Ο Δημήτρης Χαρίτου ζητά την άμεση αποκατάσταση του πυρόπληκτου Παπικίου Όρους

Θέτοντας την κυβέρνηση προ των βαρύτατων ευθυνών της, τονίζει την αναγκαιότητα, αφενός της αποκατάστασης του οικοσυστήματος για να γίνει κατά το δυνατόν πιο προσβάσιμο με δίκτυο δασικών δρόμων, και αφετέρου της προστασίας της περιοχής με τη στελέχωση της Διεύθυνσης Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ροδόπης.
ΧΑΡΙΤΟΥ ΠΑΠΙΚΙΟ ΦΩΤΙΑ

Ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος στο Παπίκιο Όρος, καθώς και για την προστασία του από τους κινδύνους που διαγράφονται μετά την πολυήμερη καταστροφική πυρκαγιά.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς, Κλιματικής Κρίσης& Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, και Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, την οποία συνυπογράφουν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπογραμμίζει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, αφού υποτιμήθηκε η σοβαρότητα της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να προκαλέσει τελικά καταστροφές σε μια έκταση 20.000 στρεμμάτων, ενώ επεκτάθηκε και στη Βουλγαρία.

Ο Βουλευτής της Ροδόπης επισημαίνει ότι είναι επείγουσα η ανάγκη να αποτυπωθούν και να εκτιμηθούν όλες οι επιπτώσεις που έχουν προκληθεί στο δασικό οικοσύστημα, ενώ απαραίτητη είναι η άμεση εφαρμογή των προβλεπόμενων από την υπουργική απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ“.

Παράλληλα τονίζει ότι “πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες διαχειριστικές μελέτες για τις παρεμβάσεις που επιβάλλεται να γίνουν άμεσα στην περιοχή για την αποκατάσταση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων κινδύνων, για να γίνει κατά το δυνατόν πιο προσβάσιμη η περιοχή με δίκτυο δασικών δρόμων”.

Ο Δημήτρης Χαρίτου ζητά την άμεση αποκατάσταση του πυρόπληκτου Παπικίου ΌρουςΤέλος καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν άμεσα μέτρα αποκατάστασης στο Παπίκιο Όρος, να εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση και την στελέχωση με προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ροδόπης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Τι μέτρα θα λάβετε για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος στο Παπίκιο όρος μετά την πολυήμερη καταστροφική πυρκαγιά;

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 22/10 στο Παπίκιο Όρος της Ροδόπης, στην οριογραμμή με την Βουλγαρία, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε δασικές εκτάσεις με πλούσια βιοποικιλότητα  και άφησε ένα αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε μια περιοχήμε μεγάλη ιστορική αξία.

Η υποτίμηση από την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του κινδύνου της επέκτασής της φωτιάς λόγω του δύσβατου της περιοχής, η μη έγκαιρη χρήση πυροσβεστικών ελικοπτέρων είχε ως συνέπεια, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης, να κατακαίει επί 22 ημέρες η φωτιάσε ένα παρθένο δάσος με δρύες και οξιές, με πλούσια πανίδα και να προκαλέσει τελικά καταστροφές σε μια έκταση 20.000 στρεμμάτων, ενώ επεκτάθηκε και σε δασικές εκτάσεις στη Βουλγαρία.

Οι σοβαρές πολιτικές ευθύνες σας για την ολιγωρία που επιδείχθηκε στη κατάσβεση της φωτιάς η αγνόηση από την πλευρά σας της πρότασης που καταθέσαμε για παράταση της αντιπυρικής περιόδου έχουν ήδη καταγραφεί. Εκκρεμεί όμως να καταγραφεί και να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν καθώς και οι επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν.

Η φωτιά μαζί με τον υπόροφο των φύλλων και των θάμνων, κατέκαψε τα νεαρά δένδρα, που ανέπτυσσε η φυσική αναγέννηση των δασών, ενώ λόγω της μεγάλης διάρκειάς της και του είδους των δασών, είναι πιθανό σύμφωνα με τους ειδικούς να έχει πλήξει και μεγάλα, υγιή δένδρα σε όλη αυτή την έκταση. Λόγω δε της φωτιάς και των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, διαταράχθηκε η ισορροπία στην πλούσια πανίδα με μετακινήσεις άγριων ζώων και πτηνών. Ακόμη η απογύμνωση του υπορόφου σε συνδυασμό με τις μεγάλες κλίσεις των βουνοπλαγιών ενέχουν τον κίνδυνο να προκληθεί, σε περίπτωση  έντονων βροχοπτώσεων, κατακρήμνιση φερτών υλικών και να επηρεασθεί η κοίτη του Χιονορέματος, που συμβάλλει στις ανάγκες υδροδότησης της Κομοτηνής.

Είναι επείγουσα η ανάγκη να αποτυπωθούν και να εκτιμηθούν όλες οι επιπτώσεις που έχουν προκληθεί στο δασικό οικοσύστημα της περιοχής από την καταστροφική πυρκαγιά. Απαραίτητη είναι η άμεση εφαρμογή των προβλεπόμενων στην υπ΄ αριθμ. 160596/4511/30.08.2017 εγκύκλιο για τις ενέργειες που ακολουθούνται μετά από πυρκαγιά στις εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Καθώς σε αυτή καθορίζονται με ακρίβεια τα μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων, οι ενέργειες αποκατάστασης τους και οι τρόποι χρηματοδότησης των παραπάνω ενεργειών. Πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας μετά από αποτύπωση της καμένης περιοχής με δορυφορικές εικόνες. Ακόμη, πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι και η επιτήρηση καμένων εκτάσεων με τη βοήθεια της αστυνομίας, των δασικών οργάνων και άλλων φορέων φύλαξης της φύσης ώστε να αποκλεισθεί οποιαδήποτε ενέργεια αλλαγής χρήσης και καταπάτησης δασικής έκτασης.

Παράλληλα πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες διαχειριστικές μελέτες για τις παρεμβάσεις που επιβάλλεται να γίνουν άμεσα στη περιοχή για την αποκατάσταση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων κινδύνων, για να γίνει κατά το δυνατόν πιο προσβάσιμη η περιοχή με δίκτυο δασικών δρόμων.Προϋπόθεση βέβαια για να γίνουν όλα αυτά είναι η διάθεση των αναγκαίων πόρων πουαπαιτούνται καθώς και η κάλυψη των κενών θέσεων της πλήρως υποστελεχωμένης Διεύθυνσης Δασών της Ροδόπης κυρίως απόδασολόγους. Όπως επίσης και της κάλυψη των κενώνθέσεων σε προσωπικό της ΠυροσβεστικήςΥπηρεσίας.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος στο Παπίκιο Όρος καθώς και για την πρόληψη των κινδύνων που διαγράφονται λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν;

2.Είναι στις προθέσεις σας να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση καθώς και η στελέχωση με προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών όπως επίσης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ροδόπης;

3.Θα εφαρμοστεί η υπ’αριθμ. 160596/4511/30.08.2017 εγκύκλιος του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τις ενέργειες που ακολουθούνται μετά από πυρκαγιά στις εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας;”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood