Νέα εποχή για την Τεχνική-Επαγγελματική Εκπαίδευση | Ποιες αλλαγές έρχονται

Μητσοτάκης: "Δεν είναι "αποπαίδι" της εκπαίδευσης, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Είναι μια συνειδητή επιλογή. Μπορεί να είναι η πρώτη επιλογή. Πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για πολλά νέα παιδιά".
mitsotakis_peiramatiko_peramatos2-780x483

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο  Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Περάματος, με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τόνισε:

“Από την αρχή της διακυβέρνησής μας διαπιστώσαμε μια βασική αναντιστοιχία μεταξύ του τι μας ζητά η αγορά εργασίας να παράγει το εκπαιδευτικό σύστημα, και ποιες είναι οι προτεραιότητες που έδιναν άλλες κυβερνήσεις στην εκπαίδευση. Είδαμε ότι υπάρχει ένα χάσμα ουσιαστικά μεταξύ της ανώτατης εκπαίδευσης και της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση να θεωρείται το “αποπαίδι” ή μία επιλογή ανάγκης, μια δεύτερη επιλογή γι’ αυτά τα παιδιά τα οποία δεν μπορούσαν να στοχεύσουν στο να μπουν σε κάποιο πανεπιστήμιο, και αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος.

Είναι λάθος κατ’ αρχάς από οικονομικής πλευράς διότι αν δει κανείς σήμερα τα στοιχεία της ανεργίας των νέων, θα διαπιστώσει ότι μεγαλύτερη ανεργία των νέων έχουμε στους πτυχιούχους των πανεπιστημίων και πολύ μικρότερη ανεργία έχουμε στους αποφοίτους των τεχνικών σχολών, των ΕΠΑ.Λ., των δημόσιων ΙΕΚ. Άρα η ίδια η αγορά εργασίας μας αναγκάζει να επενδύσουμε περισσότερο στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, σε όλες της τις εκφάνσεις”.

Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Την ενσωμάτωση των Επαγγελματικών Λυκείων, των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης, και των Δημόσιων ΙΕΚ, σε νέα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ).
  • Ειδικά τα ΙΕΚ, θα εξελιχθούν σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΑΚ).
  • Τα ΚΕΕΚ θα παρέχουν Μεταλυκειακό έτος – Τάξη μαθητείας, ενώ υποχρεωτικά θα διαθέτουν εργαστηριακό κέντρο. Οι εργαστηριακές υποδομές θα ενισχυθούν με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τον οποίο θα διατεθούν 124 εκατομμύρια ευρώ.
  • Τα νέα ΚΕΕΚ θα αποτελέσουν πολυδύναμες μονάδες όπου θα συστεγάζονται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα, δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των επιπέδων 3, 4 και 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, επιτρέποντας την αλληλεπίδραση και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων.
  • Επιπλέον, εντός κάθε ΚΕΕΚ θα ιδρυθεί και θα λειτουργεί Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ) το οποίο θα ενισχύει περαιτέρω τη σύνδεση με την αγορά εργασίας. Τα νέα Γραφεία θα συνεργάζονται με επαγγελματικούς φορείς, θα μελετούν στατιστικά δεδομένα, θα μεριμνούν για την απασχόληση των σπουδαστών, και θα παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές για τη μετάβαση σε επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης, για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και για τις προοπτικές κάθε πεδίου.

“Στόχος είναι η στενή σύνδεση με την αγορά εργασίας και με έμφαση στις ανάγκες τοπικών κοινωνιών ή επιχειρηματικών ζωνών. Είναι σημαντικό, ώστε κάθε περιοχή που μπορεί να έχει μία ιδιαιτερότητα, αυτή να αποτυπώνεται στην τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση που προσφέρουμε, εκπαιδεύοντας τους αυριανούς εργαζόμενους”, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Νέα εποχή για την Τεχνική-Επαγγελματική Εκπαίδευση | Ποιες αλλαγές έρχονται Νέα εποχή για την Τεχνική-Επαγγελματική Εκπαίδευση | Ποιες αλλαγές έρχονται Νέα εποχή για την Τεχνική-Επαγγελματική Εκπαίδευση | Ποιες αλλαγές έρχονται Νέα εποχή για την Τεχνική-Επαγγελματική Εκπαίδευση | Ποιες αλλαγές έρχονται

φωτό | protothema.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood