Στο…δεύτερο σπίτι του, το εμβληματικό καφέ της Κομοτηνής “Avant Garde”, υποδέχτηκε φίλους και υποστηρικτές ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του υποψηφίου δημάρχου Αντώνη Γραβάνη “Σύμπραξη Προοπτικής”, Νίκος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας τις σκέψεις και τις προτάσεις του ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου.
Ο Αντώνης Γραβάνης εξήρε το ήθος και την επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή του Νίκου Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε τη συμβολή του στην κατάρτιση του προγράμματος της παράταξης “ως ένας ενεργός και δραστήριος επιχειρηματίας που έχει καθημερινή, βιωματική επαφή με την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία”, και τον ευχαρίστησε “που συμπράττει στην κοινή προσπάθεια για τη μεταμόρφωση και μετεξέλιξη του Δήμου Κομοτηνής ενώπιον των σύγχρονων προκλήσεων και ευκαιριών”.
spΟ Νίκος Παπακωνσταντίνου, εξήγησε το κεντρικό του μήνυμα οτι “η κύρια σύμπραξη που πρέπει πραγματικά να πετύχουμε, είναι αυτή με τους πολίτες της Κομοτηνής”, ανέλυσε το όραμά του “για έναν Δήμο που θα κοιτά στο μέλλον”, επανέλαβε την άποψή του για “τη φιλία στην πολιτική”, και με λόγο πηγαίο και ρεαλιστικό, εισέπραξε για μια ακόμη φορά ευχές και στήριξη ενόψει της εκλογικής διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε:
“Αφού ευχαριστήσω τον Αντώνη για όσα μόλις είπε, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως εσάς και να τονίσω ότι με συγκινεί η ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μου και με τιμά η παρουσία τόσων καλών φίλων.

Τονίζω το «φίλων», γιατί ουσιαστικά η σημερινή συγκέντρωση ξεφεύγει από τις στερεότυπες, εθιμοτυπικές προεκλογικές εκδηλώσεις, και τη νιώθω περισσότερο ως μια συνάθροιση ανθρώπων με τους οποίους έχω ζυμωθεί και με τους οποίους πιστεύω ότι μπορώ να κάνω έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο για να συνθέσουμε και να προβάλουμε, στο βαθμό που μας αναλογεί πάντα, μια νέα ατζέντα για τον τόπο μας. Δεν θα σας κουράσω με βιογραφικά. Οι περισσότεροι με γνωρίζετε από μικρό παιδί να κυκλοφορώ στο κέντρο και τις συνοικίες της πόλης μας, και έπειτα, είκοσι ολόκληρα χρόνια μέχρι σήμερα, να δραστηριοποιούμαι στο ελεύθερο επάγγελμα.

Η συναναστροφή με τον κόσμο, η τριβή με την καθημερινότητα και τα προβλήματά της, δεν είναι πάντοτε εύκολη. Σου δίνει όμως μια πιο καθαρή ματιά της κοινωνίας που ζεις. Σε βοηθά να αντιληφθείς και την πραγματικότητα των «άλλων» που τυχαίνει να είναι συμπολίτες σου, πέρα από τη δική σου. Και έτσι, αβίαστα, οδηγείσαι στην απόφαση να γίνεις ουσιαστικός κοινωνός της κοινωνίας, να διεκδικήσεις την ενεργή συμμετοχή σου στις αποφάσεις του Δήμου.

Ήμουν ο πρώτος που ανακοίνωσε τη συστράτευσή του με τον Αντώνη Γραβάνη στη «Σύμπραξη Προοπτικής». Και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Ήταν μια αυθόρμητη αλλά ταυτόχρονα συνειδητή επιλογή να στηρίξω ένα συνδυασμό και ένα πρόσωπο. Ένα συνδυασμό που καλεί σε σύμπραξη όλους και όλες με ξεκάθαρες προτάσεις αλλαγής και βελτίωσης του τόπου μας. Κυρίως όμως, ένα πρόσωπο, τον Αντώνη Γραβάνη, που με την αυτοδιοικητική του εμπειρία και τις φρέσκες ιδέες του μπορεί να εγγυηθεί αυτή την αλλαγή σελίδας και μια ανανεωτική πνοή στο Δήμο Κομοτηνής.

