“Η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel που δημοσιεύει το Bloomberg έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ της για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας”, σημειώνει η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ, και υπογραμμίζει οτι “συγκεκριμένα, τα μέτρα που ήδη έχει πάρει η Κυβέρνηση, υπολογίζονται σε 6,8 δισ. ευρώ ή 3,7% του ΑΕΠ“. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ΝΔ, “ακολουθεί η Ιταλία που έχει διαθέσει 2,8% του ΑΕΠ της και η Γερμανία  με 1,7% του ΑΕΠ της. Συνολικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαθέσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης 280 δισ. ευρώ”.

Ακόμη, όπως επισημαίνει το κυβερνών κόμμα:  “Στην Ελλάδα η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται κοντά στα 400€/MWh που είναι η χαμηλότερη μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Πολωνία – η υψηλότερη τιμή είναι στην Ιταλία που ξεπερνά τα 710€/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική στήριξη που παρέχει η Κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών για τον Σεπτέμβριο, φτάνει τα 1,9 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από τα υπερέσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τα 800 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Καλύπτεται έτσι το 100% της αύξησης στα Κοινωνικά Τιμολόγια, το 94% στα νοικοκυριά, το 89% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 90% στα αγροτικά τιμολόγια”.

Όλη η Ευρώπη σε εντατική προετοιμασία για έναν δύσκολο χειμώνα

Δύσκολος αναμένεται ο χειμώνας για ολόκληρη την Ευρώπη η οποία εισέρχεται σε μια περίοδο που οι διεθνείς εξελίξεις ιδίως σε ό,τι αφορά τις ροές αλλά και τις τιμές φυσικού αερίου επιφυλάσσουν σφοδρές δυσκολίες στις οικονομίες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

  • Ήδη οι προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% φέτος, ενώ  από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου θα σταματήσουν οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προκαλώντας νέες ανατιμήσεις.
  • Όλες οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να διασφαλίσουν ενεργειακή ασφάλεια για τον επερχόμενο χειμώνα.
  • Στη Γερμανία η κυβέρνηση ενέκρινε δύο πακέτα μέτρων στο πλαίσιο του νόμου για την ενεργειακή επάρκεια, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια το επόμενο διάστημα.
  • Στη Γαλλία ο Πρόεδρος Μακρόν προειδοποίησε τους πολίτες ότι η εποχή της αφθονίας έχει τελειώσει και τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν θυσίες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική κρίση αλλάζουν το ενεργειακό τοπίο.
  • Στην Ισπανία ανακοινώθηκαν μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, σταθμούς τρένων, και δεν αποκλείονται επιπρόσθετα.
  • Στη χώρα μας η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο σενάριο: Έχει διπλασιαστεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή που δίνει τη δυνατότητα να υποδέχεται ταυτόχρονα δύο πλοία, έχει διπλασιαστεί η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, και υπάρχει  δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής  που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο. Μέτρα μείωσης της κατανάλωσης λαμβάνονται ήδη και στη χώρα μας – τον Ιούνιο και τον Ιούλιο υπήρξε σημαντική μείωση της κατανάλωσης, που τον Ιούλιο ξεπέρασε το 15%.