Περεταίρω μείωση της διαφοράς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο 6,4% καταγράφει και η τελευταία δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του newsbomb.gr, μετά από εκείνη της GPO για τα “Νέα”.
Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ πέφτει στο 28,6% (από 29,1% τον περασμένο Μάιο), και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 22,2% (από 21,7% τον περασμένο Μάιο). Μικρή άνοδο εμφανίζουν επίσης, το ΠΑΣΟΚ που φτάνει στο 12,1% (από 11,8%), το ΚΚΕ με 5,1% (από 4,8%), και το ΜέΡΑ25 με 4,1% (από 3%). Στον αντίποδα η Ελληνική Λύση υποχωρεί στο 4,5% (από 4,6%). “Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ”, απαντά το 13,2% (από 10.8%).
Την ίδια ώρα η πλειοψηφία, δηλαδή το 36,9%, δηλώνει οτι θα ενοχλούταν από τυχόν επικράτηση της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές, σε αντίθεση με το 36,1% που θα ενοχλούταν με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
“Ισοπαλία” στις κυβερνήσεις συνεργασίας
Εξόχως ενδιαφέρουσες είναι οι απαντήσεις των πολιτών αναφορικά με τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Το 25,8% κλίνει προς μια συγκυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και συμμετοχή μικρότερων κομμάτων. Συγκεκριμένα το 17,7% θέλει κυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, και το 8,1% κυβέρνηση ΝΔ με κάποιο άλλο μικρό κόμμα (εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ). Στην άλλη πλευρά το 24,2% θέλει συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα το 17,1% επιθυμεί συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ, και ένα ποσοστό 7,1% θα ήθελε συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μικρότερα κόμματα (εκτός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ).
Κόλαφος για την κυβέρνηση, ακρίβεια-υποκλοπές
“Όχι” σε τεχνοκράτη πρωθυπουργό
Τέλος, οι πολίτες δεν επιθυμούν κυβέρνηση με τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Το 51,4% δεν θέλει ένα σενάριο προς αυτή την κατεύθυνση (το 25,9% απαντά “σίγουρα διαφωνώ” και το 25,5% “μάλλον διαφωνώ”). Μόνο το 33,5% επιθυμεί τεχνοκράτη πρωθυπουργό (“12,1% σίγουρα συμφωνώ” και 21,4% “μάλλον συμφωνώ”).
“Όχι” σε κυρώσεις στην Ρωσία
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες δηλώνουν σε συντριπτικό ποσοστό ότι πρέπει να σταματήσουν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Στο ερώτημα «Η Ευρώπη θα πρέπει να εγκαταλείψει τη σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία και να άρει μέρος των κυρώσεων;», το 67,4% λέει ότι πρέπει να σταματήσουν. Μόνο το 21,5% εκτιμά ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει αυτή την τακτική των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.