Πρώτος Έλληνας Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, εξελέγη ομοφώνως ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Συγχαρητήρια του απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως “η εκλογή του τιμά την αυτοδιοίκηση και τη χώρα μας”.

Ο Απ. Τζιτζικώστας, με σύνθημα “Η Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες”, είναι ο πρώτος Έλληνας που καταλαμβάνει τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών στα 26 χρόνια από την ίδρυσή της, διαδεχόμενος τον Βέλγο Καρλ-Χάιντ Λάμπερτς.

Η υποψηφιότητα του υποστηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες Επιτροπής, μετά την πολιτική συμφωνία τους για τις προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθηθούν στη νέα θητεία του οργανισμού.

«Είναι μία εξαιρετική τιμή για μένα. Θέλω να γνωρίζετε ότι προερχόμενος από τη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, θα υπηρετήσω την Επιτροπή των Περιφερειών, τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., με τρόπο δημοκρατικό, που στηρίζεται στον διάλογο, στη συνεννόηση και στη συνεργασία», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας: «Όλοι μαζί, με τη δύναμη που έχουμε, μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής, και κυρίως να σπρώξουμε την Ευρώπη να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν αυτή τη στιγμή, και η ώρα είναι τώρα, δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο».

Επίσης, μίλησε για την ανάγκη να αποκτήσει η Επιτροπή των Περιφερειών ισχυρό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον της Ε.Ε., και επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι περικοπές στον προϋπολογισμό των κονδυλίων για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη, αφού όπως τόνισε κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις κοινωνίες των χωρών της Ε.Ε. Παράλληλα δήλωσε ευθέως ότι στο μεταναστευτικό η Ευρώπη απέτυχε. Στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ομόφωνη εκλογή του, τόνισε ότι τα χρήματα για την κοινωνική συνοχή είναι αυτά που αφορούν την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών, αυτά από τα οποία γίνονται σχολεία, δρόμοι, νοσοκομεία και άλλες υποδομές. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ευρώπη δεν πρέπει και δεν θα κάνει ένα τέτοιο δώρο στους ευρωσκεπτικιστές και στους λαϊκιστές. «Ως πρόεδρος των δημάρχων και των περιφερειαρχών των 27 χωρών μελών της Ε.Ε., δηλαδή των πολιτικών που είναι άμεσα εκλεγμένοι από τις τοπικές κοινωνίες, θα επιμείνω στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού, καθώς υπάρχουν περιθώρια περικοπών από αλλού», είπε και πρόσθεσε:

«Η μείωση κατά 10% των πόρων για την κοινωνική συνοχή και κατά 15% για την αγροτική οικονομία θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις κοινωνίες μας. Ελπίζω να επιτύχουμε μια συμφωνία κατά την οποία οι περικοπές θα είναι περιορισμένες στους συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς. Υπάρχουν περιθώρια περικοπών από άλλα προγράμματα της Κομισιόν. Μιλάμε για ζήτημα δημοκρατίας και αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν ευθύς και κατηγορηματικός απαντώντας σε ερώτηση που του ετέθη για το μεταναστευτικό, ζήτημα που ταλανίζει τοπικές κοινωνίες. «Η Ευρώπη στο μεταναστευτικό απέτυχε», είπε, για να συνεχίσει λέγοντας ότι σκοπεύει να ασκήσει πίεση ώστε να δοθεί συνολική λύση για την κατανομή των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη, επιμένοντας μάλιστα σε αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου, που είχε ως αποτέλεσμα «δύο xώρες του νότου, η μία είναι η Ελλάδα, να αφεθούν μόνες τους από την Ε.Ε., και λίγες περιφέρειες να διαχειριστούν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».