Το καλύτερο ντοκιμαντέρ που έχει γυριστεί για τους Πομάκους της Ροδόπης, το οποίο έχει βραβευτεί από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2007, «Πολύ μιλάς, πολύ κλαις / Mlógo dúmish, mlógo pláchesh», του καταγόμενου από τα Βρυσικά Έβρου Δημήτρη Κιτσικούδη, προβλήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Θρακών Αργολίδας στον θερινό κινηματογράφο ” VALIA ” του  Άργους.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΠΟΜΑΚΟΥΣ

Η προβολή εντάχθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας 2018», υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

image 5

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θρακών Αργολίδας Πέτρος  Νταλιάνης χαιρέτησε την εκδήλωση ευχαριστώντας τους συντελεστές για την πραγματοποίηση της προβολής, και ο παραγωγός – σκηνοθέτης  Δημήτρης  Κιτσικούδης εισήγαγε τους θεατές στην ιστορία  των  Πομάκων  της Ροδόπης.

Μετά την προβολή, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Θρακών Αργολίδας, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Δημήτρη Κιτσικούδη.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ επαναλήφθηκε και στην παλιά πόλη του Ναυπλίου.

Δυο λόγια για το ντοκιμαντέρ «Πολύ μιλάς, πολύ κλαις / Mlógo dúmish, mlógo pláchesh»

Μια γυναίκα στη Μάνταινα ετοιμάζει το μαλλί και ξεκινά να δουλεύει στον αργαλειό. Με τον ήχο που κάνει το χτένι αρχίζουν και πέφτουν οι τίτλοι. Ξεκινά η μουσική και αρχίζουν να εναλλάσσονται τα πλάνα του αργαλειού με πρόσωπα, δραστηριότητες, τοπία και πομακοχώρια. Η τελευταία κάρτα γράφει τη φράση του Πλούταρχου: «Άγει δε το φως προς την αλήθεια ο χρόνος» (ο χρόνος φέρνει στο φως την αλήθεια). Μετά από μία αξιόλογη αναδρομή στην ιστορία των Πομάκων, το ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει στα πομακοχώρια της Θράκης και στις δύο πλευρές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, ιστορικοί και γλωσσολόγοι, καταθέτουν την επιστημονική τους άποψη, ενώ δεκάδες Πομάκοι δίνουν τη δική τους προσωπική μαρτυρία. Πομακικά τραγούδια από τα βουνά της Ροδόπης αντηχούν σε όλη την ταινία μαζί με την πρωτότυπη μουσική του Περικλή Χειλά, που μετασχηματίζει ποιητικά την ταινία.

Από κινηματογραφική άποψη η ταινία είναι ένα αριστούργημα.

Από άποψη ιστορική, πρόκειται για την πιο άρτια και νηφάλια προσέγγιση του ζητήματος της ιστορίας και της εθνοτικής ταυτότητας των Πομάκων της Θράκης.

Μια ταινία που πρέπει να δει κάθε Πομάκος αλλά και όποιος αγαπάει τα πανέμορφα πομακοχώρια.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Επίσημη ιστοσελίδα
http://www.themoreyouspeak.gr/directore.html

Συνέντευξη του σκηνοθέτη
http://www.filmfestival.gr/inst/Festival/gallery/FirstShot/2007/pp214.pdf

Το script της ταινίας
http://www.docstoc.com/docs/17919439/%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%A5-%CE%9C%CE%99%CE%9B%CE%91%CE%A3%E2%80%A6-%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%A5-%CE%9A%CE%9B%CE%91%CE%99%CE%A3

Κριτική για την ταινία
http://www.babelmed.net/Countries/Mediterranean/%EF%BF%BDthe_more.php?c=3000&m=9&l=en