Υψηλότερα ποσοστά επιδοτήσεων και μοριοδοτήσεων για τα επενδυτικά σχέδια που θα αφορούν στον Έβρο, και χαμηλότερα όταν θα πρόκειται για τη Ροδόπη και την Ξάνθη, προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη την έντονη αντίδραση του Βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου “Ελλάδα-Ισχυρή Ανάπτυξη”, και των νομοτεχνικών βελτιώσεων που κατέθεσε κατά την τελευταία μέρα της συζήτησης και ψήφισής του ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα ιδιωτικών επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, προβλέπονται τα εξής:

  • Οι μεσαίες επιχειρήσεις – που αρχικά αποκλείονταν από το κίνητρο της επιχορήγησης – τελικώς θα μπορούν να επιχορηγούνται με 60% στον Έβρο και με 30% στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. Το υπόλοιπο ποσοστό (40% και 70% αντίστοιχα) θα το λαμβάνουν με τη μορφή φορολογικών απαλλαγών.
  • Οι ενισχύσεις των επενδυτικών σχεδίων μεγάλων επιχειρήσεων μπορεί να φθάνουν έως και το 50% του προϋπολογισμού τους.
  • Οι ενισχύσεις των επενδυτικών σχεδίων μικρών επιχειρήσεων μπορεί να φθάνουν έως και το 70% του προϋπολογισμού τους.
  • Κατά το στάδιο της αξιολόγησης τα νέα επενδυτικά σχέδια που αφορούν στον Έβρο θα λαμβάνουν επιπλέον μοριοδότηση 10 μονάδων, και αυτά που αφορούν στη Ροδόπη και στην Ξάνθη 5 μονάδων.
  • Όλες οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ζώνη απόστασης 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, θα δικαιούνται το μέγιστο των κινήτρων που προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος.