Νέα επίκαιρη ερώτηση Ιλχάν Αχμέτ για τις καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων για τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις του κάθετου άξονα Κομοτηνής-Μακάζα

Κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ προς τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα για το γνωστό και ανεπίλυτο θέμα της χρόνιας καθυστέρησης καταβολής των αποζημιώσεων σε δικαιούχους ιδιοκτήτες απαλλοτριωθεισών εκτάσεων για την κατασκευή του οδικού άξονα Κομοτηνή-Νυμφαία- Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
08-ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ.jpg

Ανάλογη επίκαιρη ερώτηση είχε συζητηθεί τον Οκτώβριο του 2022 και ο επί εποχής εκείνης υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών Γεώργιος Καραγιάννης είχε πει τα εξής αποκαλυπτικά όπως προκύπτουν από τα πρακτικά της Βουλής:

“Συμμεριζόμαστε την ταλαιπωρία που βιώνουν συμπολίτες σε ό,τι αφορά μεγάλα έργα υποδομής και έχει αναδειχθεί μία μεγάλη αδυναμία του συστήματος των απαλλοτριώσεων που μας απασχολεί, και το επόμενο χρονικό διάστημα προτιθέμεθα να επανέλθουμε με μία στοχευμένη νομοθετική παρέμβαση”.  

Από τότε αν και πέρασαν σχεδόν δύο πλήρη ημερολογιακά έτη η κυβέρνηση συνεχίζει ως φαίνεται να αδιαφορεί για την επίλυση του προβλήματος παρά τις υποσχέσεις του κ. Καραγιάννη οι οποίες όμως κατέληξαν στην ελληνικές καλένδες. 

Υπενθυμίζεται, ότι αυτή την στιγμή και μετά από την πάροδο έξι ετών από την εκδοθείσα δικαστική απόφαση το Ελληνικό Δημόσιο καθυστερεί αναίτια την καταβολή των αποζημιώσεων των δικαιούχων των απαλλοτριωθεισών εκτάσεων τους, οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται, με την κατασκευή του κάθετου άξονα Κομοτηνή-Νυμφαία- Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Την επόμενη εβδομάδα θα προσέλθει πλέον στην Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών υπό τη νέα της σύνθεση ενώπιον του βουλευτή Ροδόπης προκειμένου να δώσει πειστικές και απαντήσεις για το πότε επιτέλους θα υπάρξει η νομοθετική πρωτοβουλία που είχε υποσχεθεί ο προηγούμενος υφυπουργός για την αποζημίωση των δικαιούχων.

Ενδεικτικά η τοποθέτηση στην Ολομέλεια του Ιλχάν Αχμέτ, κατά την πρώτη συζήτηση της συγκεκριμένης υπόθεσης:

«Έχω μείνει έκπληκτος να σας ακούω να λέτε ότι ο δρόμος έχει κατασκευασθεί, οι άνθρωποι έχουν χάσει τις περιουσίες τους, βρίσκεται σε ταχεία κυκλοφορία εδώ και οχτώ χρόνια και απόφαση απαλλοτρίωσης δεν υφίσταται διότι χάθηκαν κάποιες προθεσμίες. Πολύ, δε, περισσότερο που αυτό συνέβη από υπαιτιότητα του ίδιου του δημοσίου. Δηλαδή, εν τέλει κ. υπουργέ μάς λέτε ότι το όλο έργο βρίσκεται στον αέρα ενώ όταν το δημόσιο το ίδιο θέλει να εισπράξει ένα ευρώ από τον πολίτη που χρωστάει την ΔΕΗ, έρχεται και σου κόβει το ρεύμα. Η κυβέρνηση ζητάει από τον πολίτη να είναι ο ίδιος συνεπής στις υποχρεώσεις του και όταν τού παίρνει του χωράφι, μιλάει για προθεσμίες».

Ολόκληρη η Επίκαιρη Ερώτηση

“Αθήνα 21-6-2024

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση δικαιούχων ιδιοκτητών απαλλοτριωθεισών εκτάσεων για την κατασκευή οδικού άξονα Κομοτηνή- Νυμφαία- Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Κύριε Υπουργέ,

Με την απόφαση με αριθμό Δ12/Φ. 0091385/ΟΙΚ. 3196/2-6-2014 του Υπουργού Υποδομών- Μεταφορών και Δικτύων, η οποία δημοσιεύθηκε νόμιμα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ τεύχος Α.Α. και ΠΘ 190/2014), κηρύχθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση για λόγους δημόσιας ωφέλειας και ειδικότερα για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή του νότιου τμήματος κάθετου άξονα 75 Κομοτηνή- Νυμφαία-Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα της Εγνατίας Οδού», στον Δήμο Κομοτηνής της Π.Ε. Ροδόπης, συνολικού εμβαδού 561.775,29 τ.μ..   

Με την απόφαση 81/2018 το Τριμελές Εφετείο Θράκης στο πλαίσιο της Ειδικής Διαδικασίας καθόρισε την οριστική τιμή μονάδας για την αποζημίωση 188 ακινήτων,  φυσικών και νομικών προσώπων, που απαλλοτριώθηκαν δυνάμει της με αριθμό  Δ12/Φ. 0091385/ΟΙΚ. 3196/2-6-2014, απόφασης του Υπουργού Υποδομών –Μεταφορών και Δικτύων.

Έκτοτε αν και παρήλθαν 6 έτη από την εκδοθείσα απόφαση, το Ελληνικό Δημόσιο καθυστερεί αναίτια στην καταβολή των αποζημιώσεων των δικαιούχων των απαλλοτριωθεισών εκτάσεών τους, οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια.

Το 2022 ο τότε αρμόδιος υφυπουργός κ. Καραγιάννης επικαλέστηκε νομικό κενό που θα έκλεινε με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία, όμως, ακόμα αναμένεται! Εντωμεταξύ, η ίδια η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι μετά την απόφαση του 2018 του Τριμελούς Εφετείου Θράκης, χάθηκε η προθεσμία των 18 μηνών συντέλεσης της απαλλοτρίωσης, η οποία ήταν έως τις 23-5-2019.        

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

Α) Πότε σκοπεύετε να αποζημιώσετε τους δικαιούχους των εν λόγω απαλλοτριώσεων και να δημοσιευθούν οι σχετικοί πίνακες κατάταξης; Θα υπάρξει η νομοθετική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση για την οποία δεσμεύτηκε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας με δική σας κυβέρνηση και πάλι;   

Β)  Προτίθεστε να αποζημιώσετε επιπρόσθετα τους εν λόγω δικαιούχους για την χρήση του οδικού άξονα ;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood