Στη μήνυσή του ο Ερντογάν επικαλείται το «έγκλημα» της εξύβρισης σε βάρος του κατά τον τουρκικό Ποινικό Κώδικα. Ο Τούρκος εισαγγελέας Ερντίντς Χακάν Οζνταμπάκογλου, αφού έλαβε τη σχετική μήνυση από τον δικηγόρο του Τούρκου προέδρου Χουσεΐν Αϊδίν, κατηγορεί τους τέσσερις Έλληνες δημοσιογράφους με βάση το άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα ο οποίος αποτελεί το βασικό νομικό εργαλείο για την εξόντωση των αντιπάλων του κ. Ερντογάν και έχει καταγγελθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, η δίωξη σύμφωνα με την εφημερίδα, αναφέρει τα εξής: «Ο στόχος της απεχθούς πράξης (σ.σ.: εννοεί το αιχμηρό δημοσίευμα με τη φράση “Ι siktir git”) δεν είναι μονάχα το πρόσωπο του προέδρου μας. Είναι επίσης και τα μεγάλα συμφέροντα του έθνους μας, που τα υπερασπίζεται σταθερά ο πρόεδρός μας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη θάλασσα των νησιών».

Επιπλέον, ο κ. Ερντογάν αναφέρει στη μήνυσή του: «Οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν από την ελληνική εφημερίδα κατά του προέδρου της δημοκρατίας μας είναι μια από τις χειρότερες εκδηλώσεις ηθικής κατάρρευσης. Η ύβρις είναι η γλώσσα εκείνων που δεν έχουν τίποτα να πουν… Οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν εναντίον του προέδρου μας λόγια που βλάπτουν την αξιοπρέπεια, την τιμή και το γόητρό του, είχαν στόχο την προσωπικότητα, τη σεβασμιότητα και την αξιοπρέπειά του, και διέπραξαν το έγκλημα της προσβολής στον πρόεδρο της δημοκρατίας». Μάλιστα, ζητείται στη συνέχεια η ανώτερη των προβλεπόμενων ποινών, επειδή αυτή η πράξη διαδόθηκε σε πολλά άτομα.