“Η κυκλοφορία των πολιτών περιορίστηκε, των fake news όχι!”, σημειώνει το Παρατηρητήριο Fake News της Νέας Δημοκρατίας, και απαντά σε έξι περιπτώσεις:

  • Ψευδής είδηση Νο1: “Η Νέα Δημοκρατία ακύρωσε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού της προηγούμενης κυβέρνησης” (βλ. στελέχη ΣΥΡΙΖΑ, ΜΜΕ & social media).

Η αλήθεια: Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του, από την πρώτη μέρα της θητείας τους μιλούσαν τακτικά για χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Ενδεικτικά, ο κ. Τσίπρας το 2017 εξήγγειλε 15.000 προσλήψεις στην υγεία, εκ των οποίων 5.000 μόνιμες. Το 2018 ο κ. Ξανθός δεσμευόταν στη Βουλή για την πρόσληψη 6.000 μόνιμων γιατρών, ενώ λίγους μήνες πριν τις εκλογές, Ξενογιαννακοπούλου, Ξανθός και Πολάκης, εξήγγειλαν από κοινού 8.000 νέες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού. Ας μεταφερθούμε τώρα στον πραγματικό κόσμο για να δούμε πόσες πραγματικές προκηρύξεις και προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, για το οποίο τόσο εμφατικά φωνάζει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν επί των ημερών του:

Μία προκήρυξη για 1.607 θέσεις, το 2015.
Τρεις προκηρύξεις για 1.666, 93 και 935 θέσεις αντίστοιχα, το 2016.
Μία προκήρυξη για 257 θέσεις, το 2017.
Μία προκήρυξη για 37 θέσεις, το 2018.
Μία προκήρυξη για 1.116 θέσεις, το 2019.

Η κάλυψη όσων εκ των προκηρυγμένων θέσεων δεν είχε ολοκληρωθεί, προχωράει κανονικά. Συγκεκριμένα, η προκήρυξη του 2019 την οποία βρήκε σε εκκρεμότητα η νέα κυβέρνηση, προχωράει τάχιστα και βρίσκεται στη φάση όπου αναμένονται τα αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ.

  • Ψευδής είδηση Νο2: “Επαναφέρει τα capital controls η Κυβέρνηση: μέχρι 400 ευρώ οι αναλήψεις μετρητών” (βλ. στελέχη ΣΥΡΙΖΑ, ΜΜΕ & social media).

Η αλήθεια: Κανένα όριο αναλήψεων δεν επιβλήθηκε. Κανένας περιορισμός στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων δεν ισχύει. Το μόνο που αλλάζει με απόφαση της Ένωσης τραπεζών και στόχο τον περιορισμό των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στα υποκαταστήματα των τραπεζών, είναι ότι για ποσά αναλήψεων κάτω των 400 ευρώ, η συναλλαγή θα γίνεται μόνο μέσω ATM, ενώ για αναλήψεις πάνω από 400 ευρώ, η συναλλαγή θα γίνεται είτε από ΑΤΜ είτε από το γκισέ. Με άλλα λόγια, ενώ αυτό που ανακοινώθηκε είναι πως δεν θα μπορούν να γίνονται αναλήψεις κάτω των 400 ευρώ από τα ταμεία, αυτό που αναπαράχθηκε είναι ότι δήθεν δεν θα μπορούν να γίνονται αναλήψεις άνω των 400 ευρώ από τα ATM (https://www.hba.gr/Media/Details/422)

  • Ψευδής είδηση Νο3: “Δώρα της κυβέρνησης σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια εν μέσω κορωνοϊού” (βλ. στελέχη ΣΥΡΙΖΑ, ΜΜΕ & social media).

Η αλήθεια: Τα συγκεκριμένα fake news που έκαναν «καραμέλα» τα στελέχη και το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, διέψευσε επίσημα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Σε ότι αφορά τον δήθεν διπλασιασμό της αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ από 800 € σε 1.600 €, υπογράμμισε πως η αποζημίωση των 800 € αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές, καθώς το πραγματικό κόστος μιας ΜΕΘ ξεπερνά τα 2.000 € / μέρα. Σε ότι αφορά τη δήθεν υπερκοστολόγηση των τεστ ανίχνευσης Covid19, η αρχική τιμή αποζημίωσης των 85 € στα ιδιωτικά εργαστήρια θα μειώνεται σταδιακά μέχρι τα 65 € ανάλογα με την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται, δηλαδή χαμηλότερα ακόμη και από το ποσό των 70 € που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο.

  • Ψευδής είδηση Νο4: “Αντισυνταγματικά τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας”(βλ. ΜΜΕ & social media).

Η αλήθεια: Σύμφωνα με την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 5 του Συντάγματος, επιτρέπεται ρητά η λήψη μέτρων περιορισμού της κίνησης που επιβάλλεται για την προστασία της δημόσιας υγείας. Δεδομένου ότι εν προκειμένω υφίσταται σοβαρότατος κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας, δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα συνταγματικότητας. Εξάλλου, τέτοιου τύπου περιορισμοί στην κυκλοφορία, έχουν πλέον εισαχθεί στην πλειονότητα των δυτικών κρατών.

  • Ψευδής είδηση Νο5: “Επαναφέρει η κυβέρνηση τον νόμο Παρασκευόπουλου” (βλ. Παρασκευόπουλος, Αρβανίτης, ρ/σ Στο Κόκκινο).

Η αλήθεια: Αυτό που κάποιοι βαφτίζουν «επαναφορά» και «δικαίωση» του νόμου Παρασκευόπουλου, δεν είναι τίποτε άλλο από μια έκτακτη δέσμη μέτρων για την προστασία των φυλακών, των κρατουμένων και των εργαζομένων στα σωφρονιστικά καταστήματα από τον κορωνοϊό. Μέτρα που έχουν ληφθεί σε αυτή την κατεύθυνση είναι η αναστολή των αδειών, ο περιορισμός των επισκεπτηρίων, και οι ειδικές πτέρυγες αποκλειστικά για όσους νοσήσουν. Στο ίδιο πλαίσιο συμπεριλαμβάνονται και στοχευμένα έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας (ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη, υπό όρους απόλυση σε 1 έτος, κ.ά.) και ισχύ μόνο για τρεις μήνες.

  • Ψευδής είδηση Νο6: “28 νέες δομές μεταναστών ετοιμάζει η Κυβέρνηση” (βλ. ΜΜΕ & social media).

Η αλήθεια: Καμία νέα δομή δεν δημιουργείται! Το μόνο που άλλαξε είναι ότι ο διοικητικός έλεγχος των 28 δομών στην ενδοχώρα, περνά από τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου ώστε να ακολουθήσουν οι προκηρύξεις για την τοποθέτηση Διοικητών και τη στελέχωσή τους. Θυμίζουμε ότι οι περισσότερες από τις δομές της ενδοχώρας λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια υποστελεχωμένες και χωρίς διοίκηση!