ΝΔ: “12  κομβικά σημεία της κοινωνικής μας πολιτικής”

Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού ΝΔ: "Η Κυβέρνησή μας μετέτρεψε τον καρπό των οικονομικών της πολιτικών σε κοινωνικό κεκτημένο για την εργασία, την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία",
mitsotakis-scaled

“Η Κυβέρνησή μας μετέτρεψε τον καρπό των οικονομικών της πολιτικών σε κοινωνικό κεκτημένο για την εργασία, την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία”, τονίζει η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ, και απαριθμεί “12  κομβικά σημεία της κοινωνικής μας πολιτικής”, σημειώνοντας: “Γιατί αρχή μας – όπως έχουμε πει πολλές φορές – είναι ο πολιτικός ανθρωπισμός: Γιατί όλα πρέπει πρώτα να γίνονται για τον άνθρωπο”:

 1. Η ανεργία μειώνεται σταθερά και βρίσκεται σε χαμηλά δεκαετίας, ενώ οι απασχολούμενοι έχουν ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 4 εκ.. Τον Ιούλιο του 2019 η ανεργία ανερχόταν σε ποσοστό 17,3%, τον Απρίλιο του 2022 σε 12,5% και βαίνει συνεχώς μειούμενη, σε σημείο που για κάποιους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας να παρατηρείται δυσχέρεια στην εύρεση εργαζομένων.
 2. Αξιοποιήσαμε κάθε εθνική και κοινοτική δυνατότητα, ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε και νέα εργαλεία χρηματοδότησης από την υπεραπόδοση των οικονομικών μας πολιτικών, ώστε να παράσχουμε 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων την περίοδο της πανδημίας. Επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο κοινωνικά επιδραστικά προγράμματα στήριξης σε όλη την Ευρώπη, το οποίο σήκωσε ασπίδα προστασίας και δεν επέτρεψε στην πανδημία να σαρώσει την κοινωνία μας.
 3. Παρείχαμε 2,8 δισ. για προγράμματα ένταξης 380.563 ανέργων στην αγορά εργασίας την τριετία 2020-2022.
 • Τα προγράμματα αυτά, επειδή ήταν μελετημένα και στοχευμένα, απέδωσαν τα μέγιστα για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που βελτίωσαν δραστικά τη ζωή τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
 • Σπάσαμε μια παράδοση δεκαετιών, όπου τα προγράμματα αυτά ήταν απλά εργαλεία επιδότησης της ανεργίας και στην ουσία έκρυβαν απλά το πρόβλημα κάτω  από το χαλί.
 • Ενδεικτικό του μέτρου της επιτυχίας του σχεδιασμού και των πολιτικών μας είναι ο τριπλασιασμός των ρυθμών των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, του πρώην ΟΑΕΔ δηλαδή, τα τελευταία 2,5 χρόνια. Στα χρόνια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 10.627 θέσεις εργασίας το χρόνο, ενώ εμείς φτάσαμε τις 31.661 θέσεις εργασίας το χρόνο. Η σύγκριση είναι αποστομωτική.
 1. Στους ανέργους δόθηκαν θεσμικές δυνατότητες, ώστε  να στηριχθούν ενεργά και αποτελεσματικά όσοι αναζητούν εργασία. Συγκεκριμένα,  διαμορφώσαμε νέα ψηφιακά εργαλεία (Ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, ψηφιακό μητρώο, ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης), δώσαμε επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, με μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης, με την διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών κ.λπ.
 2. Αναβαθμίσαμε και εκσυγχρονίσαμε την κατάρτιση. Ειδικότερα, προσφέραμε 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και πετύχαμε συμπράξεις και πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες (Google, Microsoft, Amazon, Cisco).
 3. Δίνουμε δύναμη στον εργαζόμενο με τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας, γιατί πιστεύουμε ότι κρίσιμος παράγοντας για την ευημερία των πολιτών είναι το εργασιακό περιβάλλον και το καθεστώς που διέπει την εργασία τους.
 • Η ψηφιακή κάρτα εργασίας προσφέρει διαφάνεια στην τήρηση του ωραρίου και την πληρωμή των υπερωριών, την ενίσχυση της αντιμετώπισης υποδηλωμένης / αδήλωτης εργασίας.
 • Ενισχύσαμε τα δικαιώματα των ταχυδιανομέων με την κάλυψη και των αυτοαπασχολουμένων εργαζόμενων από τις πλατφόρμες για κράνη και συντήρηση των οχημάτων τους.
 • Θεσπίσαμε την ίδια αποζημίωση απόλυσης για εργατοτεχνίτες και υπαλλήλους και το δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους, ώστε να μην δημιουργηθεί περιβάλλον αυθαιρεσίας στο χώρο αυτό.
 1. Κομβικής σημασίας απόφαση και δείκτης του σεβασμού μας στον εργαζόμενο και την εργαζόμενη είναι η μέριμνα για την αύξηση του εισοδήματος. Έμμεσα, με μέτρα στήριξης και επιδόματα ενίσχυσης. Άμεσα, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
 • Από την αύξηση του μισθού στα 713 ευρώ, από τα 650 που παρέμενε καθηλωμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργείται ετήσιο όφελος 882 ευρώ και από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 188 ευρώ. Συνολικό όφελος, δηλαδή, πάνω από 1.000 ευρώ.
 • Η Ελλάδα έχει πλέον τον 9ο υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ε.Ε., γεγονός που σηματοδοτεί εμφατικά την κατεύθυνση των πολιτικών μας. Η κατεύθυνση αυτή δεν είναι άλλη: Από την αποκατάσταση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα και της Ελληνίδας στο επίπεδο των πλέον ανθηρών ευρωπαϊκών οικονομιών και κοινωνιών.
 1. Παράλληλα, με τις πολιτικές αποδίδουμε σεβασμό και δικαιοσύνη στην τρίτη ηλικία, η οποία ταλαιπωρήθηκε φρικτά από τα μνημόνια και τις άφρονες ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα το νόμο Κατρούγκαλου. Ειδικότερα:
 • Εξασφαλίσαμε μόνιμες αυξήσεις έως 7,21% στις κύριες συντάξεις σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω, με τον ν. 4670/2020.
 • Επίσης, προχωρήσαμε στην ακύρωση της περικοπής όσων είχαν άθροισμα μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ, με τον ν. 4670/2020.
 • Επιστρέψαμε συντάξεις 1,2 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων αποκαθιστούμε έτσι τη δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που στοχοποιήθηκαν βάναυσα από την πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης.
 • Ενισχύουμε την τρίτη ηλικία με τη μείωση της περικοπής σε όσους συνταξιούχους εργάζονται από 60% σε 30%, με την αύξηση των συντάξεων που καταβάλλονται στα ορφανά τέκνα, με τη σημαντική μείωση της προσωπικής διαφοράς για πάνω από 550.000 συνταξιούχους.
 1. Με καθοριστικές, αλλά και τολμηρές παρεμβάσεις κόψαμε τον γόρδιο δεσμό των εκκρεμών συντάξεων.
 • Πετύχαμε ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση κύριων συντάξεων. Συγκεκριμένα: Το α’ πεντάμηνο του 2022 έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις όσες ολόκληρο το 2019! Αυτό συνιστά μέτρο αποτελεσματικότητας και κοινωνικής μέριμνας.
 • Παράλληλα, μέσα σε 2 χρόνια μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά 75%. Με τον τρόπο αυτό αποδώσαμε τη δέουσα και οφειλόμενη αξιοπρέπεια σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που δεν είχαν χρήματα για τα απαραίτητα εξαιτίας της διάλυσης που επέφερε το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ στον ΕΦΚΑ το προηγούμενο διάστημα.

