Τον απολογισμό των πεπραγμένων, των προτάσεων και των παρεμβάσεων της δημοτικής παράταξης «Εμείς η πόλη» κατά την περίοδο 2015-2019, παρουσιάσει η επικεφαλής της παράταξης Φελίνα Καζάκου.

Συγκεκριμένα:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το 2014 ξεκινήσαμε μια δύσκολη προσπάθεια, με μια νέα ομάδα ανθρώπων που αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές της δημοτικής παράταξης «Εμείς ..η πόλη».  Δια της ψήφου του, ο λαός της Κομοτηνής επέλεξε να θέσει την δημοτική παράταξη «Εμείς η Πόλη» στην θέση της μείζονος αντιπολίτευσης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των πέντε αυτών ετών το σύνολο των μελών της δημοτικής μας παράταξης, υπηρέτησαν με πλήρη αφοσίωση το όραμά μας αυτό, τιμώντας – θέλουμε να πιστεύουμε – μέχρι και την τελευταία στιγμή, την εμπιστοσύνη που επέδειξαν δια της ψήφου τους χιλιάδες συμπολίτες μας.  Όχι μέσα από μία στείρα αντιπολίτευση τύπου «για να υπάρχει», αλλά σκεπτόμενοι ως «διοίκηση» που βρίσκεται στην θέση της αντιπολίτευσης.

ΓΕΝΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Η διοίκηση είχε την ευκαιρία να παράξει ουσιαστικό έργο και να αλλάξει την φυσιογνωμία της πόλης τόσο ως προς την καθημερινότητα αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές που έπρεπε να δημιουργηθούν σε μια πενταετία «κλειδί» για το Δήμο Κομοτηνής. Ο κος Πετρίδης και η ομάδα του δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες αλλά κυρίως στις ανάγκες των πολιτών, και το μοναδικό έργο που έχει σήμερα να εμφανίσει είναι η διαχείριση των οικονομικών του Δήμου.

Ποιος όμως πιστεύει ότι η διαχείριση των αριθμών επιφέρει την ευημερία στην καθημερινότητα των πολιτών; Τα χρήματα των πολιτών πρέπει να επιστρέφονται και να επανεπενδύονται προς όφελος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας, με στρατηγική και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της διοίκησης, οι πολιτικές επιλογές της διοίκησης του Δήμου, μετά από δυο θητείες,  έχουν  μηδενικές επιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Τα προβλήματα της καθημερινότητας παραμένουν πολλά και οι  πρωτοβουλίες της διοίκησης ελάχιστες. Η ποιότητα της ζωής των πολιτών χαμηλή, οι οικισμοί εγκαταλειμμένοι, κάποιοι ακόμη και χωρίς νερό, η αγροτική οδοποιία ανύπαρκτη,  οι γειτονιές υποβαθμισμένες, μη επαρκείς σχολικές μονάδες,  οι κατασκηνώσεις κλειστές,  η πόλη και οι περισσότεροι οικισμοί παραμένουν χωρίς παιδικές χαρές, η αστική ασφάλεια των πολιτών ελλιπής, καθώς πολλοί δημόσιοι χώροι κρύβουν κινδύνους, το πρόβλημα με τα αδέσποτα γιγαντώνεται, η κατάσταση στο κυνοκομείο εκτός ελέγχου.

Ανεπαρκής  η κοινωνική πολιτική, καθώς περιορίστηκε μόνο στη διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του ΤΕΒΑ (πρόκειται για εθνικό σχεδιασμό).

Τα Περιβαλλοντικά έργα ανύπαρκτα – σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων, σοβαρές ελλείψεις ως προς τη διαχείριση του ΧΥΤΑ και την ανακύκλωση.

Μια πόλη χωρίς ταυτότητα και ελλιπή τουριστική προβολή, την στιγμή που χιλιάδες επισκέπτες μας προσπερνούν καθημερινά.

Στην Κομοτηνή του 2019  ακόμη και η εφαρμογή ενός νέου σύγχρονου συστήματος στάθμευσης φαντάζει όνειρο.

Χαμένες ευκαιρίες, αναξιοποίητες δυνατότητες με την Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή χαρακτηρισμένη από την ΕΛΣΤΑΤ ως η φτωχότερη της χώρας. Χαμένες μάχες η εξέλιξη στο Δημοκρίτειο, η αξιοποίηση του Δικαστικού Μεγάρου, η αξιοποίηση των κτιριακών δομών της παλαιάς Νομικής, του κάθετου άξονα, η πολυσυζητημένη τηλεθέρμανση Κομοτηνής και με ερωτηματικά το μέλλον λειτουργίας της Τσανακλείου.

Η διοίκηση του Δήμου περιορίστηκε σε απλή διαχείριση των θεμάτων, χωρίς ίχνος διεκδίκησης. Η πολιτική βούληση, οι επιλογές  του κου Πετρίδη και της ομάδας  του (μια θητεία χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα).

Παράλειψη, να μην αναφέρουμε την άγνοια σχετικά με την υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το νέο μοντέλο δημόσιας διοίκησης με αποτέλεσμα:

Να μην υπάρξει σωστή παρακολούθηση, αξιολόγηση και επανασχεδιασμός πολιτικών ενεργειών του Δήμου, των Νομικών του Προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων

Να μην υπάρξει ανάπτυξη συνεργασιών και δικτυώσεων με Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και Δήμους

Να μην υπάρξει σχεδιασμός και ωρίμανση μελετών για νέα έργα

Ανύπαρκτος εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών

Έλλειψη  κατάρτισης και επιμόρφωση του προσωπικού με βάση το νέο μοντέλο

Κατάργηση  του θεσμού «Συμπαραστάτη  του Δημότη»

Ίσως θεωρείται την προσέγγιση μου απόλυτη και ισοπεδωτική, αλλά εννιά χρόνια μετά, στελέχη της διοίκησης αγνοώντας την  εικόνα της πόλης, την καθημερινότητα αλλά και την οικονομία αυτής, εξακολουθούν να ασχολούνται μόνο με τους αριθμούς μεταφέροντας με επιπόλαιο τρόπο και ψευδή στοιχεία απόψεις σχετικά με τη  διαχείριση του  παρελθόντος. Χωρίς απαντήσεις  για το δικό τους έργο.

Απόδειξη όλων, αποτελεί και η  αξιολόγηση  των δεικτών, των αποτελεσμάτων και της υλοποίησης  έργων και δράσεων του επιχειρησιακού σχεδιασμού που κατατέθηκε το 2016 και αφορούσε την περίοδο 2015-2019.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Κομοτηνή την ίδια δύσκολη χρονική στιγμή παρακολουθούμε την εξέλιξη και ανάπτυξη δήμων σε όλη τη χώρα (με τα ίδια χαρακτηριστικά) κάτω από τις ίδιες αντίξοες συνθήκες (ελάχιστους πόρους περιορισμένο προσωπικό κλπ). Πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη, η Καλαμάτα, τα Τρίκαλα κ.α. έχουν αλλάξει αισθητά σε όλους τους τομείς.

Με την βεβαιότητα ότι αυτά που συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν είναι θαύματα, αλλά συστηματική δουλειά,  πάθος και η διεκδίκηση κάποιων άλλων διοικήσεων,  εμείς εξ αρχής αποφασίσαμε ως ομάδα να εργαστούμε προς μια κατεύθυνση. Να στηρίξουμε την διοίκηση  στις όποιες σημαντικές προτάσεις,  να αναδείξουμε τα σοβαρά θέματα του Δήμου αλλά και να γίνουμε συμμέτοχοι σε ότι πήγαινε την πόλη μπροστά.

Καταθέσαμε λοιπόν δεκάδες προτάσεις που αφορούσαν στην ποιότητα ζωής ημών, των πολιτών του Δήμου Κομοτηνής… προτάσεις που αφορούσαν στην καθημερινότητα, τον δημόσιο χώρο, τα χρονίζοντα προβλήματα των οικισμών του Δήμου μας, αλλά και προτάσεις αναπτυξιακές στους τομείς του τουρισμού, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της κοινωνικής πολιτικής. Κάναμε δεκάδες παρεμβάσεις και αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιδιότητά των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, εντός και εκτός των ορίων της χώρας, χωρίς κομματικό πρόσημο.

Επιδιώξαμε να συναντήσουμε προσωπικότητες, φορείς, έμπειρους αυτοδιοικητικούς και τεχνοκράτες εκτός Ελλάδος,  με την παρουσία  και  συμμετοχή μας – η μοναδική από τον Δήμο Κομοτηνής – στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πόλεων & Περιφερειών τα τελευταία τέσσερα έτη για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών. Με σημαντικότερη  η κατάθεση από πλευράς της παράταξής μας σχετικής πρότασης  με τα «ανοιχτά» ζητήματα της περιοχής και τις προοπτικές ανάπτυξής της στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (9ο/2017).

Σήμερα, στο πλαίσιο αυτού απολογισμού καταθέτω επιγραμματικά αυτές. Πρόκειται για μια σειρά προτάσεων, θέσεων και παρεμβάσεων που κατατέθηκαν εγγράφως, οι περισσότερες αποτέλεσαν θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν και παρέμειναν στα συρτάρια της διοίκησης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ

 • Παιδικές χαρές– Σχετικά με την ακαταλληλότητα της πλειοψηφίας παιδικών χαρών, την αναγκαιότητα πιστοποίησης αυτών καθώς επίσης και του συστηματικού ελέγχου ασφάλειας αυτών -12/4/2018

Η επικινδυνότητα δεκάδων δημοσίων χώρων, η ανάγκη συστηματικού ελέγχου, και η πρόταση μας για την άμεση σύσταση επιτροπής ελέγχου καταλληλότητας αυτών – 10/7/2018

 • Την έλλειψη χώρων αθλοπαιδιών σε οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής καθώς επίσης και στις βόρειες γειτονιές της πόλης. Ειδική αναφορά στην κατάσταση της πολυσύχναστης παιδικής χαράς στο πάρκο της Αγ. Παρασκευής
 • Την εγκατάλειψη του αθλητικού πάρκου στην περιοχή του κλειστού γυμναστηρίου, την καταστροφή των εγκαταστάσεων και την απαίτηση για άμεση παρέμβαση λόγω επικινδυνότητας.
 • Δημιουργία νέων δημόσιων χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, με αφορμή την παρέμβαση στο ιστορικό κέντρο
 • Παρέμβαση για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και τον καθορισμό ζωνών στο κέντρο και περιμετρικά αυτού σχετικά με τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Αναθεώρηση του συστήματος στάθμευσης και την επίσπευση των διαδικασιών αναπροσαρμογής-14/2/2018
 • Αστική Ασφάλεια-Την δημιουργία νέων τρισδιάστατων διαβάσεων σε κεντρικά σημεία και την περαιτέρω διαγράμμιση των ανύπαρκτων διαβάσεων που κάνουν την κυκλοφορία των επισκεπτών επικίνδυνη για πεζούς και οδηγούς – 7/9/2017
 • Σχολικές Υποδομές- Προτάσεις και επισημάνσεις, σχετικά με το θέμα λειτουργίας των σχολικών υποδομών στο Δήμο Κομοτηνής, μετά από συναντήσεις με του Προϊσταμένους Α’ & Β’ εκπαίδευσης. Την περίοδο εκείνη είχαμε επισημάνει την ανάγκη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων – 11/7/2017.
 • Προβλήματα θέρμανσης Σχολικές Μονάδες που ταλαιπώρησαν μέχρι και πρόσφατα την σχολική κοινότητα και η εκπαιδευτική κοινότητα λόγω της μη πρόβλεψης και ενεργειακής αναβάθμισης αυτών – 24/1/2018
 • Χρήση των δημόσιων χώρων –Παρέμβαση που αφορούσε την κανονιστική της χρήσης των δημοσίων χώρων και την ενιαία αισθητική και αρχιτεκτονική πρόταση που θα ήταν ιδανικό να προταθεί από την υπηρεσία του Δήμου- 1/3/2018
 • Βόρειες γειτονιές της πόλης Οι επικίνδυνοι δρόμοι, η έντονη δυσοσμία του δικτύου ομβρίων… τα σοβαρά και ανεπίλυτα προβλήματα των κατοίκων στην οδό Λαβυρίνθου τα οποία εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους της περιοχής – 19/7/2017

Τα προβλήματα της οδού Ομήρου… Λίγα μέτρα από το κέντρο της πόλης, γειτονιές ξεχασμένες και «πολίτες β’ κατηγορίας» ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια για τα αυτονόητα-21/6/2018

Πρόταση για την διαχείριση και αντιμετώπιση  του χρόνιου προβλήματος των αδέσποτων  ζώων 19/9/2016, καθώς επίσης και για το Κυνοκομείο (παρέμβαση-προτάσεις)13/7/2018

 • την δημιουργία νέου κυνοκομείου ή την επέκταση του υπάρχοντος μέσω του προγράμματος leader. 100% χρηματοδοτούμενο έργο του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλεισμένων ζώων.
 • την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών
 • την ενίσχυση των δράσεων στους οικισμούς του Δήμου
 • την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ οργανώσεων, πολιτών και Δήμου για την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος.
 • την παρότρυνση των υιοθεσιών με ανταποδοτικό όφελος
 • την υιοθέτηση καλών πρακτικών και συνεργασίας με φορείς του εξωτερικού
 • απαιτήσαμε την σωστή λειτουργία της πενταμελούς επιτροπής και την δημοσίευση των πορισμάτων της επιτροπής.

ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Βιολογικός Κοσμίου-Ένα έργο … δεκάδες προβλήματα που ακόμη και σήμερα ταλαιπωρεί τους κατοίκους του Κοσμίου, με έντονη δυσοσμία κατά τη διάρκεια σχεδόν όλου του χρόνου  -29/11/2017

Ιάμπολη – Έλλειψη υδροδότησης οικισμού Ιάμπολης, πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα του οικισμού κατά τους θερινούς μήνες που δεν έχει αντιμετωπισθεί ακόμη -29/5/2018

Κατάργηση Αστυνομικού Τμήματος Καλλίστης όπου σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 7/2017 – ΦΕΚ 14/Α/9-2-2017 Αναδιάταξη – αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας-13/2/2017

Επίσκεψη σε οικισμούς– εγκαταλελειμμένοι, βρώμικοι και επικίνδυνοι χώροι των παιδικών χαρών – αθλοπαιδιών στους Οικισμούς του Δήμου -12/4/2018

Αγροτική Οδοποιία – Ελλιπής συντήρηση και πραγματοποίηση ουσιαστικών έργων και παρεμβάσεων σε έργα αγροτικής οδοποιίας που δυσχεραίνουν και κάνουν επικίνδυνη την πρόσβαση των αγροτών στα χωράφια τους. 3ο/2017

Κάλχας – προτάξαμε ως επείγον θέμα την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης της κοίτης του Κάλχα, για την αποφυγή πλημμυρών και καταστροφών.11ο/2018

Ιρλανδικές διαβάσεις – ζητήσαμε την ενίσχυση και την περαιτέρω χρηματοδότηση των έργων στις ιρλανδικές διαβάσεις, Ε. Πολιτικής Προστασίας -11ο/2018

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καταθέσαμε σε συζήτηση στο Δ.Σ. ολοκληρωμένο σχέδιο Τουριστικής Προβολής για 2017-2018  -21/12/2016

Πρόταση για την υποβολή πρότασης, χρηματοδότησης  δράσεων στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένος Τουριστικός Προσβάσιμος Θαλάσσιος Προορισμός» – 17/1/18

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προτάσεις σχετικά με την αναβάθμιση και τον επανασχεδιασμό του festivalΦαναρίου, με την συμμετοχή νέων ταλέντων από την ευρύτερη περιοχή– 7/7/2017

Αξιοποίηση Τσανακλείου με τη δημιουργία ενός Σύγχρονου Μουσείου, παρουσίαση 3D Καραθεοδωρή

Τον επανασχεδιασμό του branding της Κομοτηνής (με προτεραιότητα την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής) και την ανάδειξη νέας ταυτότητας με την ταυτόχρονη ενίσχυση των ενεργειών εξωστρέφειας και προβολής.

Δημιουργία δικτύου πολιτισμού «Πολιτιστική Διαδρομή στα μνημεία και αξιοθέατα της Ροδόπης και του Δήμου Κομοτηνής» – Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Αξιολόγηση των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγωντου Δήμου Κομοτηνής και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες, με σκοπό την δικαιότερη οικονομική υποστήριξη τους -13/6/2018

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πρόταση χρηματοδότησης για τη δημιουργία «Πράσινης Πόλης»

Την αλλαγή όλων των λαμπτήρων φωτισμού του Δήμου με νέας γενιάς τεχνολογίας LED , μειώνοντας την κατανάλωση σε 30%. Ο Δήμος μας πληρώνει για οδοφωτισμό περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ, κόστος το οποίο θα μειωθεί στις 450 χιλιάδες ευρώ περίπου. Την δημιουργία φωτοβολταικού πάρκου, δυναμικότητας  όση περίπου χρειάζεται για να μηδενίσουμε το κόστος του οδοφωτισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς.

Πρόταση  στο Δημοτικό Συμβούλιο,  σχετικά με την χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη διαχείριση  του Περιβάλλοντος – Καταστροφών  και  Κρίσεων στο Δήμο Κομοτηνής..

Αφορούσε σχεδιασμό δράσεων και ενεργειών που ήταν επιλέξιμες για χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος 2/10/2018

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσβάσιμος Τουρισμός – Πρόταση για την υποβολή πρότασης, χρηματοδότησης  δράσεων στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένος Τουριστικός Προσβάσιμος Θαλάσσιος Προορισμός». Πρόκειται για μια παρέμβαση που ολοκληρώθηκε μετά από δική μας παρέμβαση.

Πρόταση για την χρηματοδότηση παρεμβάσεων και έργων τεσσάρων σημείων της παραλιακής ζώνης Φαναρίου,-17/1/2018

Μείωση των τελών – καταθέσαμε πρόταση μείωσης των τελών και λοιπών χρεώσεων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως άποροι, ΑμεΑ και μακροχρόνια άνεργοι, κλπ- στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ, πρόκειται για μέτρο που επιτρέπει το νομοθετικό πλαίσιο και εφαρμόζεται στις περισσότερες της χώρας- 10/5/2017

ΤΕΒΑ– Ζητήσαμε την ενίσχυση των συνοδευτικών μέτρων και δράσεων του Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας καθώς η θέση μας και οι απόψεις σχετικά με τον τρόπο άσκησης κοινωνικής πολιτικής απείχαν από τον σχεδιασμό της διοίκησης.

Ολοήμερος Παιδικός Σταθμός– πρόκειται για πρόταση που καταθέσαμε μετά από αίτημα πολλών γονέων σχετικά με την ανάγκη λειτουργίας ενός ολοήμερου δημοτικού παιδικού σταθμού.

ΔΙΑΦΟΡΑ

Λαϊκή Αγορά – μετά από διάλογο των σωματείων και συλλόγων των μικροπωλητών και των επαγγελματιών των Λαικών Αγορών καταθέσαμε προτάσεις σχετικά με την αναδιανομή των χώρων, την ενίσχυση της καθαριότητας, την αλλαγή του ωραρίου αλλά κυρίως την αναβάθμιση των υποδομών

Ακίνητη περιουσία– Προτάσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με την δημιουργία ενός μητρώου ακινήτων και τον επανασχεδιασμό αξιοποίησης με σκοπό την δημιουργία επιπρόσθετων εσόδων στο δήμο.

Πολιτική Προστασία– Προτείναμε την ενίσχυση του συστήματος συντονισμού, διαχείρισης, αντιμετώπισης των κινδύνων από φυσικές καταστροφές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Κατασκηνώσεις Πανδρόσου Ανάδειξη ενός σημαντικού θέματος,  Οχτώ χρόνια κλειστές και εγκαταλελειμμένες οι κατασκηνώσεις του Δήμου Κομοτηνής. – 19/7/2018

Ολοκληρωμένη πρόταση για το έργο Β.Α.Α. – 6/2/2017

Τοποθέτηση σχετικά με τις εξελίξεις περί αξιοποίησης της παραλιακής  ζώνης Φαναρίου, από  μέλος της Επιτροπής Τουρισμού και Δημοτικού Συμβούλου  -10/5/2017

Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα της Ειδικής Γραμματείας για την χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής και  ένταξης των Ρομά –12/1/2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Σχετικά με την Υποστελέχωση της Υπηρεσίας Δόμησης– Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κο Κ. Πουλάκη και με τον κο Δ. Παπασταμόπουλο,  Διευθυντή του Υπουργού κου Σκουρλέτη, για τη λειτουργία  της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου (7/3/2018)  στους οποίους μεταφέραμε την άμεση ανάγκη ενίσχυσης των δομών αυτών.

Νέο Νοσοκομείο στηρίξαμε εξ αρχής την διεκδίκηση για τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου, ταχθήκαμε υπέρ της χρηματοδότησης αναγκαίων μελετών και εργασιών που αφορούσαν αυτό.

Δ.Π.Θ. – Συμμετείχαμε ενεργά κατά της πρόθεσης και τελικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας που αφορούσε το Δημοκρίτειο, την ίδρυση νέας Νομικής, την συγχώνευση του ΤΕΙ με το ΔΠΘ, αλλά και για τις μεταγραφές των φοιτητών – 23/3/2018

Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πόλεων & Περιφερειών-Συστηματική παρακολούθηση και συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πόλεων και Περιφερειών για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών καθώς επίσης σε θεματικά συνέδρια της ΚΕΔΕ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ με σημαντικές πρωτοβουλίες, Δωρεά βιβλίων και εκπαιδευτικών παιχνιδιών- Προσφορές ειδών προσωπικής καθαριότητας στις φυλακές Ν. Ροδόπης-την στήριξη του ΔΑΔΔΑ- του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των SOS, επισκέψεις σε σχολεία, συναντήσεις με Συλλόγους Γονέων, με συλλόγους και σωματεία ΑμεΑ.

Συστηματικές επισκέψεις σε οικισμούς του Δήμου και συνεχή διάλογο με τους πολίτες.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (25/9/2017 κατατέθηκαν με αφορμή το Αναπτυξιακό Συνέδριο)

Δομή Αγροτικής Επιχειρηματικότητας– προώθηση καινοτόμων μορφών και μεθόδων καλλιέργειας, εφαρμογή πρωτοπόρων μεθόδων προώθησης και πώλησης των προϊόντων  Δημιουργία αγροδιατροφικού cluster – Διασύνδεση των τοπικών και αγροτικών προϊόντων με το τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν .

Η Αξιοποίηση του  Γεωθερμικού Πεδίου στη λίμνη Μητρικού για χρήση της γεωθερμίας για την παραγωγή πρώιμων κηπευτικών , τηλεθέρμανση και παραγωγή ενέργειας.

Παραγωγή και εκμετάλλευση βιοαερίου από τον ΧΥΤΑ – Βασίζεται στην «πράσινη λογική»: Αξιοποίηση των αερίων που παράγουν οι  σκουπιδότοποι. Η επένδυση αφορά σε εγκατάσταση γεωτρήσεων και αντλιών απαγωγής των αερίων τα οποία με καύση μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια –  Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Προώθηση του Αγροτουρισμού – Δημιουργία «Πράσινης Αγοράς», στα πρότυπα αντίστοιχων αγορών του εξωτερικού (αγορά PORTA PALAZZO) όπου θα διατίθενται αποκλειστικά τοπικά προϊόντα.

Φίλες και Φίλοι, αγαπητοί συνεργάτες, εκπρόσωποι των ΜΜΕ..

Στο παρά πέντε της λήξης της θητείας μας αυτής, οφείλαμε, όπως κάθε πολιτικός οφείλει, να καταθέσουμε τον δικό μας απολογισμό. Τον απολογισμό των «πεπραγμένων» της παράταξης «Εμείς η Πόλης» για την πενταετία που ολοκληρώνεται τον προσεχή Αύγουστο, ούτως ώστε κάθε ένας εκ των σημερινών μας ακροατών και των πολιτών να είναι σε θέση να κρίνει τα πρόσωπα και το έργο μας.

Ένα είναι βέβαιο, και είμαστε περήφανοι για αυτό, την ώρα που η διοίκηση του Δήμου τοποθετούσε τις προτάσεις μας στα συρτάρια ή στο αρχείο κάποιο υπολογιστή, εμείς με τα ελάχιστα μέσα που είχαμε, δημιουργήσαμε παρακαταθήκη για το μέλλον. Μια ατζέντα πολιτικών ενεργειών  που θα είναι χρήσιμη στην επόμενη διοίκηση.

Για το λόγο αυτό αισθάνομαι την απόλυτη ικανοποίηση για την θητεία μας αυτή και θέλω να ευχαριστήσω όλους του συνεργάτες και συνοδοιπόρους αυτής της προσπάθειας.