Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ΑΜ-Θ η κατασκευή του δρόμου που θα συνδέσει τη Μαρώνεια με την παραλία των Πετρωτών και τα όρια του νομού Έβρου, έργο προϋπολογισμού 13.679.600 ευρώ που θα αλλάξει το παραλιακό μέτωπο των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Έβρου.

maroneia petrota evros 1Ο δρόμος, συνολικού μήκους 14,6 χιλιομέτρων, θα ξεκινά νοτίως της Μαρώνειας, θα διέρχεται από το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, θα διασχίζει την περιοχή της Μαρμαρίτσας και τα τείχη της αρχαίας Ισμάρας, θα συνεχίζει πάνω από την παραλία Πετρωτών και τον αρχαιολογικό χώρο Μεσημβρίας-Ζώνης, και θα καταλήγει στον υπάρχοντα δρόμο προς Δίκελλα και Μάκρη.

maroneia petrota evros 3Στο τμήμα Μαρώνεια-Πετρωτά όπου δεν υπάρχουν αρχαιολογικοί περιορισμοί, ο δρόμος θα έχει πλάτος 6,5 μέτρα, ενώ σε σημεία όπου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, το πλάτος θα προσαρμόζεται στον διαθέσιμο χώρο.

maroneia petrota evros 2

Κατά μήκος του δρόμου θα κατασκευαστούν τέσσερις χώροι στάθμευσης (νοτίως της Μαρώνειας, στα Μακρά Τείχη, στη Σύναξη και στη διασταύρωση προς Άγιο Ευγένιο), καθώς και δύο φωταγωγημένοι ισόπεδοι κόμβοι (στις διασταυρώσεις με τους δρόμους Μαρώνεια- Άγιο Χαράλαμπο και Πετρωτά-παραλία Πετρωτών).

Η κατασκευή του δρόμου ήταν χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών σε Ροδόπη και Έβρο, καθώς θα επιτρέψει την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου των δύο περιοχών συμβάλλοντας στην κοινή τουριστική και οικονομική ανάπτυξη.