Νέο τμήμα, πολυφωνικού τραγουδιού, στον Σύλλογο Ηπειρωτών Ροδόπης

Με εκπαιδεύτρια τη διακεκριμένη σε Ελλάδα και εξωτερικό, Στέλλα Γκρήγκοβιτς.
309950789_1527246921053279_1899824450057875183_n

Πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων» για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, στην αίθουσα χορού του Συλλόγου στην Καπναποθηκη.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Ιερέας του Καθεδρικού Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου π. Βαλάντης Δήμου και παρευρέθηκαν μέλη και φίλοι του συλλόγου.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης ιδρύθηκε το 1926 και συγκαταλέγεται στους αρχαιότερους συλλόγους της περιοχής, με μέλη που συμβάλλουν ενεργά και διαχρονικά στην πολιτιστική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.

Νέο τμήμα, πολυφωνικού τραγουδιού, στον Σύλλογο Ηπειρωτών ΡοδόπηςΟ πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Τζαμπάζης, ευχαρίστησε  τον παπά Βαλάντη που τίμησε τον σύλλογο με την ευλογία του, και το διοικητικό συμβούλιο και όλα τα μέλη του συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της τελετής έναρξης του νέου έτους.

Νέο τμήμα, πολυφωνικού τραγουδιού, στον Σύλλογο Ηπειρωτών ΡοδόπηςΟ χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Αργύρης Μπίστας ανέφερε ότι “ο χορός μας φέρνει πιο κοντά με τους άλλους, μπορεί να γίνει μια κοινή εμπειρία. Χορεύοντας μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε, να διασκεδάσουμε, να επικοινωνήσουμε, να κάνουμε φίλους. Ζωτικής σημασίας για το Σύλλογο είναι οι γονείς Ηπειρώτες της Ροδόπης να ενδιαφερθούν για την παράδοση και να φέρουν τα παιδιά τους στον σύλλογο, τα οποία θα αποτελέσουν το μέλλον και τη συνέχεια του. Οι μαθητές μας διδάσκονται γρήγορα και ευχάριστα τους παραδοσιακούς μας χορούς, με υπεύθυνη και μεθοδική διδασκαλία, και ζουν με ξεχωριστή αγάπη την ομορφιά και λεβεντιά των παραδοσιακών στοιχείων του τόπου μας. Διδάσκονται χοροί της απ’ όλη την Ελλάδα. Λειτουργούν τμήματα κάθε Κυριακή για αρχάριους και προχωρημένους, με όλες τις ηλικίες (παιδικά -εφηβικά και ενηλίκων)”.

Νέο τμήμα, πολυφωνικού τραγουδιού, στον Σύλλογο Ηπειρωτών Ροδόπης“Σκοπός του συλλόγου είναι η ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του, η διαφύλαξη στοιχείων σχετικών με τα ήθη και τα έθιμα της Ηπείρου, η προβολή των λαϊκών παραδόσεων της Ηπείρου καθώς επίσης και η προσπάθεια συμμετοχής στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής”, σημείωσε ο κ. Τζαμπάζης.

Φέτος στον Σύλλογο τα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι τα εξής:

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ 

  • ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΩΝ ΧΟΡΩΝ: 21:00-22:30

KΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ

  • ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: 17:30-18:30
  • ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΡΧΑΡΙΩΝ: 19:00-20:30
  • ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: 21:00-22:30
  • ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ, ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΑΓΟΥΔΙΟΥ: 11 το πρωί

