• Ο άνθρωπος που δημιούργησε το πρόγραμμα εκπαίδευσης κωφών φοιτητών στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής του ΔΠΘ.
Στην κοινωνία μας υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που λόγω της διαφορετικότητάς τους δεν έχουν τις ευκαιρίες που έχει ένας μέσος άνθρωπος. Είναι τα άτομα αυτά που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καταφέρνουν να πραγματοποιούν τα όνειρά τους και να δείχνουν τον δρόμο σε όλους εμάς, που ενώ τα έχουμε όλα συνεχίζουμε καθημερινά να ζητάμε ακόμη περισσότερα.
Και εξηγώ. Μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας και την πίεση να τα προλάβω όλα, η προσοχή μου έπεσε σε μία ανάρτηση που με τις πρώτες πέντε λέξεις με κέρδισε. «Ναι, είμαι ένα άτομο κωφό», ήταν αυτές οι λέξεις που έγραψε σε ανάρτησή του στο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Νίκος Ιωαννίδης από την Ελλάδα. Διαβάζοντας την ανάρτηση του Νίκου, η πρώτη μου σκέψη ήταν πως θα ήθελα να γνωρίσω αυτόν τον άνθρωπο, που ενώ είναι ένα άτομο κωφό, ταυτόχρονα δίνει δύναμη σε όλους εμάς να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα όνειρά μας.
Χωρίς καμία διστακτικότητα ήρθα σε επικοινωνία με τον φίλο (πλέον) Νίκο, και ενώ γνώρισα τον ίδιο καλύτερα, ταυτόχρονα με βοήθησε να γνωρίσω και τον ίδιο μου τον εαυτό.
Ο Νίκος είναι εκ γενετής κωφός και μεγάλωσε σε μία κοινότητα κωφών και φοίτησε σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο κωφών. Όπως μου ανέφερε ο ίδιος, όσο ήταν μικρός ήταν αρκετά δύσκολο να ενταχθεί στην κοινωνία των ακουόντων ανθρώπων, καθώς υπήρχε αρκετός ρατσισμός για άτομα σαν τον Νίκο. Ευτυχώς για τον ίδιο είχε δίπλα του τον μεγάλο του αδελφό ο οποίος στάθηκε στο πλευρό του από τα παιδικά του χρόνια. Την ίδια ώρα ο Νίκος είναι εργαζόμενος πολίτης όπως και ο κάθε πολίτης. Παρ’ όλα αυτά δεν μου έκρυψε πως αρχικά ήταν δύσκολο να βρει δουλειά γιατί δεν μπορούσε να επικοινωνήσει εύκολα. «Εννοείται ότι ένας κωφός μπορεί να ζήσει άνετα και να έχει μία αξιοπρεπή ζωή, αλλά εννοείται ότι θα συναντήσει και αρκετές δυσκολίες», η απάντησή του στο αν μπορεί ένα άτομο κωφό να ζήσει ως ανεξάρτητο οικονομικά άτομο στην Ελλάδα.

Το ποδόσφαιρο και το πτυχίο στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

Ο Νίκος είναι ένα παράδειγμα ανθρώπου που δείχνει πως όταν αγαπάς κάτι και το πιστεύεις, πρέπει και να πολεμάς να το πετύχεις. Δεν μου έκρυψε το πάθος που έχει για το ποδόσφαιρο αφού και ο ίδιος είναι ποδοσφαιριστής, με συμμετοχή μάλιστα στην Εθνική Ελλάδας Κωφών. Τονίζει επίσης πως ένας κωφός μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής εφόσον ο ίδιος το πιστέψει.

Σημαντικό επίτευγμα για τον Νίκο είναι και το γεγονός ότι είναι ο πρώτος κωφός πτυχιούχος από το Τμήμα Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

Όπως μου επισήμανε ο ίδιος για την απόφασή του να σπουδάσει, «είπα θα πάω και πήγα, δεν σκέφτηκα τις δυσκολίες, είμαι αρκετά αισιόδοξος άνθρωπος και δεν κάνω εύκολα πίσω». «Ναι, υπήρχε τεράστιο πρόβλημα στην επικοινωνία με τους καθηγητές», σημειώνει. Την ίδια ώρα όμως ο Νίκος τονίζει πως οι συμφοιτητές του είχαν τη θέληση να βρουν τρόπους επικοινωνίας και συνεννόησης, «και προπαντός δεν βίωσα και ένιωσα τον ρατσισμό στο Πανεπιστήμιο», συμπληρώνει. Δεν παρέλειψε να μου αναφέρει πως δυστυχώς τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι απροετοίμαστα να υποδεχθούν κωφά άτομα. Δεν μου έκρυψε επίσης πως «πολλές φορές τυχαία έβρισκα φίλους που γνώριζαν την νοηματική γλώσσα για να μου εξηγούν τι ακριβώς λένε οι καθηγητές. Συνήθως ερχόταν μαζί μου ένας πολύ καλός μου φίλος που τώρα ζει στην Κύπρο και είναι (coda) παιδί κωφών γονέων».

Η δημιουργία του προγράμματος εκπαίδευσης κωφών στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Καθηγητής του Αντώνης Καμπάς, “ο Νίκος Ιωαννίδης και η Χριστίνα Κασάπη ήταν φοιτητές μας. Με τον Νίκο και φυσικά με τη βοήθεια της Χριστίνας, κάναμε και ένα project: του έδωσα την ύλη της Προπονητικής κι εκείνος το μετέτρεψε σε υλικό για κωφούς. Έτσι αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουμε όποιον κωφό φοιτητή μας επιλέξει για να σπουδάσει!”

Η κοινωνία, τα κωφά άτομα και οι στόχοι

Ο Νίκος μέσα από τις αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα προσπαθεί να μεταδίδει αισιοδοξία και δύναμη στα άτομα που το έχουν ανάγκη, ενώ μεταφέρει μέσα από το Offsite το μήνυμα σε όλα τα κωφά άτομα να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα και να έχουν την θέληση να ξεπερνούν τα εμπόδια που βρίσκουν στον δρόμο τους.

Δεν θα μπορούσα να μην τον ρωτήσω και τι είναι αυτό που θα ήθελε να αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, για να λάβω την απάντηση, «να είναι πιο ανοιχτόμυαλοι γιατί στο κάτω-κάτω είμαστε όλοι άνθρωποι».

Φυσικά για τον Νίκο οι στόχοι δεν τελειώνουν εδώ. Όπως μου εκμυστηρεύτηκε οι επόμενοι στόχοι του είναι να βοηθήσει στην πρόοδο των παιδιών στο σχολείο κωφών «Πανόραμα», και ο δεύτερος του στόχος είναι να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο.

Αναμφίβολα η γνωριμία μου με τον Νίκο, αν και εξ’ αποστάσεως, με έκανε έστω λίγο σοφότερο στο πως βλέπω τον κόσμο, πώς να αντιμετωπίζω τα καθημερινά προβλήματα, και πως πράγματι…«ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».

πηγή: offsite.com

επιμέλεια: inkomotini.news