Έξι ψευδείς ειδήσεις “από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και την Κουμουνδούρου”, απαριθμεί το Παρατηρητήριο Fake News του κυβερνώντος κόμματος στο τελευταίο του σημείωμα.

Συγκεκριμένα:

ee1af8fe paratiritrio fake news nd

“Άλλο τι θέλουν να πιστεύεις, άλλο τι πραγματικά ισχύει”.

Η αλήθεια:

Όπως φαίνεται και από το βίντεο, η δημοσιογράφος ρωτά συγκεκριμένα για τη μετεγκατάσταση όσων έχουν συγκεντρωθεί στον Έβρο και προσπαθούν παράνομα να εισέλθουν στη χώρα μας. Όπως ήταν αναμενόμενο και απόλυτα λογικό, η Επίτροπος απαντά ότι τέτοιο αίτημα δεν υπάρχει από την πλευρά της Ελλάδας. Προφανώς και δεν έχει γίνει κανένα τέτοιο αίτημα. Προφανώς και δεν έχει οποιαδήποτε βάση κανένα τέτοιο αίτημα από την Ελλάδα, για τους εξής λόγους:

α. Όσοι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, συνωστίζονται από την πλευρά της Τουρκίας, και η Ελλάδα με την απόλυτη στήριξη της Ε.Ε., έχει μέχρι τώρα επιτυχώς αποτρέψει την είσοδό τους στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος.

β. Οι ελάχιστοι που κατάφεραν να εισέλθουν παράνομα, συλλαμβάνονται και επιστρέφουν άμεσα στη χώρα προέλευσής τους, και φυσικά δεν έχουν δικαίωμα κατάθεσης αίτησης ασύλου (βάσει της απόφασης του τελευταίου ΚΥΣΕΑ).

Τόσο λοιπόν η ερώτηση, όσο και η απάντηση, αφορούσαν τους μετανάστες που συνωστίζονται τις τελευταίες μέρες στην τουρκική πλευρά των συνόρων στο πλαίσιο της οργανωμένης προσπάθειας εισβολής την οποία η Ελλάδα αποτρέπει με απόλυτη επιτυχία.

Φυσικά ο κ. Χαρίτσης και ο ΣΥΡΙΖΑ εσκεμμένα διαστρέβλωσαν τη συγκεκριμένη ερωταπάντηση, παρουσιάζοντας ότι δήθεν αφορούσε το πάγιο αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για δίκαιο καταμερισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών βαρών ανά την Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, να τους ενημερώσουμε ότι:

α. Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποδεχτεί τις τελευταίες ημέρες τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα, μετά από συντονισμένες κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.
β. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Κουμουτσάκος, έχει στείλει σχετική επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, και στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ylva Johansson, η οποία έχει δοθεί και στην δημοσιότητα.
γ. Στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις τελευταίες μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα (στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου του 2015) να έχουν λάβει χώρα στα τέλη Μαρτίου του 2018, θα απέφευγε κανείς να μιλά για μετεγκαταστάσεις…

  • Ψευδής είδηση Νο 2: Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για  Έβρο και νησιά του Αιγαίου (σε MME και social media).

Η αλήθεια:

Καμία ταξιδιωτική οδηγία δεν εκδόθηκε από τις ΗΠΑ για τον Έβρο ή οποιοδήποτε νησί του Αιγαίου. Η Ελλάδα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου (1) για τους πολίτες των ΗΠΑ, και το μόνο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ, σήμερα, ήταν μια ενημέρωση ασφαλείας για όσα συμβαίνουν στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο και στα χερσαία σύνορα του Έβρου, στην οποία μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή σχετικά με την πολιτική ταξιδιού για το κυβερνητικό προσωπικό ή τις προξενικές αρχές των ΗΠΑ (https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/03/04/us-travel-information-for-greece-has-not-changed/).

  • Ψευδής είδηση Νο 3: Πέντε τραυματίες και ένας νεκρός από ελληνικά πυρά στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας (σε τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ και socilal media).

Η αλήθεια:

Άλλο ένα fake news από τα πολλά που έχουν κατασκευαστεί και διακινηθεί τις τελευταίες ημέρες από την τουρκική πλευρά. Διαψεύστηκε δημόσια στο briefing των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα.

Η αλήθεια:

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη έρευνα για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για ένα ακόμη fake news. Από το ίδιο το βίντεο που το συνοδεύει, φαίνεται ότι οι στολές των αστυνομικών που βιαιοπραγούν, δεν έχουν καμία σχέση με τις στολές των Ελλήνων αστυνομικών, αφού εκτός των άλλων, δεν αναγράφεται πάνω τους η λέξη Police, όπως ισχύει για την ΕΛΑΣ, αλλά Policia!

  • Ψευδής είδηση Νο 5: Σπίρτζης: Αμέσως μετά την επέλαση των ΜΑΤ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, είχαμε ένα νεκρό κοριτσάκι στην Λέσβο (Attica tv, εκπομπή «Εμπράκτως», 4/3/2010).

Η αλήθεια:

Η συγκεκριμένη προσπάθεια σύνδεσης των ΜΑΤ που βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στα νησιά, με το παιδάκι που πνίγηκε στη Λέσβο κατά την προσπάθεια διάσωσης μεταναστών προ ημερών, εκτός από αναληθής, είναι θλιβερή και χυδαία.