“Το παραδοσιακό πολυφωνικό τραγούδι αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα της προφορικής μουσικής, καθώς μέσα του κρύβεται η σημασία που έχει για τον άνθρωπο, το τραγούδισμα μέσα σε μια κοινότητα, σε μια ομάδα”, επεσήμανε ο κ. Μπίστας για το πολυφωνικό τραγούδι, και πρόσθεσε, όσον αφορά το νέο τμήμα του Συλλόγου: “Στο συγκεκριμένο εργαστήρι τραγουδιού θα γνωρίσουμε τραγούδια από την Ήπειρο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Απευθύνεται σε όσους αρέσει και θέλουν να τραγουδούν στοχεύοντας στη διερεύνηση του μουσικού οργάνου που λέγεται φωνή, καθώς και στην καλλιέργεια της επικοινωνίας των μελών ενός φωνητικού συνόλου. Στα πλαίσια αυτού του εργαστηρίου θα εξερευνηθούν οι σωματικές διεργασίες που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία του ήχου, την αναπνοή και τον έλεγχό της, τη φθογγοποίηση και τον τρόπο που αυτά χρησιμοποιούνται σε ένα μουσικό κείμενο. Επίσης, στόχος είναι η καλλιέργεια των εκφραστικών δεξιοτήτων, μέσα από την αλληλεπίδραση και δημιουργική διάδραση με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σε φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς και πολυφωνικά τραγούδια. Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες μουσικές γνώσεις. Απαραίτητα εργαλεία συμμετοχής η ομαδική διάθεση, η όρεξη για δουλειά και η αγάπη για το τραγούδι”.

Για συμμετοχή στο Τμήμα Πολυφωνικού Τραγουδιού είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Σχεδιασμός-εμψύχωση: Στέλλα Γκρήγκοβιτς

H Στέλλα Γκρήγκοβιτς μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο από το οποίο εκτός από το απολυτήριο πήρε και την αγάπη της για τη μουσική και το θέατρο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Θεατροπαιδαγωγική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (Master) της σχολής Καλών Τεχνών του Βερολίνου (UDK) με υποτροφία του Ινστιτούτου Roza Luxenburg. Από το 2002 έως το 2008 υπήρξε μέλος της μουσικοθεατρικής ομάδας ”Μουσικό Πολύτροπο” του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, υπό την καλλιτεχνική εποπτεία του καθηγητή Γιάννη Καϊμάκη, με συμμετοχή σε πλήθος παραστάσεων και φεστιβάλ σε Ελλάδα και Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία κ.α.). Αντικείμενο της ομάδας είναι η μουσική και λαογραφική μελέτη παραδοσιακών τραγουδιών απ’ όλη την Ελλάδα. Είναι ιδρυτικό μέλος του γυναικείου φωνητικού συνόλου Πλειάδες (Pleiades Vocal Group), το οποίο από το 2006 ασχολείται με τη μελέτη και ερμηνεία του πολυφωνικού τραγουδιού της Ηπείρου, της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες, παραστάσεις, και μουσικά projects σε συνεργασία με διάφορους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ν. Ξυδάκης, Ν. Κυπουργός, Kώστας Θεοδώρου, Encardia, Rotting Christ, V.I.C, Δημήτρης Σωτηρίου, Xάρης Πεχλιβανίδης, Κορίνα Βασιλειάδου, Kat Valastur, κ.ά.). Έχει λάβει επιμόρφωση στο μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα Kodaly με εισηγήτριες/εμψυχώτριες την Εριφύλλη Δαμιανού, την Αγγελική Πλόκα και τη Yasmin Folini. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και εργαστήρια πάνω στη φωνή, στο τραγούδι και στον θεατρικό λόγο, τόσo στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με καθηγήτριες τις Ulrike Sovodniok, Beate Krützkampf, Μάρθα Φριτζήλα, Βασούλα Δελλή, Γεωργία Τέντα, Βάλια Μαυρίδου κ.ά. Έχει σχεδιάσει και πραγματοποιήσει θεατρικές παραστάσεις, μουσικά σεμινάρια και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,  και έχει εργαστεί ως θεατροπαιδαγωγός και μουσικός σε διάφορους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς του Βερολίνου: Universität der Künste, Kinderoper Lichtenberg/Staatsoper, Theaterstrahl, Social Circus Cabuwazi, Klangradar Berlin, κ.α. Σήμερα ζει στην πόλη της Ξάνθης και εργάζεται ως μουσικός και θεατροπαιδαγωγός. Από το 2019 συνεργάζεται με το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης όπου διδάσκει πολυφωνικό τραγούδι και εμψυχώνει παιδικά εργαστήρια θεάτρου. Είναι πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών (Αρμονία) του Εθνικού Ωδείου (Παράρτημα Ξάνθης), ενώ συνεχίζει την εμβάθυνση και τη μελέτη της παραδοσιακής μουσικής στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στο παραδοσιακό τραγούδι.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood