Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Αυστραλού στρατιωτικού και ανθρωπιστή Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, στη γενέτειρά του, Ballarat, στην Αυστραλία. Πρόκειται για τον άνθρωπο, που με την ιδιότητα του Ύπατου Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών για τους πρόσφυγες στη Μακεδονία και τη Θράκη, έσωσε χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, το διάστημα 1922-1926. Από αυτόν, μάλιστα, πήρε το όνομά του ο οικισμός Θρυλόριο του Νομού Ροδόπης.

Παρόντες στα αποκαλυπτήρια, σύμφωνα με την σελίδα neoskosmos.com, ήταν εκπρόσωποι των αυστραλιανών αρχών και δεκάδες απόγονοι προσφύγων, ο 82χρονος σήμερα γιος του, David Treloar.

Το μνημείο τοποθετήθηκε στο Sturt Street Gardens, στην κωμόπολη Ballarat, ενώ το άγαλμα, που φιλοτέχνησε η γλύπτρια Lis Johnson, αναπαριστά τον Τζορτζ Τρελόαρ με μια μικρή προσφυγοπούλα.

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μνήμης George Treloar, Λίτσα Αθανασιάδη, και η δήμαρχος Ballarat, Samantha McIntosh. Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε Ποντιακός χορός από το συγκρότημα της Ποντιακής Εστίας, προς αναγνώριση του πολιτισμού πολλών από τους πρόσφυγες που βοήθησε ο George Treloar, ενώ οι χορευτικές επιδείξεις έγιναν με την υπόκρουση γκάιντας, που έπαιζε ζωντανά μια νεαρή ομογενής.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο ομογενής δικηγόρος και ποιητής Κωνσταντίνος Καλυμνιός και ο ιστορικός και μέλος της Επιτροπής, Jim Claven, ο οποίος αναφέρθηκε και στην προσωπική του περιήγηση σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας που ιδρύθηκαν χάρη στον George Treloar.

«Μιλάμε για έναν άνθρωπο που είχε τις ικανότητες την κατάλληλη στιγμή να σώσει 108.000 Χριστιανούς πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα. Είναι πραγματική τιμή για εμένα να βρίσκομαι εκεί», ανέφερε ο κ. Claven.

Πηγή: neoskosmos.com

Επιμέλεια: inkomotini.news

Φωτογραφία: Jim Claven