Ένα τραγούδι το οποίο ερμήνευσε για πρώτη φορά ο Νίκος Ξυλούρης, στη μουσικοθεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο», επέλεξε ο Σύλλογος Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Κομοτηνής «Ο Εύμολπος» για να τιμήσει την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τα μέλη της χορωδίας έχουν τραγουδήσει πολλές φορές στο παρελθόν το συγκεκριμένο τραγούδι, σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

17 Νοεμβριου 2018 Σαρανταπεντε ολοκληρα χρονια περασαν απο εκεινη τη μαυρη επετειο του Πολυτεχνειου, ομως οι μνημες ειναι ακομα ζωντανες στις γενιες ολων των ανθρωπων που εζησαν τα γεγονοτα, τα οποια εγραψαν τη νεοτερη Ελληνικη Ιστορια.Η αναρτηση μας, λογω της ημερας και θελοντας κι εμεις με τον τροπο που γνωριζουμε και δεν ειναι αλλος απο το μουσικο, να την τιμησουμε, ειναι το τραγουδι "ΦΙΛΟΙ ΚΙ ΑΔΕΡΦΙΑ", που ερμηνευσε εξαιρετικα ο Νικος Ξυλουρης, μαζι και με αλλα βεβαια, στη μουσικο θεατρικη παρασταση ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ, την οποια ανεβασαν στη σκηνη του θερινου θεατρου Αθηναιον, τον Ιουνιο του 1973, ο θιασος της αξεχαστης Τζενης Καρεζη και του Κωστα Καζακου, προς τιμην της εδραιωσης και καθιερωσης της Δημοκρατιας στη χωρα μας. Το εργο και τους στιχους ολων των τραγουδιων εγραψε ο Ιακωβος Καμπανελλης και με την αξεπεραστη μουσικη του, το εντυσε, ο Σταυρος Ξαρχακος.Εμεις, χαρην της εναρμονισης που εκανε για τη χορωδια μας, ο μαεστρος μας Σακης Βαργεμτζιδης, ειμαστε περηφανοι που το εχουμε τραγουδησει πολλες φορες στο παρελθον, σε μουσικες εκδηλωσεις και εντος, αλλλα και εκτος Ελλαδας, σε μερη οπου υπαρχει ομογενεια.

Δημοσιεύτηκε από Εύμολπος Φίλοι Χορωδίας Κομοτηνής στις Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018

Η σχετική ανάρτηση στη σελίδα της χορωδίας στο facebook, αναφέρει:

«Σαρανταπέντε ολόκληρα χρόνια πέρασαν από εκείνη τη μαύρη επέτειο του Πολυτεχνείου, όμως οι μνήμες είναι ακόμα ζωντανές στις γενιές όλων των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, τα οποία έγραψαν τη νεότερη Ελληνική Ιστορία.

Η ανάρτησή μας, λόγω της ημέρας και θέλοντας κι εμείς με τον τρόπο που γνωρίζουμε και δεν είναι άλλος από το μουσικό, να την τιμήσουμε, είναι το τραγούδι “ΦΙΛΟΙ ΚΙ ΑΔΕΡΦΙΑ”, που ερμήνευσε εξαιρετικά ο Νίκος Ξυλούρης, μαζί και με άλλα βέβαια, στη μουσικοθεατρική παράσταση ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ, την οποία ανέβασαν στη σκηνή του θερινού θεάτρου Αθήναιον, τον Ιούνιο του 1973, ο θίασος της αξέχαστης Τζένης Καρεζη και του Κώστα Καζάκου, προς τιμήν της εδραίωσης και καθιέρωσης της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Το έργο και τους στίχους όλων των τραγουδιών έγραψε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και με την αξεπέραστη μουσική του, το έντυσε, ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Εμείς, χάριν της εναρμόνισης που έκανε για τη χορωδία μας, ο μαέστρος μας Σάκης Βαργεμτζίδης, είμαστε περήφανοι που το έχουμε τραγουδήσει πολλές φορές στο παρελθόν, σε μουσικές εκδηλώσεις και εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας, σε μέρη όπου υπάρχει ομογένεια».