Παραλιακή κατοικία στο Σούνιο που είχε προβλήτα για πρόσδεση ταχύπλοου φέρεται – σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. – να επεδίωκαν να νοικιάσουν οι 11 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην ένοπλη οργάνωση της Τουρκίας DHKP-C που συνελήφθησαν πριν από περίπου δέκα ημέρες σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην οδό Αυλώνος (όπου εντοπίστηκαν βαρύς οπλισμός και πυρομαχικά) αλλά και στα Εξάρχεια. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν ακόμη τον τρόπο απόκτησης από τους εν λόγω ενόπλους ποσού της τάξης των 15.000 ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή τους και ποιος ήταν ο λόγος ταξιδιών που είχαν πραγματοποιήσει προσφάτως σε Κω, Ρόδο και Κομοτηνή.

Ακόμη φέρεται να πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και της Ιπποκράτειου Πολιτείας για να βρουν κι άλλο κρυμμένο οπλοστάσιο των τούρκων ενόπλων. Καθότι κι από άλλες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι τα μέλη της τουρκικής οργάνωσης θάβουν διαρκώς, τα τελευταία χρόνια, στην εν λόγω περιοχή – κοντά σε τόπους πικνίκ με ξύλινους πάγκους κ.λπ. – μεγάλα πλαστικά δοχεία με όπλα, χειροβομβίδες. Γνωρίζοντας ότι η παρακολούθησή τους στο εν λόγω απομονωμένο σημείο από αστυνομικούς είναι εξαιρετικά δυσχερής, ενώ είχαν ξεφύγει τρεις – τέσσερις φορές στο παρελθόν από την παρακολούθηση των αστυνομικών, που δεν ήθελαν ωστόσο να γίνουν αντιληπτοί. Επίσης, έχει ήδη αρχίσει η εξέταση δεκάδων χειρόγραφων και ψηφιακών πειστηρίων που βρέθηκαν σε κατοικίες των συλληφθέντων.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι οι ένοπλοι επρόκειτο ν’ αναχωρήσουν σύντομα για την Τουρκία με ταχύπλοο έμφορτο με όπλα, όπου θα επιχειρούσαν πιθανόν κύκλο αιματηρών επιθέσεων σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς ή κι εναντίον πολιτικών κι οικονομικών παραγόντων της γείτονος χώρας. Κι αυτό ύστερα από μια σιωπή αρκετών χρόνων, ύστερα κι από ανακατατάξεις στο εσωτερικό της DHKP-C.

Εναν κύκλο επιθέσεων που θα δημιουργούσε – κι εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού – τεράστια αναστάτωση στη γειτονική χώρα, ενώ ελλόχευε ο κίνδυνος το καθεστώς Ερντογάν να αναφερόταν στην παρουσία των τούρκων ενόπλων στη χώρα μας και να μιλούσε για υποτιθέμενη «υπόθαλψή» τους από τις ελληνικές Αρχές. Δημιουργώντας μια νέα πηγή έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τούρκοι διπλωμάτες στη χώρα μας εξέφρασαν σε έλληνες αξιωματούχους την ευαρέσκειά τους για τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της ΕΥΠ, χωρίς όμως άλλη επίσημη αντίδραση της Αγκυρας.

Τα νέα στοιχεία

«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν νέα στοιχεία από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ που οδήγησαν στην εξάρθρωση ενός ακόμη δικτύου στη χώρα μας της τουρκικής οργάνωσης DHKP-C που ιδρύθηκε το 1972, θεωρείται διάδοχος της οργάνωσης Ντεβ Σολ κι ευθύνεται για δεκάδες αιματηρές επιθέσεις στη γειτονική χώρα. Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία έχουν ανακαλυφθεί σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικές περιπτώσεις, στου Γκύζη, στην Καλλιθέα, στα Εξάρχεια, στη Θεσσαλονίκη, στη Χίο κι αλλού, γιάφκες ή προσπάθειες μεταφοράς οπλισμού της DHKP-C, που φαίνεται να χρησιμοποιεί κρυψώνες στη χώρα μας.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ήταν κοινά. Για ορισμένα από τα μέλη της DHKP-C που έχουν εντοπιστεί κατά το παρελθόν στη χώρα μας υπήρχαν ενδείξεις συμμετοχής τους στη δολοφονία του Οζντεμίρ Σαμπαντσί, διευθυντή της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota στην Τουρκία, το 1996, στην επίθεση με ρουκέτες στα γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) και στο κτίριο της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης, στις 21 Ιανουαρίου 2017.

Ενας επίσης τούρκος ένοπλος που είχε βρεθεί στη χώρα μας έπεσε νεκρός στις αρχές του 2017 σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Ραιδεστό της Τουρκίας. Ακόμη υπήρχαν αναφορές ότι μέλη της DHKP-C πιθανόν οργάνωναν επίθεση – το 2017 – κατά της αυτοκινητοπομπής του Ερντογάν που επισκεπτόταν εκείνες τις ημέρες την Αθήνα. Ομως σε εκείνη την περίπτωση τα μέλη τού εν λόγω «πυρήνα» αθωώθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της DHKP-C προμηθεύονται τον οπλισμό τους από τη Μέση Ανατολή (κυρίως από τη Συρία) και σε ορισμένες περιπτώσεις από λαθρεμπόρους όπλων μέσω Κρήτης. Επίσης στο παρελθόν είχαν διαπιστωθεί επαφές με έλληνες αντιεξουσιαστές.

Η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ είχαν προ πολλών μηνών πληροφορίες για τη δημιουργία αυτού του νέου «πυρήνα» της DHKP-C στην Ελλάδα ύστερα από τις προσπάθειες ενός οργανωτικού μέλους της να έλθει στην Ελλάδα. Πάντως στη σχετική επίσημη ενημέρωση και στα σχετικά έγγραφα που τέθηκαν υπόψη των δικαστικών Αρχών υπάρχει αναφορά για πληροφόρηση άγνωστης προέλευσης που είχε η ΕΛ.ΑΣ. στις 10 Μαρτίου 2020 – περίπου δέκα ημέρες προ της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής -, ότι κάποια μέλη της DHKP-C κρύβουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους – κρύπτες σε οικίες του κέντρου της Αθήνας όπλα και εκρηκτικές ύλες. Με οργανωτή των ενεργειών τους έναν 61χρονο Τούρκο. Και η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι βρέθηκε στα ίχνη των ενόπλων όταν έθεσε σε παρακολούθηση στα Εξάρχεια ένα ΙΧ που ανήκε στον προαναφερόμενο 61χρονο. Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε στην κατοικία στα Σεπόλια τούνελ διαφυγής με ξύλινα υποστυλώματα, μήκους 25 μέτρων, στο εσωτερικό του κρησφύγετου των τούρκων ενόπλων. Σύμφωνα με αναφορές ανώτατων αξιωματικών, οι αλλοδαποί μετέφεραν τα μπάζα από τις χωματουργικές εργασίες σε άλλη περιοχή των Σεπολίων αλλά και στον Ελαιώνα.

Πηγή: tanea.gr