Ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου φέρνει για συζήτηση στη Βουλή το σοβαρό ζήτημα της προστασίας της κατοικίας των παλιννοστούντων ομογενών της Θράκης που βρέθηκαν σε αδυναμία μέσα στην οικονομική κρίση να αποπληρώσουν κανονικά τα δάνειά τους και σήμερα απειλούνται άμεσα με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς με βάση τις διαταγές πληρωμής που εκδόθηκαν για λογαριασμό του τραπεζικού συστήματος.
Ο Βουλευτής καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για ενιαία ρύθμιση των στεγαστικών τους δανείων προκειμένου αυτά να αποπληρωθούν με ευνοϊκούς όρους και χωρίς βέβαια να κινδυνεύσει καμία πρώτη κατοικία.
Με επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, ο κ. Χαρίτου υπενθυμίζει στον αρμόδιο υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ότι η κυβέρνηση αθέτησε τις δεσμεύσεις που κατά καιρούς αναλάμβανε, όπως ότι:
- θα προχωρούσε ο διαχωρισμός των συγκεκριμένων δανείων από τα υπόλοιπα “κόκκινα δάνεια” και θα τα αντιμετώπιζε κατά προτεραιότητα, και
- θα έδινε δήθεν εντολή αναστολής κάθε ενέργειας από τράπεζες που θα προσβάλλει την κυριότητα των σπιτιών των παλιννοστούντων καθώς και τη δυνατότητα να ρυθμιστούν τα δάνεια αφού ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του κάθε δανείου από τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.
“Υποσχέσεις που έμειναν στα λόγια, και μόνο ως πολιτική εξαπάτηση και εμπαιγμό των παλιννοστούντων δανειοληπτών μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού οι επιλογές της κυβέρνησης και στο συγκεκριμένο κοινωνικό θέμα γίνονται με αμιγώς τραπεζοκεντρικά κριτήρια”, τονίζει ο Βουλευτής της Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου.
Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησής του:
“Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2022
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Θέμα: Προστασία της πρώτης κατοικίας των παλιννοστούντων της Θράκης από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, νομοθετική πρωτοβουλία για ενιαία ρύθμιση των στεγαστικών τους δανείων
35.000 δανειολήπτες παλιννοστούντες ομογενείς από τους οποίους 8.000 διαβιούν στη Θράκη βρίσκονται υπό την απειλή της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, λόγω αδυναμίας να αποπληρώσουν τα δάνεια τα οποία έλαβαν στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης, που υλοποιήθηκε μεταξύ του 1990-2004.Το Ελληνικό Δημόσιο παρείχε στα δάνεια αυτά εγγύηση 100% και επιδοτούσε το επιτόκιο κατά 60%, προκειμένου να λυθεί το σοβαρότατο κοινωνικό ζήτημα της στεγαστικής τους αποκατάστασης, ενώ τα δάνεια αυτά είχαν χορηγηθεί με κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια και σε καμία περίπτωση με χρηματοοικονομικά/τραπεζικά.
Η υπουργική απόφαση 2/94253/0025/21-12-2018 που ενέτασσε τα εν λόγω δάνεια στις ρυθμίσεις του Ν. 4549/2018 μπορεί να δημιούργησε ευνοϊκές προϋποθέσεις ρύθμισης των δανείων, όμως δεν κατέστη εφικτό να αξιοποιηθεί λόγω της οικονομικής αδυναμίας των παλιννοστούντων δανειοληπτών να ανταποκριθούν τη μακρά περίοδο των μνημονιακών χρονών, ενώ ως λύση υπονομεύτηκε και από το ίδιο το τραπεζικό σύστημα. Έκτοτε δεν υπήρξε άλλη νομοθετική πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο κοινωνικό πρόβλημα, ενώ οι όποιες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, όπως η με αριθμό 4358/19-2-2021 ερώτησή μου στη Βουλή, οι παρεμβάσεις με ερωτήσεις άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε σας ευαισθητοποίησαν. Οι δεσμεύσεις που κατά καιρούς στα λόγια αναλαμβάνατε όπως ότι θα προχωρούσατε στον διαχωρισμό των συγκεκριμένων δανείων από τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια και θα τα αντιμετωπίζατε κατά προτεραιότητα. Ότι θα δίνατε δήθεν εντολή αναστολής κάθε ενέργειας που θα προσβάλλει την κυριότητα των σπιτιών των παλιννοστούντων, καθώς και την δυνατότητα να ρυθμιστούν τα δάνεια, αφού ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του κάθε δανείου από τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Όλα αυτά μόνο ως πολιτική εξαπάτηση και εμπαιγμό των παλιννοστούντων δανειοληπτών μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού οι επιλογές της κυβέρνησης σας και στο συγκεκριμένο κοινωνικό θέμα γίνονται με αμιγώς τραπεζοκεντρικά κριτήρια.
Αποτέλεσμα των επιλογών σας αυτών είναι να ενταθούν από το τραπεζικό σύστημα, κυρίως από την Εθνική Τράπεζα, οι ασφυκτικές πιέσεις απέναντι στους δανειολήπτες, που κλιμακώθηκαν το περασμένο έτος με απειλές για έκδοση διαταγών πληρωμής και κορυφώνονται φέτος με τη μαζική αποστολή διαταγών πληρωμής προς εκτέλεση, με τους παλιννοστούντες δανειολήπτες να απειλούνται πλέον με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, που είναι με εγγύηση του Ελληνικού δημόσιου. Ενώ την ίδια στιγμή μέρος των δανείων τους διαβιβάστηκε στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ, που ξεκίνησαν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και κατάσχεσης σε βάρος τους, μετά και την 2/18649/0025/5-6-2020 Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Ερωτάται ο κος υπουργός:
Αν είναι στις προθέσεις σας να προχωρήσετε σε νομοθετική πρωτοβουλία για μια ενιαία ρύθμιση των χρεών των δανείων προς τις τράπεζες και προς στις Δ.Ο.Υ με ευνοϊκούς όρους προκειμένου να αποπληρωθούν και να μην κινδυνεύσει καμία πρώτη κατοικία.
Ο ερωτών βουλευτής, Χαρίτου Δημήτρης”.