Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Επιχειρήσεων, ιδρύεται στο Πυροσβεστικό Σώμα, με απόφαση της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη.

Θα έχει ως έδρα την 1η ΕΜΑΚ, και ως αποστολή την ενίσχυση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος σε 24ωρη βάση, εξασφαλίζοντας την άμεση κινητοποίηση με πυροσβεστικά οχήματα, υλικά και μέσα για την ταχεία αντιμετώπιση συμβάντων ανά την επικράτεια.

gerovasili
Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.

Μέχρι σήμερα, σε συμβάντα που αντιμετωπίζονται από τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, συνδράμουν Υπηρεσίες από γειτονικές περιοχές εάν το συμβάν είναι εκτεταμένο, ή και από όλη τη χώρα εάν είναι μεγαλύτερης έκτασης.

Αυτός ο τρόπος υποστήριξης της επιχειρησιακής δράσης μεταξύ των Υπηρεσιών επιφέρει την αποδυνάμωσή τους σε περίπτωση ταυτόχρονης εκδήλωσης πυρκαγιών στις περιοχές αρμοδιότητάς τους.

Το πρόβλημα αυτό έρχεται να επιλύσει το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, το οποίο θα τελεί σε κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας και δράσης ώστε να καθίσταται δυνατή η κινητοποίηση και προώθησή του σε όλη την επικράτεια, ακόμη και με αεροπορικά μέσα εφόσον απαιτηθεί.