Ήταν το απόγευμα της 22ας Μαρτίου όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του ανακοίνωνε τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού που θα ίσχυαν από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου. Στις 4 Απριλίου τα μέτρα παρατάθηκαν μέχρι και τις 27 Απριλίου, ενώ ακολούθησε νέα επιμήκυνσή τους μέχρι τις 6 το πρωί της 4ης Μαΐου.
Έτσι, απόψε στις 10, συμπληρώνουμε χίλιες ώρες καραντίνας, κατά τη διάρκεια της οποίας η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τήρησε τα μέτρα και υπάκουσε στις συστάσεις της Πολιτείας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να υποστεί πολύ μικρό πλήγμα – αν και, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, αυτό προφανώς δεν μπορεί να παρηγορήσει τους συγγενείς των 144 συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που προκάλεσε στην υγεία τους ο κορωνοϊός.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ-“ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ”
Το γράφημα είναι του κ. Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος και το σχολιάζει με νόημα:
“Το παράδοξο της πρόληψης. Αυτό συμβαίνει όταν όλα πάνε καλά μετά από τη συστηματική πρόληψη και τα περιοριστικά μέτρα. Ξεχνάμε πως σε κάποιες άλλες χώρες τα κρούσματα αυξάνονται κατά εκατοντάδες ή ακόμα και κατά χιλιάδες καθημερινά. Ξεχνάμε πως αυτή την κόκκινη γραμμή βλέπαμε στα γραφήματα για τις άλλες χώρες τότε που φοβόμασταν πως μπορεί να συμβεί και στη δική μας. Ξεχνάμε πως οι προσπάθειες καρποφόρησαν επειδή προσέχαμε. Και αρχίζουν οι συζητήσεις. Και τα «γιατί όλος αυτός ο χαμός;». Αν όμως δεν είχαμε προσέξει και υπομείνει στωικά τον εγκλεισμό, τι θα λέγαμε τώρα; Τώρα που επανερχόμαστε στις δουλειές μας, και σταματά η απομόνωση, να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Για να μειώσουμε τις πιθανότητες να επιβαρύνουμε τώρα το σύστημα υγείας. Τώρα ξέρουμε πως το πιο σημαντικό είναι αυτό”.