Να χαρακτηριστούν “άγονα” τα νοσοκομεία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ζητούν οι γιατροί τους

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν δυσλειτουργίες που δημιουργούν "συνθήκες επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών".
komotini-hospital

Μετά από έκτακτη κοινή συνεδρίασή τους η οποία έλαβε χώρα στο νοσοκομείο Καβάλας, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών ιατρών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αποτυπώνονται τα γενικά και ειδικά μείζονα προβλήματα των νοσοκομείων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Συγκεκριμένα, τονίζουν:

Είναι κοινή μας διαπίστωση πως το πρόβλημα υποστελέχωσης στο ΕΣΥ θα αποκατασταθεί μόνο με την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, συνδυασμένη με την άμεση και δραστική αύξηση των μισθών μας στα επίπεδα προ του 2012, για να καταστεί το ΕΣΥ ελκυστικό στους νέους γιατρούς.

Επίσης, η απαράδεκτη αποζημίωση των τριών ευρώ ανά ώρα εφημέρευσης θα πρέπει να αποκατασταθεί στα επίπεδα που αρμόζει στο έργο που προσφέρει ο εφημερεύων ιατρός, ενώ είναι κόντρα στην κοινή λογική να υπερφορολογούνται οι επιπρόσθετες εφημερίες που πραγματοποιούνται από τους γιατρούς για να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία.

Επίσης ζητούμε να μας προστατεύσουν οι Διοικήσεις των νοσοκομείων, η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο, από τα φαινόμενα λεκτικής και σωματικής βίας εις βάρος μας στους χώρους των νοσοκομείων, ενώ θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο που αφορά τη βία στους νοσοκομειακούς χώρους.

Όσον αφορά τα προβλήματα των νοσοκομείων μας, πιστεύουμε πως το κυριότερο πρόβλημα, αυτό της υποστελέχωσης, εκτός των γενικών μέτρων που προαναφέραμε, συγκεκριμένα στην Περιφέρειά μας μπορεί αντιμετωπιστεί και με τη μετατροπή του καθεστώτος όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της ΑΜ-Θ σε άγονα. Με τον τρόπο αυτό θα δώσουμε επιπλέον κίνητρο να καταστούν τα νοσοκομεία μας ελκυστικά στις προκηρύξεις που θα ακολουθήσουν.

Να χαρακτηριστούν "άγονα" τα νοσοκομεία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ζητούν οι γιατροί τους

Επίσης, οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία Δράμας και Ξάνθης, δημιουργούν ένα ντόμινο μετακινήσεων που επηρεάζει τα νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας. Στο σημείο αυτό πιστεύουμε ότι η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εγκυμονεί σοβαρούς πια κινδύνους για τη δημόσια υγεία και θα πρέπει να παρέμβουν οι αρμόδιοι για τη διασφάλισή της… Αφενός οι Παθολογικές κλινικές Δράμας και Ξάνθης λειτουργώντας με έναν ή δύο μόνιμους ιατρούς βρίσκονται κάτω από τα όρια ασφαλείας, αφετέρου οι μετακινήσεις ιατρών από τα νοσοκομεία Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, αποδυναμώνουν τις κλινικές από τις οποίες μετακινούνται, ενώ τους υποχρεώνουν να υπερβούν το νόμιμο όριο εφημέρευσής τους καθώς ήδη κάνουν τον μέγιστο αριθμό εφημεριών προκειμένου να στηρίξουν τις κλινικές τους. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών καθώς οι παρεχόμενες παροχές υγείας απέχουν πολύ από αυτές που θα έπρεπε να είναι.

Δηλώνουμε όλες οι Ενώσεις, με μία φωνή, πως οι νοσοκομειακοί γιατροί είμαστε ενωμένοι απέναντι στα προβλήματα. Είμαστε, και τα έξι νοσοκομεία, ένας ενιαίος υγειονομικός χώρος, δεν υπάρχει πρόβλημα στο ένα νοσοκομείο που να μην επηρεάζει τα υπόλοιπα, γι’ αυτό και το κάθε νοσοκομείο το αντιμετωπίζουμε σαν νοσοκομείο μας. Τα προβλήματα και ο αγώνας για λύσεις θα είναι κοινός για όλους”.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογη διαμαρτυρία έχουν εκφράσει και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της ΑΜ-Θ. 

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood