Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μήνυσε την εφημερίδα «Δημοκρατία» για δημοσίευμα που αφορά το πρόσωπό του και απειλεί στελέχη της με φυλάκιση έως και 5 ετών.

Η μήνυση του προέδρου της Τουρκίας στρέφεται κατά:

Αφορμή της μήνυσης είναι το πρωτοσέλιδο της “Δημοκρατίας” της 18ης Σεπτεμβρίου του 2020 με τίτλο «siktir git», που εξέφρασε την αγανάκτηση για μία σειρά υβριστικών αναφορών τόσο από τον ίδιο τον Ερντογάν όσο και από υπουργούς ή συμβούλους του, την περίοδο των παράνομων ερευνών του «Oruc Reis».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εφημερίδας, το επίσημο νομικό κείμενο που παραδόθηκε στις Ελληνικές Αρχές βρίθει προκλήσεων και αλυτρωτικών αναφορών. Αφενός αναφέρεται το Αιγαίο Πέλαγος ως «θάλασσα των νησιών», αφετέρου η τουρκική πλευρά κατηγορεί τους δημοσιογράφους της «Δημοκρατίας» ότι δημιουργούν εμπόδια στις βλέψεις του κ. Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Η εφημερίδα τονίζει ότι αρνείται να συμμετάσχει στις σχετικές νομικές διαδικασίες που στηρίζονται στη μήνυση-παρωδία, και θεωρεί τιμή της ότι η τουρκική ηγεσία τη χαρακτηρίζει εμπόδιο στα επεκτατικά και επικίνδυνα σχέδιά της.

Ο Ερντογάν μηνύει ελληνική εφημερίδα

Στη μήνυσή του ο Ερντογάν επικαλείται το «έγκλημα» της εξύβρισης σε βάρος του κατά τον τουρκικό Ποινικό Κώδικα. Ο Τούρκος εισαγγελέας Ερντίντς Χακάν Οζνταμπάκογλου, αφού έλαβε τη σχετική μήνυση από τον δικηγόρο του Τούρκου προέδρου Χουσεΐν Αϊδίν, κατηγορεί τους τέσσερις Έλληνες δημοσιογράφους με βάση το άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα ο οποίος αποτελεί το βασικό νομικό εργαλείο για την εξόντωση των αντιπάλων του κ. Ερντογάν και έχει καταγγελθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, η δίωξη σύμφωνα με την εφημερίδα, αναφέρει τα εξής: «Ο στόχος της απεχθούς πράξης (σ.σ.: εννοεί το αιχμηρό δημοσίευμα με τη φράση “Ι siktir git”) δεν είναι μονάχα το πρόσωπο του προέδρου μας. Είναι επίσης και τα μεγάλα συμφέροντα του έθνους μας, που τα υπερασπίζεται σταθερά ο πρόεδρός μας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη θάλασσα των νησιών».

Επιπλέον, ο κ. Ερντογάν αναφέρει στη μήνυσή του: «Οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν από την ελληνική εφημερίδα κατά του προέδρου της δημοκρατίας μας είναι μια από τις χειρότερες εκδηλώσεις ηθικής κατάρρευσης. Η ύβρις είναι η γλώσσα εκείνων που δεν έχουν τίποτα να πουν… Οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν εναντίον του προέδρου μας λόγια που βλάπτουν την αξιοπρέπεια, την τιμή και το γόητρό του, είχαν στόχο την προσωπικότητα, τη σεβασμιότητα και την αξιοπρέπειά του, και διέπραξαν το έγκλημα της προσβολής στον πρόεδρο της δημοκρατίας». Μάλιστα, ζητείται στη συνέχεια η ανώτερη των προβλεπόμενων ποινών, επειδή αυτή η πράξη διαδόθηκε σε πολλά άτομα.