Την έντονη διαμαρτυρία του για τις πολύ λίγες προσλήψεις εκπαιδευτικών στα Μουσικά Σχολεία της χώρας, εκφράζει με ανοιχτή επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ο Σύλλογος Αποφοίτων Ωδείων-Καθηγητών Μουσικής, Κλάδου Τ.Ε. 16.
Συγκεκριμένα, η επιστολή έχει ως εξής:
“Στις 18/09/2020, και ενώ ανακοινώθηκε από το υπουργείο παιδείας η β ́ φάση πρόσληψης αναπληρωτών για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή, που αφορούσε 7.368 προσλήψεις (στο σύνολο α ́ και β ́ φάσης 32.295 προσλήψεις), πραγματοποιήθηκε μόλις η α ́ φάση πρόσληψης μουσικών ειδικοτήτων για τα Μουσικά Σχολεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο, τα κενά που είχαν δηλωθεί από τα Μουσικά Σχολεία ανέρχονταν σε 1.341 αναπληρωτές πλήρους ωραρίου. Εντούτοις, οι πιστώσεις που εγκρίθηκαν από το υπουργείο ήταν μόλις 450 (και από αυτούς 99 ΑΜΩ). Συνεπώς υπολείπονται 891 κενά ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ! Αυτό σημαίνει ότι ικανοποιήθηκε μόνο το 33% των αναγκών σε καθηγητές! Την ίδια στιγμή σε όλη την εκπαίδευση το ποσοστό κάλυψης σε προσλήψεις, άγγιξε το 80-90%!
Δηλαδή, ενώ σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έγιναν 24.927 προσλήψεις στην α ́ φάση και 7.368 προσλήψεις στη β’ φάση (συνολικά 32.295 αναπληρωτές), στα Μουσικά Σχολεία πραγματοποιήθηκαν μόλις 450, συνεπώς οι λιγότερες προσλήψεις σε ολόκληρη την εκπαίδευση!!
Τα Μουσικά σχολεία που λειτουργούν εδώ και 31 χρόνια προσφέροντας δωρεάν μουσική
παιδεία σε αντίξοες συνθήκες λόγω της συνεχούς υποστελέχωσής τους, στηρίζονται κυρίως
στους αναπληρωτές καθώς οι μόνιμοι καθηγητές δεν επαρκούν παρά στο ελάχιστο και δεν
έχουν γίνει διορισμοί τα τελευταία 11 χρόνια! Αναρωτιόμαστε λοιπόν, με ποιο τρόπο θα γίνει εφικτή η εύρυθμη λειτουργία τους όταν καλύπτεται μόλις το 1⁄3 και ούτε, των αναγκών τους;
Για όλους τους παραπάνω λόγους, και επειδή θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι είμαστε
ο μοναδικός κλάδος (ειδ. ΠΕ79 και ΤΕ16 ) που καλύπτει οργανικά και λειτουργικά κενά με στρατιές ωρομισθίων ζητάμε:
  • Να πραγματοποιηθεί άμεσα από το υπουργείο η β ́ φάση πρόσληψης αναπληρωτών στα Μουσικά Σχολεία, και οπωσδήποτε πριν από την οποιαδήποτε πρόσληψη ωρομισθίων.
  • Την ίση και δίκαιη κατανομή του αριθμού των προσλήψεων και στα Μουσικά Σχολεία, ώστε να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο και τους στόχους που έχει ορίσει το υπουργείο παιδείας.
Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Μουσικών σχολείων”.