Στην ανέγερση λιτού μνημείου σε ένδειξη τιμής προς τους καταγόμενους από την Κομοτηνή πεσόντες εν καιρώ ειρήνης εν ώρα καθήκοντος, ιπτάμενους αεροπόρους, Ανθυποσμηναγό (Ι) Χατζηαντωνίου Δημήτριο του Αντωνίου, Υποσμηναγό (Ι) Γκαγκαουδάκη Λεωνίδα του Γρηγορίου, και Ανθυποσμηναγό (Ι) Κυριακού Γεώργιο του Περικλέους, θα προχωρήσει ο Δήμος Κομοτηνής μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Οι προαναφερθέντες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια διατεταγμένων αποστολών:

  • Ο Ανθυποσμηναγός (Ι) Χατζηαντωνίου Δημήτριος του Αντωνίου γεννήθηκε το 1948 στην Κομοτηνή. Τον Σεπτέμβριο του 1968 εισήλθε στη Σχολή Ικάρων και αποφοίτησε το Σεπτέμβριο του 1972 με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού Ιπταμένου. Στις 22 Ιουλίου 1974 ενώ εκτελούσε διατεταγμένη αποστολή, λόγω εξαντλήσεως των καυσίμων κατά την τελική ευθεία προσγειώσεως στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, έπαυσαν να λειτουργούν οι κινητήρες του αεροπλάνου του F-5A της 343 Μοίρας Αναχαιτίσεως Ημέρας, με αποτέλεσμα αυτό να καταπέσει στο έδαφος και να σκοτωθεί ο χειριστής.
  • Ο Υποσμηναγός (Ι) Γκαγκαουδάκης Λεωνίδας του Γρηγορίου γεννήθηκε το 1940 στην Κομοτηνή Ροδόπης. Εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας τον Οκτώβριο του 1958 και αποφοίτησε τον Αύγουστο του 1961 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού Ιπταμένου. Σκοτώθηκε στις 16 Αυγούστου 1967 κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος F-84F στο οποίο επέβαινε προσέκρουσε στον διάδρομο προσγειώσεως του αεροδρομίου της 115 Πτέρυγας Μάχης (Σούδα) και κάηκε.
  • Ο Ανθυποσμηναγός (Ι) Κυριακού Γεώργιος του Περικλέους γεννήθηκε το 1935 στην Κομοτηνή. Εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας (τμήμα εφέδρων χειριστών) τον Απρίλιο του 1954 και αποφοίτησε τον Νοέμβριο του 1955 με το βαθμό του εφέδρου ανθυποσμηναγού Ιπταμένου. Έχασε τη ζωή του στις 11 Οκτωβρίου 1956 σε αεροπορικό ατύχημα που συνέβη στην περιοχή Αγδινών Ευβοίας κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, λόγω πτώσεως και συντριβής του αεροσκάφους του F-84G στο οποίο επέβαινε. Υπηρετούσε στην 111 Πτέρυγα Μάχης (Νέα Αγχίαλος Βόλου).

Για “αυτονόητη υποχρέωσή μας”, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης. Την πρόταση για την ανέγερση μνημείο υπέβαλε στον Δήμο ο απόστρατος αξιωματικός αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κώστας Ιατρίδης. Το μνημείο θα φιλοτεχνηθεί από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και θα τοποθετηθιεί σε σημείο που αυτή θα υποδείξει.