Οι δυσχέρειες στην καθημερινότητα των πολιτών είναι το «στοίχημα» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δήμοι. Προβλήματα όπως μια καμένη λάμπα σε ένα κομβικό σημείο για την ασφάλεια των δημοτών, ο ευπρεπισμός και εξωραϊσμός όλων των γειτονιών, η οδοποιία ή θέματα που μπορεί να προκαλέσουν τριβές, όπως η απόθεση κλαδιών ή φύλλων από τον κήπο του γείτονα, στο δρόμο, είναι καθημερινές «προκλήσεις» για την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χρειαζόμαστε χώρους στάθμευσης, φύλαξη και συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων, αθλητικές εγκαταστάσεις, συντηρημένους τους κεντρικούς και αγροτικούς δρόμους, παιδικές χαρές, ανάπλαση και αναβάθμιση του κέντρου της Κομοτηνής.

Οραματιζόμαστε μια πόλη φιλική, λειτουργική, ανοιχτή, καθαρή και προσβάσιμη σε όλους, που θα επιτρέπει στους κατοίκους της να βγουν στο δημόσιο χώρο, να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν αλλά παράλληλα οραματιζόμαστε και οικισμούς ζωντανούς, χωριά περιποιημένα στα οποία θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε έργα ανάδειξης και ενίσχυσης της επισκεψιμότητας τους.

Αυτό συνεπάγεται περισσότερη δουλειά από όλους όσοι θέλουν να ηγηθούν. Σημαίνει εργατοώρες στο δρόμο, σημαίνει να λιώσεις παπούτσια, σημαίνει να πας εκεί που εντοπίζεται το πρόβλημα και να προσπαθήσεις να το λύσεις. Σημαίνει να μην σηκώνουν βάρος της καθημερινότητας μεμονωμένοι πολίτες, αλλά όλοι μας.

Σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία για τη χώρα, οι δήμοι καλούνται – ως ο πιο κοντινός φορέας εξουσίας – να προωθήσουν δράσεις ανάπτυξης, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, δράσεις που η κοινωνία περιμένει και έχει ανάγκη. Μπορούμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών μας; Μπορούμε να οργανώσουμε τις μικρές επιχειρήσεις; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δίκτυα αδελφοποιήσεων για να προωθήσουμε τα προϊόντα μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

Η τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί, ούτε πρέπει να μένει απλός παρατηρητής των οικονομικών προβλημάτων. Επίσης, δεν πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος, αλλά οφείλει να γίνει μέρος της λύσης του. Οφείλει να συμβάλλει στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, μέσω της πολλαπλής στήριξης της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Στηρίζοντας την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, προβάλλοντας τα εξαιρετικά προϊόντα της περιοχής ο Δήμος Κομοτηνής μπορεί να επιδιώξει και να πετύχει τη διασύνδεση του αγροτικού/παραγωγικού τομέα με το τουριστικό προϊόν και την ταυτόχρονη προώθηση αυτών των προϊόντων. Παράλληλα αυτού του είδους εξωστρέφεια μπορεί να προσελκύσει και να αντλήσει έσοδα από νέα, ξένα κεφάλαια πλην των φοιτητών.

Μιλώντας για εξωστρέφεια, σε προτεραιότητα για το δήμο μας θα πρέπει να τεθεί η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και της τουριστικής οικονομίας καθώς μπορεί να ενισχύσει εκατοντάδες επιχειρήσεις, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να δώσει ζωή και πλούτο σε περιοχές που υστερούν σε άλλες παραγωγικές δυνατότητες.

fΣημαντική είναι η διαμόρφωση μιας τουριστικής ταυτότητας που θα αναδεικνύει τον Δήμο ως περιοχή πολλαπλών μορφών τουρισμού και αναψυχής καθώς επίσης και η χάραξη μιας τουριστικής στρατηγικής, με στόχο την δημιουργία μιας σταθερής τουριστικής πελατείας με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά η οποία θα έρχεται, θα διαμένει και θα καταναλώνει.

Σοβαρή πρόταση για τη θεματική διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος είναι η προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού παράλληλα με την προσκυνηματική περιήγηση, τον θρησκευτικό δηλαδή τουρισμό με κίνητρο το προσκύνημα, την συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές/εκδηλώσεις, την εκπλήρωση τάματος. Ιδανικά θα πρέπει να υπάρξει μια διασύνδεση του θρησκευτικού τουρισμού με τα ιστορικά και τα πολιτισμικά στοιχεία που συνοδεύουν την θρησκεία, όπως επίσης και μια αξιοποίηση των θρησκευτικών εορτών. Υπάρχουν ναοί στους οποίους κατά τον εορτασμό τους πραγματοποιούνται θρησκευτικές πανηγύρεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης για επισκέπτες όπως πχ ο ναός της Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος. Υπάρχουν μνημεία όπως το Ιμαρέτ της Κομοτηνής που είναι από τα παλαιότερα σωζόμενα οθωμανικά μνημεία της Ευρώπης, σημερινό Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Μαρώνειας και Κομοτηνής στο οποίο επίσης διοργανώνονται εκδηλώσεις και αναδεικνύει ταυτόχρονα τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του τόπου μας.

Συνήθως όταν μιλάμε για τουρισμό στο Δήμο Κομοτηνής αυτόματα σκεφτόμαστε το παραθεριστικό, παραλιακό μέτωπο Φαναρίου, Αρωγής και Μέσης. Σαφώς σημαντική είναι η προστασία, η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση της φυσικής ομορφιάς της περιοχής για τη διατήρηση ιδανικού περιβάλλοντος τόσο για αυτούς που διαμένουν μόνιμα σε αυτό, όσο και για αυτούς που το επισκέπτονται για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο πρέπει να γίνουν στοχευμένες δράσεις για την τουριστική προβολή, την στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα διασφαλίσουν την οικονομική βιωσιμότητα του αλιευτικού κλάδου.

Δεν θα κουραστώ ποτέ να επαναλαμβάνω ότι όταν δώσεις αξία στους ανθρώπους μπορείς να τους ζητήσεις να κάνουν θαύματα. Και θα τα κάνουν. Όταν τους εμπνεύσεις, ότι το έργο μπορεί να αλλάξει την ζωή όλων μας, θα του δώσουν και οι ίδιοι μεγαλύτερη αξία. Και όταν είσαι έτοιμος να συνεργαστείς με άλλους για να βρεις και να αναδείξεις αξία εκεί που όλοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει, είναι αμέτρητες οι ευκαιρίες που μπορείς να δημιουργήσεις.

Αυτό λείπει από την Κομοτηνή. Η ουσιαστική διάθεση να γίνουν πράγματα από την πλευρά της αυτοδιοίκησης αλλά φυσικά και η δυσπιστία σε κάθε πρωτοβουλία από την πλευρά των πολιτών και δικαιολογημένα καθώς τόσα χρόνια δεν είδαν παρά ελάχιστες αλλαγές και τίποτα δεν έχει ομορφύνει την καθημερινότητα τους.

Γι’ αυτό παίρνω μέρος σε αυτές τις εκλογές. Και αυτή η προσπάθεια να προσφέρω στην πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και δραστηριοποιούμαι με ωθεί να συμμετάσχω σ’ αυτόν τον συνδυασμό και να ζητήσω, για άλλη μία φορά, να με εμπιστευτείτε και να με στηρίξετε. Για να φτιάξουμε ένα Δήμο πρότυπο, ένα Δήμο που ακολουθείται και δεν ακολουθεί. Σας ευχαριστώ από καρδιάς!”.