Για τρία “νέα fake news από την Τουρκία και την Κουμουνδούρου”, κάνει λόγο το Παρατηρητήριο Fake News της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα:

Η αλήθεια:

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης, στην ίδια ομιλία που επικαλείται η “Αυγή” αναπαράγοντας fake news μέσω κοπτοραπτικής, λέει επί λέξει: «Η Ελλάδα έχει υποβάλει γραπτώς δύο αιτήματα μετεγκατάστασης προσφύγων. Κατέθεσε γραπτό αίτημα στις 10 Σεπτεμβρίου του 2019, με συγκεκριμένο ανά χώρα αίτημα, ώστε να διαμοιραστούν 2.500 χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι. Και ως προς τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, η Ελλάδα έχει θέσει γραπτώς το αίτημα για υποχρεωτικές μετακινήσεις προσφύγων στη βάση του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης, με επιστολή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου της 27 Ιανουαρίου του 2020, ζητώντας τον ισομερή καταμερισμό των βαρών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (https://www.youtube.com/watch?v=gdUshHEG3Xk&feature=youtu.be).

Η αλήθεια:

Ακραία και βάναυση αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα καταγγέλλει με ανάρτησή του στο twitter o Ολλανδός δημοσιογράφος του RTL Olaf Koens, όπως ο ίδιος αργότερα διέγραψε το tweet του! Φυσικά τα μέσα που αναπαρήγαγαν την ανάρτησή του, ούτε κατέβασαν την είδηση, ούτε έγραψαν ότι πρόκειται περί ψευδούς είδησης.

Η αλήθεια:

Πρόκειται για άλλη μια από τις πολλές ψευδείς ειδήσεις που εκπορεύονται καθημερινά από την Τουρκία και δυστυχώς αναπαράγονται με τεράστια ευκολία από ΜΜΕ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα η ενημέρωση που δίνει o δημοσιογράφος της δανέζικης ραδιοτηλεόρασης Ole Ryborg, είναι ότι η εντολή που δόθηκε από τον Έλληνα επικεφαλής της επιχείρησης “Poseidon” της Frontex προς τους Δανούς συναδέλφους του, ήταν να ρυμουλκηθεί το σκάφος με τους μετανάστες στην άλλη πλευρά των θαλασσίων συνόρων. (βλ: https://twitter.com/OleRyborg/status/1235854214452015106?s=20).