Το προγραμματικό της σχέδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτρικής κινητικότητας στην Ελλάδα, με “κεντρικό στόχο τη διεύρυνση της χρήσης της ηλεκτροκίνησης η οποία εκτός από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μπορεί μεσοπρόθεσμα να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας”, παρουσίασε η ΝΔ.
 
Κεντρικοί άξονες του “γαλάζιου” σχεδίου, το οποίο όπως επισημαίνεται “επεξεργάστηκε επί μήνες ομάδα ειδικών” και θα παρουσιάσει προσεχώς λεπτομερέστερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι:

  • να δοθούν σημαντικά κίνητρα για τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

  • να υπάρξει άμεση και ευρεία ανάπτυξη των υποδομών υποστήριξής τους.

  • να διευρυνθεί η χρήση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές.

“Αυτό θα γίνει με τη σταδιακή αντικατάσταση των σημερινών Ι.Χ. και των παλαιών μέσων μεταφοράς από φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, εξέλιξη που θεωρείται άμεσης προτεραιότητας στη στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου ακόμη υπογραμμίζεται: “Τα μέτρα που ανακοινώνει η ΝΔ θεωρούνται κοινή πρακτική σε πολλές χώρες της Ε.Ε., αλλά δυστυχώς η Ελλάδα έχει καθυστερήσει δραματικά να τα υλοποιήσει λόγω της παροιμιώδους αδυναμίας της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και σε αυτόν τον τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το 2025 στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα κυκλοφορούν 20 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και μέχρι το 2040 θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια”.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως “μεταξύ των μέτρων που δεσμεύεται να λάβει η ΝΔ αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση, είναι:
  • καθολική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% που είναι σήμερα στο 13% για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα, προκειμένου να δοθεί αμέσως ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του σημερινού στόλου.

  • τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες και δωρεάν στάθμευση στο κέντρο των πόλεων.

  • οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα έχουν σημαντική έκπτωση στα διόδια όλης της χώρας, ενώ εξυπακούεται ότι δεν θα πληρώνουν ούτε τέλη κυκλοφορίας, ούτε φόρο πολυτελείας.

Για τις εταιρείες: 

Τα εν λόγω κίνητρα εννοείται ότι θα ισχύσουν και για τις εταιρείες που διαθέτουν στόλους αυτοκινήτων, οι οποίες επιπλέον θα κινητροδοτηθούν με κατάργηση του φόρου χρήσης εταιρικών αυτοκινήτων από τα στελέχη τους και διευκόλυνση της φορολογικής απόσβεσης, είτε για την αγορά, είτε για τη μηνιαία μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Για τα ταξί: 

Ειδικότερα για τα ταξί η ΝΔ δεσμεύεται να επιδοτήσει με 3.500 ευρώ την αγορά νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στο σχέδιό της προβλέπεται επίσης η άμεση εγκατάσταση δικτύου ταχυφορτιστών στα οργανωμένα σημεία επιβίβασης πολιτών, ενώ οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων ταξί θα έχουν προτεραιότητα στις σειρές αναμονής στις πιάτσες τους, (αεροδρόμια, λιμάνια, κ.λπ.), όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.

Για το Δημόσιο και τους ΟΤΑ: 

Δεσμευτικός στόχος της ΝΔ είναι μέχρι το 2025, το 30% του στόλου των αυτοκινήτων και των λεωφορείων του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν αντικατασταθεί με ηλεκτροκίνητα.

Ισχυρά κίνητρα θα δοθούν και για τη διάδοση των φορτιστών που χρειάζονται τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Θα υπάρξει έκπτωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις που θα εγκαθιστούν φορτιστές για δημόσια χρήση στις εγκαταστάσεις τους (σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, εμπορικά κέντρα, supermarkets, κ.λπ.). Τέλος, θα υπάρξει πρόβλεψη να εγκατασταθούν σταθμοί επαναφόρτισης σε όλα τα εθνικά οδικά δίκτυα, ώστε να ενθαρρυνθεί η χρήση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και εκτός πόλεων”.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί “μείζονος σημασίας” την πολιτική της σε αυτόν τον τομέα, και στοχεύει σε “τρεις μεγάλες προκλήσεις:

  1. να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων μειώνοντας τις στάθμες ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θορύβου, και τις δαπάνες στη δημόσια υγεία λόγω του προβληματικού περιβάλλοντος στην πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις.

  2. να μειώσουμε τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και ταυτόχρονα να αυξήσουμε τη χρησιμοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με προφανή οικονομικά αποτελέσματα.

  3. να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης νέων μορφών επιχειρηματικών δράσεων στους τομείς της ενέργειας, των τεχνολογικών κατασκευών, της πληροφορικής και των υπηρεσιών, με σημαντική προστιθέμενη αξία. Έλληνες μηχανικοί, νέοι σε ηλικία, κατέχουν υψηλές θέσεις ευθύνης σε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ άλλοι ετοιμάζονται να βγουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Έχουμε ευθύνη να τους δώσουμε την ευκαιρία να εργαστούν στην Ελλάδα”.