Μητσοτάκης για δημογραφικό: Απώτερος στόχος η σταδιακή αναστροφή της πτωτικής πορείας των γεννήσεων

"Το μεγάλο στοίχημα απαντά η ίδρυση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ώστε η χώρα να μπορέσει επιτέλους να ενοποιήσει τις προτεραιότητές της σε ένα εθνικό σχέδιο για το βασικό κύτταρο της κοινωνίας: την οικογένεια".
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση», τόνισε μεταξύ άλλων:

“Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί όλη τη Δύση, απασχολεί σχεδόν όλες τις ανεπτυγμένες κοινωνίες, συνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Στη δική μας πατρίδα όμως επιβαρύνεται και από άλλες ιδιαιτερότητες.

Η αλήθεια είναι ότι ο λαός μας είναι σήμερα από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη. Την τελευταία πενταετία οι Ελληνίδες ηλικίας 20 έως 40 ετών μειώθηκαν κατά 150.000 ως αποτέλεσμα μιας πτώσης των γεννήσεων που ουσιαστικά ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘80.

Το μεγάλο στοίχημα απαντά η ίδρυση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ώστε η χώρα να μπορέσει επιτέλους να ενοποιήσει τις προτεραιότητές της σε ένα εθνικό σχέδιο για το βασικό κύτταρο της κοινωνίας: την οικογένεια. Συντονίζοντας καλύτερα τα μέτρα που προωθεί η Πολιτεία σε πολλά διαφορετικά επίπεδα: στην οικονομία, στην εργασία, στη στέγη, στην παιδεία, αλλά και στην καθημερινή ζωή.

Θέλω να θυμίσω, καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της δεύτερης τετραετίας μας, με ανανεωμένη, νωπή, ισχυρή λαϊκή εντολή, ότι δεν έχουμε ξεκινήσει από το μηδέν. Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια είχαμε:

 • Αύξηση του αφορολόγητου για νοικοκυριά με παιδιά, το οποίο αυξάνεται εκ νέου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Χορήγηση εφάπαξ επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση.
 • Μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο από 1/1/2024 με επίκεντρο την οικογένεια.
 • Χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ  για όλα τα βρεφικά και παιδικά είδη.
 • Ριζική αναμόρφωση του πλαισίου των γονικών αδειών με επέκταση πλέον και στον πατέρα, με χρονική αύξηση  στους εννέα από τους έξι μήνες, με σημαντική αύξηση των επιδομάτων, και με ειδικές διευκολύνσεις για γονείς διδύμων αλλά και για μονογονεϊκές οικογένειες.
 • Πρόβλεψη χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία  δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης με στόχο να λειτουργούν περισσότερες ώρες μέχρι το απόγευμα ώστε μαζί με την επέκταση των ολοήμερων σχολείων να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι εργαζόμενοι γονείς.
 • Εισαγωγή του θεσμού των «Νταντάδων της Γειτονιάς» με αναθεωρημένο πλαίσιο και αύξηση του voucher που θα φτάνει μέχρι τα 500 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί.
 • Εκσυγχρονισμό της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Με δεδομένο ότι οι παραγωγικές ηλικίες των Ελληνίδων δυστυχώς μειώνονται, η κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού και η εξωσωματική γονιμοποίηση γίνονται ακόμα ένα παράθυρο για όσες θέλουν να γίνουν μητέρες έως και τα 54 έτη.
 • Υλοποίηση του προγράμματος «Σπίτι μου» για την πρώτη κατοικία 150.000 νέων.
 • Θέσπιση του «Πρώτου Ενσήμου», που ευνοεί την είσοδο στην εργασία χωρίς προϋπηρεσία.

Αν και γενναίες, όμως, ούτε και αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρκούν, καθώς ταυτόχρονα καραδοκεί το παράλληλο μέτωπο της γήρανσης του πληθυσμού. 

Έχουμε προφανώς ανάγκη από πολλά περισσότερα παιδιά, έχουμε ανάγκη όμως και από υγιείς πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. 

Γι’ αυτό και πλευρά της πολιτικής μας και για το δημογραφικό είναι και οι πολιτικές της δημόσιας υγείας, τόσο στο επίπεδο της θεραπείας, αλλά ειδικά στο επίπεδο της πρόληψης:

 • Το δωρεάν πρόγραμμα εξετάσεων «Σπύρος Δοξιάδης» έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Είναι το πρώτο οργανωμένο εγχείρημα έγκαιρης διάγνωσης στη χώρα, το οποίο τώρα επεκτείνεται σε όλον τον πληθυσμό και για όλες τις βασικές ασθένειες.
 • Όμως και πρωτοβουλίες όπως ο τελευταίος νόμος για την απασχόληση των συνταξιούχων, έρχονται να καταστήσουν τη λεγόμενη “τρίτη ηλικία”, όχι μόνο υγιή, αλλά και ενεργή. Γιατί και ο τομέας της εργασίας των πολιτών μίας χώρας αποτελεί πλέον παράγοντα ανανέωσης του αριθμού της.

Η Ελλάδα από την άλλη έχει ανάγκη από μια ρεαλιστική στροφή σε συγκεκριμένες επιδιώξεις: πρώτα, και πάνω απ’ όλα, σταθεροποίηση των γεννήσεων. Αμέσως μετά, σταδιακή αναστροφή της πτωτικής πορείας τους, με οδηγό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Με οριζόντιες πολιτικές που θα αφορούν όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής και με κοινό νήμα που θα διαπερνά η ανάπτυξη του τόπου”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood