Για πολλοστή φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε το άσπρο μαύρο υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και σημείωσε σε ανάρτησή του: «Δεν αφήσαμε ποτέ μόνους τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, δεν θα τους αφήσουμε ποτέ!». Μάλιστα ανήρτησε και…λίστα με τις «παραβιάσεις» (sic), που σύμφωνα με την Άγκυρα διαπράττει η Ελλάδα σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του Μπόγκνταν Αούρσκου, ο οποίος ζήτησε τα προβλήματα των δύο χωρών να επιλυθούν με διάλογο, αλλά με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να επιμένει να κατηγορεί την Αθήνα! Ερωτώμενος για τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε η Ελλάδα σε Ρόδο και Λέσβο, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά «κάνει αρνητικά βήματα για την ασφάλειά μας, παρά τις συνθήκες. Στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Κάνει κι άλλα βήματα. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε έναντι αυτών. Δηλαδή η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Είτε η Ελλάδα θα κάνει βήμα πίσω και θα τηρεί αυτές τις συνθήκες είτε θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Αυτός είναι ο λόγος που ο αξιότιμος πρόεδρός μας λέει “μπορούμε να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά”».
Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στη Θράκη». Επισημαίνει πως “η Ελλάδα, μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική, η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας. Μιας Μειονότητας, η οποία αριθμεί περί τα 120.000 μέλη, όσα δηλαδή και την περίοδο κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία η Τουρκία συστηματικά επικαλείται”, και τονίζει πως “είναι απορίας άξιον πώς επικαλείται την Λωζάννη και κάνει λόγο για παραβίασή της από την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο η Ελληνική Μειονότητα αριθμεί λιγότερες από 3.000 ψυχές, ενώ κατά την υπογραφή της Συνθήκης αριθμούσε περί τις 130.000”. Σημειώνει ακόμη πως “την πραγματικότητα αυτή ήρθε πρόσφατα να μας θυμίσει και η δήλωση της Ε.Ε., στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφήρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Η δήλωση μιλάει από μόνη της, όπως και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, και καταδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο ποιος πραγματικά εφαρμόζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και ποιος ακολουθεί μία μειονοτική πολιτική, η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα”.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ελπίδα “η αδήριτη αυτή αλήθεια των αριθμών να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε η Τουρκία να αναλογισθεί επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν στον τομέα της μειονοτικής πολιτικής”.
Καταληκτικά, καλεί την Τουρκία “αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί Ελληνική Μειονότητα”.