«Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων θα εκφραστεί και στα ψηφοδέλτια».
Συνέντευξη υπουργού ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης.
- Πού εδράζεται η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, όταν οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο αντιφατικές;
Κυβερνήσεις δεν βγάζουν οι δημοσκοπήσεις αλλά ο λαός. Το 2012, το 2014, και στις τρεις κάλπες του 2015, αποδείχθηκε ότι την «επαφή» με την κοινωνία την έχουν χάσει οι δημοσκόποι, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η δυναμική υποεκτιμάται συνεχώς. Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν αποδοχή του έργου της κυβέρνησης και της εφαρμογής των θετικών μέτρων, διαρκές κλείσιμο της «ψαλίδας» και αύξηση της συσπείρωσης του κόμματός μας. Το οποίο βεβαίως δεν βρίσκεται σε εκλογικό συναγερμό όπως ο κ. Μητσοτάκης, ήδη από τον πρώτο μήνα του 2016. Όσο οι μετρήσεις ανεβοκατεβαίνουν από την Πειραιώς στον Πειραιά, συνεχίζουμε σε ένα καθαρό πολιτικό τοπίο έχοντας ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αφού:
- Κλείσαμε την εποχή των μνημονίων.
- Υπερψηφίσαμε τον προϋπολογισμό με 154 βουλευτές.
- Πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς τον Πάνο Καμμένο.
- Περάσαμε από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο εισδοχής της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
- Βγήκαμε στις αγορές οι οποίες υποδέχθηκαν τη χώρα πολύ θετικά.
- Ψηφίζουμε και υλοποιούμε θετικά μέτρα υπέρ των πολλών.
Η ιστορία θα γράψει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, και σύντομα, ότι κέρδισε νέα εντολή διακυβέρνησης. Αυτό δεν θα το παραχαράξει κανείς.
- Πως σχολιάζετε την «υπόσχεση» Βέμπερ για επανεξέταση προς τα κάτω των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα, με μια άλλη κυβέρνηση;
Άλλο να διεκδικείς µείωση πλεονασµάτων για να περιορίσεις τη λιτότητα, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζοντας 20 δισ. ευρώ, και άλλο να επιβάλλεις περισσότερη λιτότητα για µια υπόσχεση µείωσης των πλεονασµάτων, όπως θέλει να πράξει ο πρόεδρος της Ν∆. Μητσοτάκης και Βέµπερ ζουν τη µοναξιά τους. Είναι οι µόνοι που ισχυρίζονται ότι για να ανακτήσει την αξιοπιστία της η χώρα πρέπει να εφαρµόσει ακόµα ένα µνηµόνιο. Η συνταγή τους περιλαµβάνει ένα ανύπαρκτο καρότο, τη µείωση των στόχων, και ένα γνωστό µαστίγιο, το µνηµόνιο αλά ∆ΝΤ – Μητσοτάκη. Αυτό που εξήγγειλαν είναι η δικαιολογία για ένα αντικοινωνικό πρόγραµµα που θα εξαϋλώσει το κοινωνικό κράτος και τα µέτρα προστασίας των ασθενεστέρων, θα οδηγήσει σε απολύσεις, θα φέρει ξήλωµα της αύξησης του κατώτατου µισθού, των προσλήψεων, των ρυθµίσεων υπέρ επαγγελµατιών, αγροτών και δανειοληπτών. Με µόνο αντάλλαγµα µια υπόσχεση ότι εάν όλα αυτά δουλέψουν, τότε θα συζητήσουµε για τα πλεονάσµατα. Ζήσαµε το ίδιο έργο µε το χρέος µέχρι το 2015. Η συνέχεια είναι γνωστή.
- Η κυβέρνηση «κλείδωσε» τη δεδηλωμένη με τις δηλώσεις των έξι βουλευτών, όμως η αντιπολίτευση φωνάζει για θεσμικές ακροβασίες. Να αναμένουμε ίσως κάποιες προσχωρήσεις;
Οι βουλευτές συντάχθηκαν με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και βεβαίως είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία. Καμία θεσμική ακροβασία δεν προκύπτει. Αντιθέτως, το μόνο που προκύπτει είναι ένας απίστευτος εκνευρισμός από όσους έχουν κάνει την ακροβασία τρόπο άσκησης πολιτικής. Αν έχουν αμφιβολίες μπορούν να προκαλούν ονομαστικές ψηφοφορίες. Με τις επιλογές και τη ρητορική της η ΝΔ έχει καταστεί «αντιπολίτευση-σκαλί» για την άνοδο της ακροδεξιάς.
- Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης αφορά στη συγκρότηση ενός αριστερού και προοδευτικού μετώπου. Προλαβαίνετε ως τις εκλογές; Θα αποτυπωθεί η προοδευτική κατεύθυνση στον «ανασχηματισμό»;
Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων είναι ειλικρινές και διαρκές. Την πολιτική αυτή υπηρετούμε ήδη από το 2011. Δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα. Η δυναμική που έχει αποκτήσει – φαίνεται ότι ενδιαφέρει κόσμο πολύ ευρύτερο του ΣΥΡΙΖΑ – έχει τρομοκρατήσει συγκεκριμένες ηγεσίες του χώρου. Η στρατηγική ήττα του επικίνδυνου κράματος δεξιάς-ακροδεξιάς, είναι αναγκαία. Τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές του Οκτώβρη. Ο ανασχηματισμός αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για ανοίγματα στο προοδευτικό χώρο.
- Ακούγονται απόψεις από το κόμμα σας για προσεγγίσεις με «υλικά από κατεδάφιση». Ποιο το σχόλιό σας;
Τα περί «υλικών κατεδάφισης» τα ακούμε από το 2011, από όταν συστηματικά εργαζόμασταν για την πλατιά συμμαχία που έδωσε την εκλογική νίκη του 2015. Η συνεργασία λοιπόν θα εκφραστεί και στα ψηφοδέλτια. Την αίσθηση της οργανωτικής αυτάρκειας την έχουμε αφήσει πίσω μας. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι ο λαός θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφωτή της επόμενης μέρας και όχι παρακολούθημα. Και ότι οι φοβικές αντιλήψεις δεν συμβαδίζουν με την εποχή και τις ανάγκες της κοινωνίας.
- Γιατί το ΚΙΝΑΛ και η ηγεσία του έχουν κηρύξει τον πόλεμο με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πληρώνει το τίμημα της επιλογής συστράτευσης στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» των ακροδεξιών της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η δημοκρατική παράταξη, και ο προοδευτικός χώρος, θα κερδίσουν τις εκλογές. Η κοινωνία έχει ανάγκη να συνεχιστούν οι πολιτικές που μειώνουν την ανεργία και στηρίζουν την κοινωνία. Χτίζουμε λοιπόν τη συμμαχία που θα εγγυηθεί αυτή την πορεία.
- Η ΝΔ ανακάλεσε το embargo στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Τι σημαίνει αυτό; Η κυβέρνηση τι θα κάνει με τον ΣΚΑΪ;
Χαιρετίζω την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΕΡΤ προσφέρει ενημέρωση, πλουραλισμό, ψυχαγωγία. Είναι παντού και είναι για όλους. Αν δεν είχε τηλεθέαση, η ΝΔ δεν θα ενδιαφέρονταν να παρευρίσκεται στα πάνελ της. Όσο για τον ΣΚΑΪ; Πέρα από τη μόνιμη παραγωγή fake news, o ιδιοκτήτης του κατηγόρησε την κυβέρνηση για ηθική αυτουργία στην άθλια και παρακρατική βομβιστική επίθεση.
- Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός είναι «εκβιαζόμενος» από τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του. Πώς θα αντιμετωπίσετε τις συνεχιζόμενες «απειλές» του κ. Καμμένου;
Ο μόνος «εκβιαζόμενος» στην πολιτική σκηνή είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Νέα Δεξιο-Ακροδεξιά διαφεντεύεται από τύπους που θέλουν τη λήψη μέτρων για τον αποκλεισμό της Αριστεράς από την εξουσία. Με τους ΑΝΕΛ βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, μειώσαμε την ανεργία, επαναφέραμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, οργανώσαμε τη μάχη κατά της διαπλοκής. Πλέον ο καθένας κάνει τις επιλογές του και από αυτές θα κριθεί. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν είναι σε θέση να απειλεί ούτε τον πρωθυπουργό ούτε την κυβέρνηση.
- Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών, θα μπορούσε να συνεργαστεί ξανά με τους ΑΝΕΛ; Κι αν όχι, πού θα βρείτε συμμάχους;
Η συμφωνία των Πρεσπών, συμπύκνωσε την αντίληψη κάθε πολιτικής δύναμης για το μέλλον του τόπου. Όπως και η κρίση και η περίοδος των Μνημονίων που οδήγησε στην κατάρρευση του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού. Η ανάγκη των πολλών για δίκαιη ανάπτυξη, καθολική πρόσβαση στην Υγεία, καθολικό αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα, διαφάνεια στο Δημόσιο και ήττα της διαπλοκής, διαμορφώνει τις συμμαχίες της επόμενης ημέρας. Το ζητούμενο πλέον είναι η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων. Και στις εκλογές και μετά από αυτές.