Νίκος Παπακωνσταντίνου: “Η κύρια σύμπραξη που πρέπει πραγματικά να πετύχουμε, είναι αυτή με τους πολίτες της Κομοτηνής”

"Πρέπει να υπάρχει ένας δημοκρατικός διάλογος για τα ζητήματα που αφορούν την πόλη και αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό λείπει όλα αυτά τα χρόνια".
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΣ
Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, ένας από τους επιτυχημένους επιχειρηματίες της νέας γενιάς της Κομοτηνής, κατέρχεται ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “Σύμπραξη Προοπτικής” του Αντώνη Γραβάνη, έχοντας “πίστη και όραμα για έναν Δήμο που θα κοιτά στο μέλλον”, ορμώμενος από τις ανησυχίες του για τον τόπο, αλλά και παρακινούμενος από το προσωπικό του περιβάλλον στο οποίο αναδεικνύεται η δύναμη της “φιλίας στην πολιτική”.

Αναφορικά με συγκεκριμένα ζητήματα για τα οποία έχει εξ αντικειμένου εικόνα, γνώμη και προτάσεις, απάντησε στις ερωτήσεις μας:

  • Κύριε Παπακωνσταντίνου βιώνετε καθημερινά την “καρδιά” της πόλης. Τι ζητήματα εντοπίζετε στη λειτουργία της καθημερινότητάς της;

Είναι όντως όπως το λέτε. Δραστηριοποιούμαι στην «καρδιά» της πόλης, στην κεντρική πλατεία αυτής και τα προβλήματα είναι πράγματι πάρα πολλά. Καταρχάς πρόκειται για τη μοναδική, ίσως, κεντρική πλατεία της Ελλάδος με τόσο ελλιπή φωτισμό. Έπειτα, είναι αναγκαίες παρεμβάσεις ανάπλασης που αφορούν κυρίως την αισθητική αναβάθμιση της προκειμένου να γίνει ένας ελκυστικός χώρος περιπάτου και στάσης κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Δυστυχώς, είναι κυρίως οι πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών γύρω από την πλατεία που προσπαθούν μέσα από τα καταστήματα τους να φέρουν κόσμο σε αυτήν. Τα κοινόχρηστα μισθώματα (πεζοδρόμια) είναι αρκετά υψηλά και πράγματι γίνεται καθημερινός αγώνας για να συντηρηθούν τα καταστήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το προσωπικό που απασχολούν σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα.

  • Εκπροσωπείτε τη νέα γενιά και έχετε επαφή με το φοιτητικό στοιχείο της Κομοτηνής. Ποιοί είναι οι προβληματισμοί σας, ποιες οι σκέψεις σας για τη νεολαία;

Το φοιτητικό στοιχείο είναι μια ανάσα για την πόλη, είναι αυτό που σε μεγάλο βαθμό τη στηρίζει οικονομικά και προσδίδει κάτι από τη ζωντάνια του στο δήμο. Πολλές επιχειρήσεις στηρίζονται στους φοιτητές και πολλές επενδύσεις γίνονται με πηγή εισοδήματος τους φοιτητές. Πρέπει επομένως να  τους στηρίξουμε και να προσαρμόσουμε τις τιμές και τις υπηρεσίες των καταστημάτων έτσι ώστε να μπορούν να δαπανήσουν αισθανόμενοι ασφαλείς και σίγουρα όχι αδικημένοι. Οι δικές μου επιχειρήσεις ήδη έχουν καθημερινές προσφορές αλλά και συμπεριφορά ανάλογη προς αυτήν την κατεύθυνση.  Παράλληλα, επιθυμούμε τη συνεργασία και με το ίδιο το Πανεπιστήμιο για να αντιληφθούμε τα προβλήματα και να γνωρίσουμε τα θέλω των φοιτητών του. Τέλος, ελπίζω στην αρχή κάθε νέας φοιτητικής σεζόν να καθιερωθεί και να γίνεται εβδομάδα καλωσορίσματος των φοιτητών με εκδηλώσεις και με την παράλληλη διάθεση ενός ψηφιακού διαδραστικού «οδηγού πόλης» που θα περιέχει πληροφορίες χρήσιμες για μια πρώτη γνωριμία με τον τόπο μας.

  • Είστε ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται με επιχειρήσεις διασκέδασης-ψυχαγωγίας. Και ζείτε από “πρώτο χέρι” τα όσα γεγονότα πολιτιστικού περιεχομένου διοργανώνονται στην πόλη. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για αυτόν τον τομέα;

Θεωρώ πως ο τόπος μας έχει ανάγκη από κάτι καινούριο, καινοτόμο κρατώντας παράλληλα κάτι από τα παλιά. Είμαστε ο δήμος που πρώτος από όλους τους όμορους του σκέφτηκε να κάνει τη Λευκή Νύχτα αλλά εν τέλει την υλοποιήσαμε τρίτοι σε σειρά γιατί απλά δεν πιστέψαμε αρκετά σε αυτό το εγχείρημα. Πρέπει λοιπόν να πρωταγωνιστήσουμε κάποια στιγμή με φρέσκες ιδέες και να στηρίξουμε όλοι αυτή την προσπάθεια ώστε να μας ακολουθούν και όχι διαρκώς να ακολουθούμε. Έχω ήδη προχωρήσει σε επαφές και συζητήσεις με συναδέλφους επιχειρηματίες για την ανάληψη πρωτοβουλιών που μπορούν να αναδείξουν προϊόντα και την τοπική κουλτούρα και θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να προκύψει και να καθιερωθεί κάτι πραγματικά ενδιαφέρον.

  • Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Πολύς λόγος γίνεται για το συγκεκριμένο θέμα. Ποια είναι η άποψή σας για την ανάδειξή τους;

Η περιοχή είναι πλούσια σε τοπικά προϊόντα, παραδοσιακά και μη, με αρκετά από αυτά να είναι και μοναδικά. Κατά καιρούς είδαμε να γίνονται στοχευμένες προσπάθειες να αναδειχθούν, είτε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είτε μέσω καθαρά ιδιωτικής πρωτοβουλίας, οι οποίες, ωστόσο, δεν ήταν ποτέ επαρκώς συντονισμένες. Κατά τη γνώμη μου, τέτοιου είδους εγχειρήματα απαιτούν σωστό σχεδιασμό, χρόνο και επιμονή προκειμένου να ευδοκιμήσουν. Κακά τα ψέματα, η Κομοτηνή μας χρειάζεται πίστωση χρόνου, όντας σχεδόν ολοκληρωτικά στην αφάνεια σαν περιοχή για μεγάλο διάστημα, για να μπορέσει να δει ουσιαστικά αποτελέσματα σ’ αυτόν τον τομέα, κυρίως λόγω απουσίας διάθεσης πραγματικής συνεργασίας για έναν κοινό σκοπό, όπως και σε άλλα θέματα της τοπικής κοινωνίας.

  • Πέρα από τις υποχρεώσεις της διοίκησης απέναντι στους πολίτες, οι πολίτες από την πλευρά τους, οι επαγγελματίες, οι συλλογικότητες, σε ποιον βαθμό έχουν ευθύνες και την υποχρέωση να δρουν αναλόγως;

Συλλογικότητα, ωραία το θέσατε, όμως μάλλον λείπει από την πόλη μας κι αυτό είναι και το «αγκάθι» που δεν τη βοηθά να αναδειχθεί όπως της αξίζει. Κοινωνίες με συλλογικό όραμα και κοινή προσπάθεια καταφέρνουν πράγματα, αλλιώς μένουν στο παρασκήνιο, όπως η Κομοτηνή χρόνια τώρα. Δεν θα αναφερθώ στους όμορους νομούς ξανά, αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα που βλέπουν πλέον όλοι. Θα αναφερθώ σε έναν άλλο δήμο, πραγματικό πρότυπο, με τιμητικές διακρίσεις για πρωτοπόρες και καινοτόμες δράσεις, αυτόν των Τρικκαίων (Τρικάλων), του οποίου ο δήμαρχος, όταν ρωτήθηκε πώς κατάφερε να αναβαθμίσει τόσο την πόλη, απάντησε πως κι οι πολίτες ήταν έτοιμοι για τις αλλαγές στη νοοτροπία και στις συνήθειες τους. Νομίζω πως αυτό τα λέει όλα.

  • Ο συνδυασμός στον οποίο συμμετέχετε ονομάζετε “Σύμπραξη Προοπτικής”. Ποιες συμπράξεις προτάσσετε και με ποιες προοπτικές, αναφορικά με τα παραπάνω;

Η κύρια σύμπραξη που πρέπει πραγματικά να πετύχουμε είναι αυτή με τους πολίτες της Κομοτηνής. Πρέπει να υπάρχει ένας δημοκρατικός διάλογος για τα ζητήματα που αφορούν την πόλη και αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό λείπει όλα αυτά τα χρόνια. Μόνον έτσι, μπορεί η πόλη να βγει από το τέλμα και να αποκτήσει όραμα, ταυτότητα, αναπτυξιακή κατεύθυνση και ένα αξιοπρεπές επίπεδο ποιότητας ζωής.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood