• O κ. Γιάννης Στουρνάρας, λοιπόν, έβαλε στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου για το ασφαλιστικό, την αύξηση των ορίων ηλικίας, ενώ μίλησε και για ιδιωτικές συντάξεις.

Οι δηλώσεις του δεν είναι απλώς στο ίδιο μήκος κύματος με το σχέδιο της ΝΔ· σημαίνουν οτι ο ίδιος αναλαμβάνει τον ρόλο να στρώσει το έδαφος πάνω στο οποίο θα χτίσει η ΝΔ το ασφαλιστικό Πινοσέτ! Είναι πρόδηλο πως στην περίπτωση που η ΝΔ έρθει στην εξουσία, όλα είναι δρομολογημένα για την επόμενη μέρα· και είναι κομμένα και ραμμένα στις επιταγές των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι “τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά και επομένως απαιτείται ένα σύστημα συνταξιοδοτικών προϊόντων του ιδιωτικού τομέα”. Άναψε δηλαδή το πράσινο φως για να εφαρμόσει η ΝΔ το αντικοινωνικό της πρόγραμμα (και) στον τομέα αυτόν, αφήνοντας μάλιστα και περιθώριο για μείωση των συντάξεων που δίνει το κράτος αλλά και αύξηση των ορίων ηλικίας! Και όλα αυτά την ώρα που οι εργαζόμενοι θα οδηγούνται όλοι πλέον στην ιδιωτική ασφάλιση, αφού υπονομεύεται ευθέως το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα· ενώ όσοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, θα μένουν ανασφάλιστοι… Και όταν θα «σκάσει» όλη αυτή η φούσκα του ασφαλιστικού Πινοσέτ, με κόστος δισεκατομμυρίων για το κράτος, τότε και οι συνταξιούχοι θα βρεθούν προ δραματικών περικοπών, και το κράτος θα κληθεί να καλύψει τις δημοσιονομικές τρύπες που θα παράξουν οι ιδιωτικές εταιρίες. Όλοι οι διεθνείς αναλυτές το έχουν υπογραμμίσει καθαρά τις τελευταίες μέρες. Μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΝΔ υπό τον κ. Μητσοτάκη, στο όνομα της ανάπτυξης θα μειώσει το μισθολογικό κόστος (θα μειώσει δηλαδή του μισθούς), και θα αυξήσει την εργασιακή… ευελιξία (θα εγκαθιδρυθούν δηλαδή συνθήκες εργασιακής γαλέρας, επταήμερα, χωρίς συμβάσεις και δικαιώματα).

  • Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, τα κρατικά ταμεία δεν αντέχουν να υποστηρίξουν ούτε το δημόσιο σύστημα υγείας.

Παρατηρούμε και σε αυτόν τον τομέα έναν αξιοθαύμαστο “συντονισμό” των απόψεών του με τις θέσεις ΝΔ. Και οι δύο βλέπουν το δημόσιο σύστημα υγείας ως πεδίο δόξης λαμπρό για τα ιδιωτικά συμφέροντα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο κ. Στουρνάρας αμφισβητώντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης της καθολικής πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, εμμέσως πλην σαφώς αντιτίθεται στην στήριξη των ανασφάλιστων πολιτών (!), που αποτέλεσε κεντρική κυβερνητική επιλογή. Με απλούστερα λόγια, η ΝΔ και ο κ. Στουρνάρας, επιθυμούν την επιστροφή στην απελπιστική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων και στη μη προσβασιμότητα των πολιτών στο εθνικό σύστημα υγείας – περίοδο Σαμαρά/Βενιζέλου. Η δημόσια υγεία και το ασφαλιστικό σύστημα είναι δύο βασικοί πυλώνες του κοινωνικού κράτους, και με τη στάση τους Κ. Μητσοτάκης και Γ. Στουρνάρας, αμφισβητούν ευθέως τα βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος και τα οποία είναι κατακτήσεις των πολιτών. Πρόκειται για το ουσιαστικό πρακτικά μέρος του αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους προκειμένου να διοχετεύσει πόρους και υπηρεσίες στους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και αυτό το ουσιαστικό και θεμελιακό αξίωμα των δημοκρατικών πολιτευμάτων, το αμφισβήτησε και η εγχώρια θεωρητική του πιο σκληρού νεοφιλελευθερισμού, η κ. Μιράντα Ξαφά, που ανέλαβε να ξεκαθαρίσει τι εστί νίκη της ΝΔ. Όπως αποκάλυψε η σύμβουλος της ΝΔ και της οικογένειας Μητσοτάκη, νίκη της ΝΔ σημαίνει «τέλος στην ταξική (!!!) πολιτική της…αναδιανομής εισοδήματος».

Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται στο προφανές συμπέρασμα: Η ΝΔ και οι εκπρόσωποι των ελίτ, έχοντας αναθαρρήσει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποκαλύπτονται και ξεδιπλώνουν με τον πιο κυνικό τρόπο το αποτρόπαιο πρόγραμμά τους. Ένα πρόγραμμα που έχει ως πρώτη προτεραιότητα το ξήλωμα όλων των κατακτήσεων των τελευταίων ετών!