Την καλλιέργεια μύρτιλου (Βlueberry), ειδικά στις ανεκμετάλλευτες εκτάσεις του, αλλά και σε εκτάσεις ιδιωτών, στοχεύει να αναπτύξει ο Δήμος Ιάσμου, σε συνεργασία με την εταιρεία “ΥΑΚΑ ΙΚΕ-Συσκευαστήριο Κερασιού”, μετά από έρευνες που πραγματοποίησαν από κοινού, οι οποίες κατέδειξαν οτι η ζήτηση για το εν λόγω προϊόν είναι εξαιρετικά μεγάλη στην παγκόσμια αγορά, αλλά η καλλιέργειά του είναι αρκετά περιορισμένη στην Ελλάδα.
Τούτων δοθέντων, “αποσκοπούμε στα επόμενα τρία χρόνια να γίνουμε ο Δήμος με τη μεγαλύτερη καλλιέργεια μύρτιλου στην Ελλάδα”, τονίζει ο δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνιστά την πρώτη φάση ενός συνολικότερου σχεδιασμού ανάπτυξης του τόπου μέσα από τη γεωργική δραστηριότητα. “Η διοίκηση του Δήμου Ιάσμου έχει την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη της περιοχής μας θα έρθει κυρίως μέσα από τον αγροτικό τομέα, διότι η περιοχή είναι αγροτική και οι περισσότεροι κάτοικοι απασχολούνται στον αγροτικό τομέα. Με στόχο την ανάπτυξη των περιοχών του δήμου μας, σχεδιάζουμε να οργανώσουμε αγροτικές καλλιέργειες οι οποίες θα αποφέρουν προϊόντα μεγάλης ζήτησης στις διεθνείς αγορές, με υψηλή πρόσθετη αξία, που είναι συμβατά με τα εδάφη μας και την ίδια στιγμή δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στο εμπόριό τους”, υπογραμμίζει ο δήμαρχος.
bb514384 tromaktiko33937Σύμφωνα με τις έρευνες που διενήργησαν ο Δήμος Ιάσμου και η “YAKA IKE”, η καλλιέργεια μύρτιλου αρχίζει να αποδίδει από την τρίτη χρονιά, και από την πέμπτη χρονιά αποδίδει 1.000 κιλά ανά στρέμμα, ενώ η μέση τιμή πώλησης του καρπού από τον αγρότη, κυμαίνεται στα 2,5 €/κιλό.
“Σχεδιάζουμε να μισθώσουμε τις εκτάσεις του δήμου μας που είναι συμβατές για την καλλιέργεια του μύρτιλου, ώστε οι δημότες μας να αποκτήσουν μεγαλύτερα εισοδήματα σε μικρές εκτάσεις”, αναφέρει ο Οντέρ Μουμίν, και καλεί όποιον δημότη ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια μύρτιλου είτε σε ιδιόκτητο χωράφι είτε σε δημοτική έκταση, να επικοινωνήσει με τη δημοτική αρχή για περισσότερες πληροφορίες.
abb57b83 15c7 41e7 9649 937589c8a419
Ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν με τον ιδιοκτήτη της YAKA IKE Λεβέντ Σαδίκ.