Όλα αυτά δεν έγιναν ως δια μαγείας ή από τύχη. Από πίσω βρίσκεται ολοκληρωμένο σχέδιο, ισχυρή πολιτική βούληση και επαγγελματική διαχείριση. Με αποφασιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις, που θυμίζω ότι πολεμήθηκαν λυσσαλέα, ετοιμάσαμε γρήγορα το πλαίσιο δράσης και προσφέρουμε σήμερα στην κοινωνία υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Και το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο έως ότου φτάσουμε στο σημείο να εξυπηρετούμε άμεσα τον κάθε συνταξιούχο.

 1. Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αφορούν όχι μόνο τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά και τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους του αύριο. Γιατί η Κυβέρνησή μας δεν θεραπεύει απλώς τις πληγές που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επίσης προνοεί και για το μέλλον. Μεριμνούμε από τώρα για υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους και τις νέες μας, με το σύστημα των ατομικών «κουμπαράδων». Βασική  μας προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς να χάνονται οι εισφορές.
 2. Σημαντική δουλειά έχει γίνει και στο σκέλος της κοινωνικής προστασίας.
 • Εξασφαλίσαμε και παρείχαμε 4,7 δισ. ευρώ, μόνο το 2021, για επιδόματα, με έμφαση σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
 • Απλώνουμε παράλληλα ομπρέλα προστασίας από τον κοινωνικό αποκλεισμό για όλα τα παιδιά. Ειδικότερα:
  • Διαμορφώσαμε  νέο πλαίσιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης.
  • Pροχωρήσαμε σε επέκταση προγράμματος σχολικών γευμάτων με επιπλέον 40.000 γεύματα σε 267 σχολεία.
  • Επιπρόσθετα, εξασφαλίσαμε θέσεις για 30.000 περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ και χρηματοδοτήσαμε τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ως έμπρακτη στήριξη στις νέες οικογένειες και ως μέσο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην παιδική ηλικία.
  • Εμβληματικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή είναι και το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.
  • Παράλληλα, πραγματώνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία (Κατάργηση υποχρέωσης επανεξέτασης για άτομα με μη ανατρέψιμες παθήσεις, Προσωπικός Βοηθός για 2.000 άτομα με αναπηρία και τους βοηθούς τους, διευκόλυνση της καθημερινότητας για πάνω από 180.000 ΑμεΑ με την κάρτα αναπηρίας, χρηματοδότηση παρεμβάσεων προσβασιμότητας σε οικίες, χώρους εργασίας, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.).
 1. Κρίσιμος παράγοντας για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας είναι και οι πολιτικές υπέρβασης του σεξισμού, των έμφυλων ανισοτήτων και της προώθησης της ισότητας των φύλων, όπου γίνεται τεράστιο έργο για την απελευθέρωση των ανθρώπων και την εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε όψη του κοινωνικού και επαγγελματικού βίου.
 • Προχωρήσαμε στην κατάρτιση 1,6 εκ. εργαζομένων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα,   προβήκαμε στην απονομή του «Σήματος Ισότητας» για επιχειρήσεις που εφαρμόζουν θετικές πολιτικές ισότητας και θεσπίσαμε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025.
 • Λάβαμε πολλά και δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με θεσμικές και έμπρακτες παρεμβάσεις (43 συμβουλευτικά κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες, 19 ξενώνες φιλοξενίας και 24ωρη γραμμή SOS).
 • Η Ελλάδα βρίσκεται πια στις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών-γυναικών, και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή ακόμη πιο δυναμικά.

Όσα αναφέρθηκαν παραπάνω συνιστούν μια αδρομερή περιγραφή βασικών θεσμικών παρεμβάσεων και πολιτικών. Έχουν γίνει πολλαπλάσια, από τα οποία ήδη ωφελούνται εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

Το  εύρος και το βάθος του κυβερνητικού έργου,  συντελέστηκε μέσα σε συνθήκες αλλεπάλληλων και τεράστιων διεθνών κρίσεων. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και οι επιπτώσεις τόσο των κρίσεων όσο και της δεκαετίας των μνημονίων ταλαιπωρούν την χώρα και τους ανθρώπους της. Αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο, τεχνογνωσία, αποτελεσματικότητα, κοινωνική ευαισθησία, πατριωτικό αίσθημα, αξιακό βάθος, θεσμική σοβαρότητα και διεθνή επιρροή για να τα καταφέρουμε. Αυτά τα εχέγγυα μας επέτρεψαν να φτάσουμε ως εδώ. Αυτά θα μας οδηγήσουν και το επόμενο διάστημα, και αυτό ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ότι η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός δεν  θα παρακολουθήσουμε την τοξικότητα, την μυθομανή σκανδαλολογία, την ηθική σπίλωση, όλα αυτά δηλαδή που αποτελούν τον «τραμπισμό αλλά γκρέκα». Θα μείνουμε προσηλωμένοι στο βασικό  ζητούμενο της πολιτικής, αλλά και της διακυβέρνησης στην εποχή μας:  Να διέλθουμε αβλαβώς από τον ωκεανό των κρίσεων και να πετύχουμε μαζί περισσότερα για τον καθένα, αλλά και για όλους, για την Πατρίδα, για το λαό μας και για το Έθνος μας”. 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood