Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την άγνοια των χρηστών στο Facebook και προσπαθούν να τους εξαπατήσουν. Τους υπόσχονται να τους δωρίσουν ακριβά κινητά τηλέφωνα, για να τους εγγράψουν σε υπηρεσίες Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης με υψηλές χρεώσεις (περίπου 25€ το μήνα).

Ισχυρισμός:
Όσοι είναι γεννημένοι το Νοέμβριο μπορούν να λάβουν ένα δωρεάν κινητό.

Συμπέρασμα:
Προσπαθούν να εξαπατήσουν τους χρήστες για να τους εγγράψουν σε υπηρεσίες Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) με υψηλές χρεώσεις.

d30acd19

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται ονόματα μεγάλων εταιριών και υπόσχονται ακριβά δώρα στους χρήστες για να καταφέρουν να τους εξαπατήσουν. Όταν το “κόλπο” γίνει γνωστό, οι επιτήδειοι αλλάζουν “σύστημα” και βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους εξαπάτησης, όπως ο παραπάνω.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με παλιότερο Δελτίο τύπου (τότε είχαμε τα κουπόνια από τα σούπερ μάρκετς) παρακαλούσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν τέτοιου είδους μηνύματα στο διαδίκτυο, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους. Επισημαίνει ότι αυτά τα μηνύματα έχουν ως στόχο να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου να αποστείλουν προσωπικά τους δεδομένα (όπως τηλεφωνικούς αριθμούς), τα οποία αξιοποιούν οι δράστες για να τους ζημιώσουν οικονομικά.

Επιπλέον συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου ότι:

“Δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα, να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα. Η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των «όρων συμμετοχής», οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο και η χρήση Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (Υ.Π.Π.) συνεπάγεται ιδιαίτερα αυξημένο κόστος κλήσεων και μηνυμάτων SMS (χρέωση είτε ανά κλήση, είτε ανά λεπτό, είτε ανά εισερχόμενο / εξερχόμενο)”.

c39802d5

Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούν το όνομα της εταιρίας Tech Lab που δεν έχει κάποια σχέση με πωλήσεις κινητών. Είναι μια εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων, δικτύων, και επισκευής υπολογιστών. Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, το όνομα της εταιρίας είναι ελάχιστα παραποιημένο (έχουν προσθέσει μια παύλα).

Στη συνέχεια ο χρήστης καλείται να απαντήσει σε 4 ανούσιες ερωτήσεις, για να του δώσουν την εντύπωση ότι είναι πραγματική έρευνα.

Έπειτα, αφού δώσουν συγχαρητήρια στον χρήστη, τον ενημερώνουν ότι για να παραλάβει το κινητό, θα πρέπει να κοινοποιήσει τον “διαγωνισμό” στο Facebook, για να εξαπατηθούν ακόμη περισσότεροι χρήστες.

Αφού κοινοποιήσει τον ψεύτικο διαγωνισμό, μεταφέρεται σε άλλο ιστότοπο για να καταχωρίσει το κινητό του τηλέφωνο και να εγγραφεί σε Υπηρεσία Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) με υψηλές χρεώσεις (περίπου 25€ το μήνα).

a37122f8

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι όροι και οι χρεώσεις ήταν κριμένοι. Για να εμφανιστούν, ο χρήστης θα έπρεπε να κλικάρει επάνω στο “Όροι & Προϋποθέσεις”.

a9f2cc12

Φυσικά όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν σε ελάχιστη ώρα για να γλυτώσουν τις καταγγελίες. Στις 22/11/2019 οι “όροι” δεν εμφανίζονταν, ενώ την επόμενη μέρα ήταν εμφανείς. Σύμφωνα με τον “Κώδικα Δεοντολογίας για την Παροχή Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης” αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να είναι ευδιάκριτες.

15f06acd

Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο την άγνοια των χρηστών, όπως και διάφορα παραθυράκια του νόμου, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τον καταπατούν. Οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εταιρίες δεν χαρίζουν δεκάδες ακριβά δώρα (κινητά, ταξίδια, δωροεπιταγές κτλ.) στους χρήστες του διαδικτύου για να απαντήσουν σε ένα μικρό και ανούσιο ερωτηματολόγιο ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Πηγή: Ellinikahoaxes.gr