“Οι πολίτες μας έκριναν και τώρα περιμένουν από εμάς, που σήμερα δώσαμε όρκο καθήκοντος και δέσμευσης, να εργασθούμε σκληρά και κυρίως ενωτικά για το καλό του τόπου μας”, τόνισε μεταξύ άλλων ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, κατά την τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής.

Συγκεκριμένα, ο νέος Δήμαρχος στην ομιλία του ανέφερε:

“Σεβασμιότατε Μητροπολίτη, Σεβαστοί Πατέρες

Σοφολογιότατε

Κύριοι βουλευτές

Κύριε Περιφεριάρχα

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητές συνδημότισσες, Αγαπητοί συνδημότες

Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί  για την τιμητική παρουσία σας στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Μαρωνείας-Σαπών.

Ο σημερινός μας όρκος είναι ένας όρκος καθήκοντος και αφοσίωσης, είναι μία οφειλή και δέσμευση απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες του δήμου μας.

Οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά και δημιουργικά όλοι οι εκλεγμένοι, με πνεύμα ενότητας και υπευθυνότητας  για να οικοδομήσουμε ένα Δήμο αντάξιο  των προγόνων μας και των μελλοντικών γενεών.

Οφείλουμε σεβασμό στον συμμετοχικό καταλυτικό θεσμό της τοπικής δημοκρατίας , το δημοτικό συμβούλιο και τα υπόλοιπα συλλογικά όργανα του Δήμου μας.  Να είναι πηγές διαλόγου ,στοχασμού, προβληματισμού και υιοθέτησης  αποφάσεων που θα συμβάλουν στην πολυδιάστατη τοπική βιώσιμη  ανάπτυξη, στη βελτίωση της καθημερινότητας  του δημότη, στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες, στην κοινωνική συνοχή, την πολυφωνία και την πολυπολιτισμικότητα.

Δεσμευόμαστε όλοι μας, αιρετοί και προσωπικό ότι θα εργασθούμε θυσιαστικά υπέρ του τόπου μας.

Δεσμευόμαστε ότι θα διαχειριστούμε με ήθος και διαφάνεια τα δημοτικά δρώμενα , θα λειτουργήσουμε ενωτικά , χωρίς διακρίσεις  και αποκλεισμούς , με κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη.

Δεσμευόμαστε ότι θα πολλαπλασιάζουμε κάθε Ευρώ των εσόδων του Δήμου και θα λογοδοτούμε στους δημότες για τα πεπραγμένα μας.

Η χώρα μας πέρασε μία δύσκολη εποχή. Εποχή δομικής κρίσης, Αξιών, ηθών, αρχών, δημοκρατίας, οικονομίας. Τώρα είναι πλέον η στιγμή έναρξης της διαδικασίας αναγέννησης της. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της σύγχυσης και αμφισβήτησης που βιώσαμε οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει ν’ αποτελέσουν πρότυπο συμπεριφοράς και αφοσίωσης, παράδειγμα πολιτικού πολιτισμού κι έχουμε γι’ αυτό οδηγό την ιστορική και φιλοσοφική παράδοση του γένους μας. Γιατί οι έννοιες της πόλης , του πολίτη και το πολίτευμα τους αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά από την Αρχαία Ελλάδα, τμήμα της οποίας ήταν και ο τόπος που ζούμε εμείς σήμερα.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η πόλη είναι η ύψιστη μορφή κοινωνίας . Μέσα σ’ αυτήν ο άνθρωπος μπορεί να είναι πλήρης και αυτάρκης. Η πόλη συνιστά το πεδίο της τελείωσης του ανθρώπου από ηθική και πνευματική σκοπιά. Με την τελείωση είναι δυνατή η κατάκτηση του “Ευ ζην”. Γιατί όπως επισημαίνει στα “Ηθικά Νικομάχεια” έργα της πόλης είναι “τα καλά και τα δίκαια”. Και τότε η πόλις θα τολμούσα να πω , αποκτά ιερό χαρακτήρα. Γιατί πραγματοποιεί και φανερώνει την κατεξοχήν ιερότητα που είναι ο τρόπος ζωής , ο τρόπος με τον οποίο η ζωή αληθεύει ως πραγματικότητα και διάρκεια. Έτσι και το να είσαι πολίτης σημαίνει τίτλος τιμής, μετέχεις στη μέγιστη τιμή και στο κατόρθωμα να κάνεις τη ζωή να αληθεύει… Έτσι η ιδιότητα του πολίτη γίνεται πρωταρχικό περιεχόμενο του προσωπικού βίου, που δίνει νόημα στην κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι εκλογές αποτελούν πλέον παρελθόν.

Οι πολίτες μας έκριναν  και τώρα περιμένουν από εμάς, που σήμερα δώσαμε όρκο καθήκοντος  και δέσμευσης, να εργασθούμε σκληρά και κυρίως ενωτικά για το καλό του τόπου μας .

Η νέα πορεία , η νέα δοκιμασία  της προγραμματικής αυτοδιοικητικής περιόδου που ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου απαιτεί συλλογικότητα και αφοσίωση.  Σ’ αυτό το δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα  δεν περισσεύει κανείς.

Είμαστε προσωπικά υπεύθυνα , αλληλέγγυα , ηθικά και αυτεξούσια για να διασφαλίσουμε ένα συμμετοχικό και δημοκρατικό δημοτικό συμβούλιο που θα θέτει και θα κατακτά  στόχους για την οικοδόμηση ενός Δήμου Μαρωνείας-Σαπών ανθεκτικού , με αποτελεσματικές δομές ανθρωποκεντρικά δομημένες , με ισχυρή ταυτότητα , ένα Δήμο καινοτομίας και φιλικού στους πολίτες, στους επιχειρηματίες , τους επισκέπτες. Ένα Δήμο Μαρωνείας- Σαπών  που η ποιότητα της τοπικής διακυβέρνησης του θα είναι ζηλευτή πανελλήνια.

Γι’ αυτό τη σημερινή ορκωμοσία μας την αντιλαμβάνομαι ως ένα συμβόλαιο της δημοτικής αρχής με τους πολίτες .

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου”.