«Μπαίνουν στην πρίζα» νέα αιολικά πάρκα σε Ξάνθη και Ροδόπη

«Μπαίνουν στην πρίζα» νέα αιολικά πάρκα σε Ξάνθη και Ροδόπη.
ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
  • Νέα αιολικά πάρκα σε Ροδόπη και Ξάνθη μπαίνουν στα σκαριά, μετά από χρόνια αναμονής.

Βγαίνουν από το «ψυγείο» επενδύσεις στην ενέργεια σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το τελευταίο διάστημα έχει πάρει μπρος η κατασκευή ενεργειακών, φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων που παρέμεναν κολλημένα στη γραφειοκρατία για πάρα πολλά χρόνια.

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έδεσε χτες το απόγευμα μεγάλο εμπορευματικό πλοίο που μεταφέρει εξαρτήματα ανεμογεννητριών, φτερωτές και μηχανισμούς λειτουργίας, που θα εγκατασταθούν σε δύο αιολικά πάρκα της Θράκης στη περιοχή «Σαρακατσανέικα» στον Κέχρο της Ροδόπης και στην περιοχή «Μαυροπαίδι» του Δήμου Ξάνθης.

Το αιολικό πάρκο στην οροσειρά της Ροδόπης κατασκευάζεται από την εταιρία Ρόκας ΑΒΕΕ, που είναι θυγατρική της Iberdola. Η εταιρία κατέχει τη σχετική άδεια από το 2001 αλλά μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχε κινήσει τις διαδικασίες για την αξιοποίησή της, ενώ το 2009 είχε ζητήσει την τροποποίηση της άδειας παραγωγής ως προς τον αριθμό και τον τύπο των ανεμογεννητριών και την παραγόμενη συνολική ισχύ.

Το αιολικό πάρκο στη θέση «Μαυροπαίδι» στον νομό Ξάνθης είναι μια επένδυση της εταιρίας «Μάρμαρα Παυλίδης Α.Ε.» ύψους 16 εκατ. ευρώ. Μετά από επτά χρόνια… “φαγούρας”, το 2017 δόθηκε τελικά η άδεια για να αρχίσει η κατασκευή του αιολικού πάρκου, ενώ από σήμερα άρχισαν να εκφορτώνονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 συνδέθηκαν στο δίκτυο 107 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 198 MW. Αυτό αποτελεί αύξηση 7,1% σε σχέση με το τέλος του 2018. Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, το σύνολο των αιολικών πάρκων που βρισκόταν σε  εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν 3.022,6 MW.

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί  1017 MW (33,7%), και ακολουθούν η Πελοπόννησος με 556 ΜW (18,4%) και η Ανατολική Μακεδονία–Θράκη όπου βρίσκονται 416 MW (13,8%).

Είναι αξιοσημείωτο ότι φέτος η αιολική ισχύς στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 3.000MW.

πηγή: ethnos.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood