Το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Κομοτηνής το οποίο λειτουργεί υπό τη αιγίδα της ΔΚΕΠΠΑΚ αποτελώντας σημείο αναφοράς στην πολιτισμική δραστηριότητα του τόπου, γέφυρα με την τοπική κοινωνία και πόλο έλξης για τους επισκέπτες, ανανέωσε τα εκπαιδευτικά του προγράμματα με σκοπό την προώθηση της ενεργητικής μάθησης των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

  • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψαχουλεύοντας το παλιό μπαούλο της γιαγιάς Ιστορίας», δημιουργήθηκε για μαθητές του νηπιαγωγείου καθώς και για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού (α’-β’ τάξη). Οι μικροί μαθητές θα μάθουν πώς ζούσαν οι άνθρωποι παλαιότερα, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας, θα «μεταφερθούν» πολλά χρόνια πίσω. Θα μάθουν να συγκρίνουν το χθες με το σήμερα, να ευαισθητοποιηθούν και να αγαπήσουν τη λαϊκή παράδοση, να μάθουν την εξέλιξη του πολιτισμού του τόπου μας, της Κομοτηνής μας μέσα από τρεις συναρπαστικές αποστολές!
  • Ποιος είπε ότι για να βρούμε τον θησαυρό που κρύβεται στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας, είναι απαραίτητος ο εξοπλισμός εξερευνητή; Η εξερεύνηση έχει περιπέτειες και η εξέλιξη πολλές διαδρομές… Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σκέψου…κάτσε σκέψου…λύση για να βρεις!», αφορά μαθητές δημοτικού και συγκεκριμένα των τάξεων γ’ έως Στ’. Για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού προγράμματος χρησιμοποιούνται εμβληματικά εκθέματα, το κάθε ένα από τα οποία έχει τη δική του ιστορία, τα οποία σε συνδυασμό με έναν γρίφο εξοικειώνουν τον μαθητή στην απόκτηση γνώσης.
  • Για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχεδιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τι έχεις στο κεφάλι σου;». Οι μαθητές καλούνται να περιγράψουν με διασκεδαστικό τρόπο, εκθέματα της μουσειακής συλλογής σε συγκεκριμένο χρόνο. Βασικός στόχος είναι να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να κινητοποιήσουν την αισθητική απόλαυση, τη φαντασία, την ανάπτυξη της παρατήρησης αλλά και την κοινωνικοποίησή τους. Έτσι θα αποκτήσουν την επίγνωση ότι αποτελούν οργανικό κομμάτι της ιστορίας και της ανθρώπινης περιπέτειας στον χώρο και στον χρόνο.

Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Κομοτηνής Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Κομοτηνής Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Κομοτηνής