“Καλοδεχούμενη”, χαρακτήρισε την “απόφαση” του πρωθυπουργού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με το “παράθυρο” πρόωρων εκλογών που άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την εισήγηση του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του, ο Αλέξης Τσιπρας σημείωσε πως “ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που δημιούργησε, απ’ ό,τι φαίνεται αποφάσισε να δραπετεύσει με εκλογές”.
“Καλοδεχούμενη η απόφασή του. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει με μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δεν αναζητείται δικαιολογία σε κάποιο εθνικό θέμα, αλλά στο πολιτικό κλίμα και ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση. Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να σοβαρευτεί. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση – κοινωνική και γεωπολιτική – και οφείλει να τις διαχειριστεί με εθνική ευθύνη όσο ακόμα θα είναι στη θέση του πρωθυπουργού”, πρόσθεσε, και έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις για “πολιτικό πολιτισμό”:
“Αν πραγματικά λοιπόν επιθυμεί κλίμα πολιτικού πολιτισμού και συνεννόησης, ιδίως στα μεγάλα εθνικά θέματα, τον καλούμε στην πορεία προς τις εκλογές να πράξει τα εξής:
1ον, να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο,

2ον, να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στην πορεία προς τις εκλογές,

3ον, να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ’ όλη τη προεκλογική περίοδο,

4ον, να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα μέσα ενημέρωσης στην πορεία προς τις εκλογές”.

63431c3b ee4dfc6205f84ca7bfcfab4429625305«Διπλό αδιέξοδο»

Σχολιάζοντας την πολιτική συγκυρία ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι “η χώρα έχει οδηγηθεί σε ένα διπλό αδιέξοδο: από τη μία διαμορφώνονται συνθήκες κοινωνικής κρίσης με την τρομακτική άνοδο του πληθωρισμού και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων, και από την άλλη για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη ανασφάλεια και τόση ένταση στη σχέση μας με την Τουρκία”.

Όπως υποστήριξε, “η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχοντας αποτύχει να αντιμετωπίσει επαρκώς την υγειονομική κρίση, αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει τώρα την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας. Η ακρίβεια Μητσοτάκη, μια ακρίβεια με σαφές ταξικό περιεχόμενο και προσανατολισμό, υπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς, στοχοποιεί τον κόσμο της εργασίας, τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη. Με τις ενέργειές της η κυβέρνηση, και κάνοντας πλάτες στην αισχροκέρδεια, πολλαπλασίασε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης”.