαν στο Αζερμπαϊτζάν”.