Ο Δ. Χαρίτου φέρνει τον Θ. Πλεύρη στη Βουλή για την ακύρωση του διαγωνισμού κατασκευής του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής

Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.
ΧΑΡΙΤΟΥ-ΠΛΕΥΡΗΣ

Ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου κατάθεσε Επίκαιρη Κοινοβουλευτική Ερώτηση στη Βουλή και καλεί τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να απαντήσει τι μέτρα θα λάβει για να διασφαλιστεί η υλοποίηση της σύμβασης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το Ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή (και) του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, σύμβαση που προωθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κυρώθηκε στη Βουλή με το Ν. 4564/2018.

“Η ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ότι απέβη άκαρπος ο διαγωνισμός κατασκευής των νέων Νοσοκομείων Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης και Σπάρτης, λόγω της υψηλής οικονομικής προσφοράς που κατατέθηκε από τις κατασκευαστικές εταιρείες, εκθέτει όχι μόνο τα κατασκευαστικά συμφέροντα αλλά πρωτίστως την κυβέρνηση που μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ιχθύος και υποβαθμίζει το όλο θέμα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο της στην αρνητική αυτή εξέλιξη”, τονίζει ο κ. Χαρίτου και προσθέτει πως “η απάντηση της αναπληρώτριας Υπουργού Μίνας Γκάγκα και η αναφορά της ότι δεν αλλάζουν οι στόχοι για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – μόνο – μας προκαλεί έντονη ανησυχία”.

Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

“Προς τον υπουργό Υγείας.

Θέμα: Τι πρωτοβουλίες θα λάβετε για να διασφαλιστεί η υλοποίηση της σύμβασης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το Ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή και του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής;

Με το Ν. 4564/2018 ΦΕΚ 170/21.09.2018 κυρώθηκε από τη Βουλή η σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του Ελληνικού Δημοσίου για την κατασκευή  τριών Νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Κομοτηνής έως το 2024. Είχε προηγηθεί στις 20 Ιουνίου 2018 η επίσημη ανακοίνωση της κατασκευής των τριών Νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, στη συνάντηση που είχε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΙΣΝ Ανδρέα Δρακόπουλο.

Σε ανακοίνωση του στις 16.02.2023 το ΙΣΝ έκανε γνωστό ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή των τριών Νοσοκομείων απέβη άκαρπος λόγω της υψηλής οικονομικής προσφοράς που κατατέθηκε από τις κατασκευαστικές εταιρείες. Η απόφαση του Ιδρύματος ότι η εξέλιξη αυτή καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση της κατασκευής των εν λόγω Νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, έχει δημιουργήσει βαθύτατα αισθήματα απογοήτευσης στους πολίτες της Ροδόπης οι οποίοι βλέπουν ένα αίτημα και όραμα δεκαετιών να κινδυνεύει να μείνει ανεκπλήρωτο.

Η συμβολή της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν οι αλλαγές και οι καθυστερήσεις με τις τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης, αφού οι Ν.4667/20.2.2020 και Ν.  4812/30.6.2021 επέφεραν την αλλαγή του χαρακτήρα του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής σε ΝΠΙΔ από ΝΠΔΔ, καθώς και την παράταση  του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου. Ενώ μετά την απόφαση του ΙΣΝ στις 16.02.2023 η σιωπή από την πλευρά σας και η υποβάθμιση του ζητήματος προκαλεί σοβαρότατα ερωτήματα για το ρόλο σας στην αρνητική αυτή εξέλιξη. Η δήλωση μάλιστα της αν. υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή ως προς τον στόχο της δημιουργίας του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στους πολίτες της Ροδόπης.

Σας ερωτώ κ.υπουργέ:

Τι πρωτοβουλίες θα λάβετε για να διασφαλιστεί η υλοποίηση της σύμβασης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το Ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή και του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής;

Ο ερωτών βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood