Ολοκληρώθηκαν οι φετινές ανασκαφικές εργασίες στην παραλία Μολυβωτής του Δήμου Κομοτηνής, που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Μολυβωτή-Θράκη-Αρχαιολογικό Πρόγραμμα/Molyvoti-Thrace-Archaeological Project (MTAP)», το οποίο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, εκπροσωπούμενη από το Πανεπιστήμιο του Princeton.

Κατά τη φετινή χρονιά πραγματοποιήθηκε επιφανειακή έρευνα στην περιοχή βορείως της χερσονήσου της Μολυβωτής, με κύριο στόχο την καταγραφή στοιχείων που θα συμβάλουν στην κατανόηση των αλλαγών της υπαίθρου κατά την αρχαιότητα, και της σχέσης της αρχαίας παραλιακής πόλης στη Μολυβωτή, με τη θρακική ενδοχώρα.

Η ανασκαφική έρευνα εστίασε στην αποκάλυψη της οικίας του Ερμή, τμήμα της οποίας είχε ήδη αρχίσει να αποκαλύπτεται κατά την προηγούμενη ανασκαφική περίοδο. Η οικία έχει διαστάσεις 18Χ18 μ. περίπου, και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα μας οικοδομικής νησίδας, πάνω σε σταυροδρόμι.

Τα κινητά ευρήματα στην πλειονότητά τους χρονολογούνται στον 4ο αι. π.Χ., ενώ υπάρχουν ενδείξεις χρήσης του χώρου κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους. Επιπλέον, σε απόσταση 6 χλμ από την πόλη, κοντά στη λίμνη του Μητρικού, σε χώρο που υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη μεγάλου δημόσιου κτιρίου, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή.

epifaneiaki-erevna-sillogi-evrimaton
Επιφανειακή έρευνα-Συλλογή ευρημάτων.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και φοιτητές των Πανεπιστημίων του Princeton και του ΔΠΘ.

93625444-to-prosopiko-tis-anaskafis
Το προσωπικό της ανασκαφής.